Την ανάγκη συνολικής ανανέωσης σε όρους προγραμματικούς, πολιτικής δράσης και προσώπων, προκειμένου η προοδευτική παράταξη να βγει από τη στασιμότητα και να κάνει το άλμα προς τα επάνω, υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας και να βγούμε από τη στασιμότητα. Αυτό το βασικό ζητούμενο, την ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης προς την κατεύθυνση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είμαι έτοιμος να το εκφράσω» είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», τονίζοντας ότι πρώτη και κύρια προϋπόθεση για το μέλλον της παράταξης αποτελεί η ενότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως «είναι χρέος όλων μας να εγγυηθούμε ότι οι επικείμενες εκλογές θα μετατραπούν σε μια γιορτή της Δημοκρατίας, ώστε να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας για την παράταξή μας. Για να γίνει όμως αυτό, η διαδικασία πρέπει να είναι κυρίως πολιτική, χωρίς υπονοούμενα και αποκλεισμούς», ενώ τόνισε ότι «μέσα στα τελευταία χρόνια, δοκιμαστήκαμε όλοι. Ξέρουμε επομένως και τα όρια του καθενός και τι μπορεί να σηματοδοτήσει η εκλογή του για το Κίνημά μας».
Αναφερόμενος δε στην ευνοϊκή συγκυρία για τη Σοσιαλδημοκρατία, εξήγησε ότι «η ατζέντα μας για το κοινωνικό κράτος, την πράσινη ανάπτυξη, τη δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων επανέρχεται στο προσκήνιο παγκοσμίως. Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα. Ειδικά τώρα που η ΝΔ οδηγείται σε αλλεπάλληλες αποτυχίες που επιταχύνουν τη φθορά της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα ανύπαρκτης αξιοπιστίας».
Ανδρουλάκης: Το Κίνημά μας διαχρονικά προσαρμοζόταν στην εποχή του
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «το Κίνημά μας διαχρονικά άλλαζε και προσαρμοζόταν στην εποχή του. Έτσι και τώρα πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα της ιστορίας μας και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα, το στελεχιακό δυναμικό μας και τις μεθόδους πολιτικής μας δράσης για να αποτελέσουμε το κύριο μέσο έκφρασης των προοδευτικών πολιτών». Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη η παράταξη να αποκτήσει ξανά αναφορά σε κοινωνικές ομάδες που σήμερα υποεκπροσωπούνται, όπως οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας που είτε παρέμεινε στη χώρα μας, είτε αναγκάστηκε να μετακομίσει στο εξωτερικό και είναι μεν πολιτικοποιημένο, αλλά δυσπιστεί κομματικά.
Όσον αφορά στη συζήτηση για τα σύμβολα του κόμματος, αφού τόνισε πως είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από πολύ νεαρή ηλικία, υπηρετώντας το κόμμα και στις καλές μέρες και στις άσχημες, χωρίς να έχει αποχωρήσει από αυτό ούτε μία ημέρα, σημείωσε πως «τίποτα δεν μας εμποδίζει να διατηρήσουμε και την ιστορικότητα των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ και μία οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με τα πρόσωπα και τους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πορεία». Αναδεικνύοντας ως βασικά ζητούμενα τις προγραμματικές θέσεις και τη σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία, τόνισε χαρακτηριστικά πως χρειαζόμαστε «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».
Ως προς δε την παράλληλη παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον εκλεγεί, εξήγησε πως αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αυτό στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα. «Πολλοί συνάδελφοί μου Ευρωβουλευτές είναι συγχρόνως πρόεδροι των κομμάτων τους στις χώρες καταγωγής τους. Μόνο στη Σοσιαλιστική Ομάδα είναι τρεις. Άλλωστε αυτό θα είναι κάτι προσωρινό, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές». Αναφορικά δε με την απόφαση για την εκπροσώπηση του κόμματος, όπως σημείωσε, αυτή θα ληφθεί με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας.