Για το νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα βίας να μιλούν μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν έχει γίνει ξαφνικά βίαιη τώρα. Το πλαίσιο που δημιουργούμε και βελτιώνεται διαρκώς είναι αυτό που επιτρέπει στα θύματα να αρχίσουν να μιλάνε. Το πλαίσιο είναι προστατευτικό με τα θύματα», είπε, προσθέτοντας ότι πλέον επαγγελματίες, όπως ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο δάσκαλος, που έρχεται να επαφή με τα θύματα μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία, προστατεύοντάς τους, παράλληλα.
Φλωρίδης: Σκοπός μας δεν είναι να πάνε φυλακή, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να πάνε και να μην τα κάνουν
Ερωτηθείς για αντιδράσεις ποινικολόγων ότι η χώρα μετατρέπεται σε απέραντη φυλακή, ο κ. Φλωρίδης απάντησε: «Σκοπός μας δεν είναι να πάνε φυλακή, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να πάνε και να μην τα κάνουν».
«Με την παλιά νομοθεσία έβγαιναν έξω βαρυποινίτες. Αν θέλουν να αποσυμφόρηση στις φυλακές μπορεί να γίνει με όσους έχουν μικρές ποινές», είπε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της δολοφονίας του αστυνομικού Λυγγερίδη. «Μας κάλεσε ο πρωθυπουργός και μας είπε ότι δεν θέλει να ακούσει ξανά τα ίδια. Κάτι δεν κάνουμε καλά» και συμπλήρωσε «ενισχύσαμε το υφιστάμενο σκληρό πλαίσιο για την αθλητική βία. Κλείσαμε τα γήπεδα και τα ανοίξαμε μετά από δύο μήνες και διεξήχθη το καλύτερο πρωτάθλημα», σχολίασε.
Σχετικά σύλληψη του δημοσιογράφου της ΕΡΤ για ενδοοικογενειακή βία, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι θα δικαστεί με το υφιστάμενο πλαίσιο. Ο κ. Φλωρίδης έφερε ως παράδειγμα περίπτωση άνδρα που χτύπησε με λοστό τη γυναίκα του και που δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου και του επιβλήθηκε ποινή 4 ετών φυλάκισης με την έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγείται κατευθείαν στη φυλακή.