Έντονα επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΣτΕ, o Σωκράτης Φάμελλος τόσο για την άρση ασυλίας των τραπεζών όσο και για την υπόθεση των Τεμπών και των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο κ. Φλωρίδης απαντώντας στις κατηγορίες περί προστασίας τραπεζών αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με τα όσα είχε εξαγγείλει καταργώντας την διάταξη του άρθρου 405 το ποινικού κώδικα, για την ασυλία τραπεζών».
Όπως είπε, «έχουμε μια διάταξη η οποία προβλέπει ότι ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα να παραγγέλλει προκαταρκτική εξέταση άρα, για να μπορεί να το κάνει, δεν υπάρχει ασυλία τραπεζών».
«Η κυβέρνηση, στη διάταξη που ψήφισε η Βουλή, αναθέτει υποχρεωτικά στους επιθεωρητές και τους επόπτες, του μόνου οργανισμού που ξέρουν τις τραπεζικές υποθέσεις, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος, να συντάξουν μία έκθεση ελέγχου αφού δουν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και να πουν στον εισαγγελέα αυτό συμβαίνει ή δεν συμβαίνει. 'Αρα, αντί ο εισαγγελέας να ψάχνει, η νομοθεσία υποχρεώνει την Τράπεζα της Ελλάδος, τον μόνο εποπτικό οργανισμό που ξέρει, να διαθέσει επόπτες στον εισαγγελέα και να μην ψάχνει ο εισαγγελέας. 'Αρα η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής και μάλιστα καταργηθείσας της διατάξεως, διευκολύνει πάρα πολύ την διαδικασία στην συνέχεια να εξελιχθεί», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
Τι είπε για τις παρακολουθήσεις ο Φλωρίδης
Απαντώντας στις κατηγορίες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «το θέμα είναι στη δικαιοσύνη η οποία με δική της απόφαση αναβάθμισε την έρευνα αναθέτοντας την υπόθεση αυτή στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
«Όπως πληροφορηθήκαμε από ανακοινώσεις, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ασχολείται με την υπόθεση αυτή φέρεται να οδηγεί την έρευνα προς το τέλος της και ότι πήγε στην ΕΥΠ, με δύο πραγματογνώμονες και διενήργησε έλεγχο και διασταυρώσεις σε σχέση με τα διάφορα ονόματα που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες.
'Αρα λοιπόν, εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι σωστά, αληθινά σημαίνει ότι η έρευνα οδηγείται προς το τέλος και όλοι μπορούμε να υποθέσουμε, με βάση ότι έχουμε διαβάσει, ότι όλα έχουν διεξαχθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε να έχουν διεξαχθεί από υψηλότατο εισαγγελικό λειτουργό».
Τι είπε σχετικά με τα Τέμπη
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Τεμπών, σημείωσε ότι «πέρσι η κυβέρνηση αποδεχόμενη αίτημα των ανακριτικών αρχών έφερε στη Βουλή και ψήφισε με κατεπείγουσα διαδικασία, διάταξη με την οποία θα μπορούσαν οι ανακριτές να ακούσουν τις συνομιλίες, πέραν των επιχειρησιακών, έτσι ώστε να αποκτήσουν ακριβή εικόνα τι έγινε με όλες τις συνομιλίες».
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι αυτή την διάταξη δεν την ψήφισε, ώστε να μπορέσει ο ανακριτής να κάνει τη δουλειά του».
«Στην υπόθεση των Τεμπών υπάρχουν οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και το δικαστικό συμβούλιο. Τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει άλλη λειτουργία της δικαιοσύνης. Ενώ λοιπόν φέραμε μια διάταξη για να μπορέσει να διευκολυνθεί ο ανακριτής στο ανακριτικό του έργο δεν την ψηφίσατε.
Στον ποινικό κώδικα προβλέψαμε ότι υποθέσεις όπως αυτή του τρομερού δυστυχήματος των Τεμπών, θα μπορούν να οδηγούνται στο ακροατήριο κατευθείαν με πρόταση του εισαγγελέα, χωρίς να μεσολαβεί δικαστικό συμβούλιο άρα δηλαδή να επιταχυνθεί η δίκη. Ούτε αυτή την ψηφίσατε», επεσήμανε.
Τέλος, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «ο χώρος που θα διεξαχθεί η δίκη, ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες με χρηματοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και την φροντίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ