Για την προοπτική ενός σύγχρονου, ανανεωμένου, προοδευτικού κόμματος, που με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής των εξελίξεων, μίλησε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
«Είμαι υποψήφιος γιατί θεωρώ ότι η Δημοκρατική παράταξη δεν είναι χαμένη υπόθεση, ότι μπορούμε με ανανέωση, ριζοσπαστικό πρόγραμμα και υψηλό δείκτη κοινωνικής αξιοπιστίας να πρωταγωνιστήσουμε ξανά» είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «ο σημερινός δικομματισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παράγει τοξικότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση του κ. Μπογδάνου». Σχετικά με τη διαγραφή του βουλευτή από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης καταδίκασε την ανάσυρση ρητορικής «από τη χειρότερη περίοδο που έζησε ο Ελληνικός λαός, από τον εμφύλιο πόλεμο». Συμπεριφορές βουλευτών που «με ακραία αντίληψη προσπαθούν να παράξουν πολιτικό γεγονός σήμερα, τις θεωρώ απαράδεκτες», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό συμβαίνει συχνά και από στελέχη της ΝΔ, αλλά και από του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτίμησε ακόμη ότι σήμερα, υπάρχει momentum για την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία. «Από τη μια πλευρά, υπάρχει κόσμος προοδευτικός που δεν πιστεύει πια στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα. Αντίστοιχα, υπάρχει κόσμος του προοδευτικού κέντρου που βλέπει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι άτολμος και δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ προχώρησε και στον λεγόμενο ανασχηματισμό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού».
«Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, ισχυρό, με πρόγραμμα και διαφάνεια»
«Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, λέω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί σε μία νέα εποχή και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι έχουμε μπροστά μας δύο μήνες μιας πολιτικής διαδικασίας, που μπορεί να δημιουργήσει την προοπτική για ένα σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με συνέπεια και αξιοπιστία. «Προτιμώ το Κίνημα Αλλαγής να είναι σε μια κατεύθυνση του SPD, παρά να είναι ένα ΚΚΕ του κέντρου. Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, ισχυρό, με πρόγραμμα και διαφάνεια».
Με αφορμή δε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως «πολλοί αναλυτές στην Ευρώπη θεωρούσαν, πριν μερικούς μήνες, ότι η Σοσιαλδημοκρατία μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το αφήγημά τους όμως πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Η Σοσιαλδημοκρατία αντεπιτίθεται σε πολλές χώρες και το κοινωνικό κράτος επιστρέφει».
Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε έναν πολιτικό αγώνα, να ανοίξουμε μια συζήτηση ιδεών και τα υπονοούμενα δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω τα μέλη και οι φίλοι μας να έρθουν να μεγαλώσουμε την παράταξή μας. Θέλω μεγάλη συμμετοχή γιατί θα είναι προίκα για την παράταξη και για όλους τους υποψήφιους».
Ερωτώμενος σχετικά με την οικονομική ενίσχυση στο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει σε κανένα παιχνίδι έντασης, αλλά δεν μπορεί παρά να απαντά σε συκοφαντίες που θίγουν ζητήματα αξιοπρέπειας, τόνισε το εξής: «Από το 2014, οπότε εξελέγην Ευρωβουλευτής, έχω στηρίξει οικονομικά το κόμμα μου πάντοτε σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή, τον κ. Σαλαγιάννη, σε κεντρικό επίπεδο και με τους εκλεγμένους γραμματείς σε νομαρχιακό επίπεδο, πάντοτε και με συνέπεια».
Αναφέρθηκε δε στην καταδίκη κομμάτων ανά την Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) επειδή Ευρωβουλευτές τα χρηματοδοτούσαν με μέρος του μισθού τους. «Αυτό που λέει ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι ένα ζήτημα για το οποίο η OLAF έχει καταδικάσει τη Λεπέν και άλλα κόμματα, με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επειδή είχαν αυτή την πρακτική. Έρχεται δηλαδή κάποιος σήμερα και μου λέει ότι, αντί να χρηματοδοτώ το κόμμα μου νομίμως, όπως πράττω μέχρι σήμερα, να το κάνω παράνομα με κίνδυνο να μπούμε στη λίστα της OLAF;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι στα 7 χρόνια που είναι ευρωβουλευτής, ουδέποτε ετέθη αντίστοιχο ζήτημα στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, αλλά αυτό έγινε την ημέρα που κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες και ενώ υπάρχει ήδη νομική γνωμάτευση επί του θέματος.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρθηκε και στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, την οποία και χαρακτήρισε ως μία καλή συμφωνία, που αποτελεί όμως προϊόν συγκυρίας και όχι μέρος μιας στρατηγικής της χώρας μας. Όπως σχολίασε, «υπάρχει ένα τεράστιο κενό ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή το οποίο πρέπει να καλύψει η Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο ως χώρα της Περιφέρειας. Αυτή η συμφωνία είναι μια αρχή, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή. Να μην είναι η Ελλάδα μόνο καταναλωτής. Δεν σηκώνει πια ο ελληνικός λαός να πληρώνουμε τόσα δισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα χωρίς να έχουμε όφελος εσωτερικής παραγωγής».
Σημείωσε δε, ότι «τώρα είναι η στιγμή που ο Ευρωστρατός πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά, προκειμένου να υπάρχει γεωπολιτική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και να μην εξαρτόμαστε από κανέναν».
Σχολιάζοντας τις επικείμενες ανακοινώσεις για επιπλέον ελευθερίες, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να μην ζήσουμε έναν τραγικό χειμώνα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι άτολμος σε ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία. Ας αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις στην άκρη. Είμαστε σε απολύτως λάθος κατεύθυνση, γιατί ενώ η κυβέρνηση πανηγύριζε, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει καταρρεύσει. Είμαστε περίπου 10 μονάδες πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην 20η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.». Επισήμανε μάλιστα, ότι «απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και μία σωστή ενημερωτική καμπάνια, ώστε ακόμα και όσοι είναι επιφυλακτικοί ή φοβούνται να οδηγηθούν στον εμβολιασμό».