Pappu: Η νέα γαστροταβέρνα στο Περιστέρι που συζητιέται πολύ -Νόστιμη, δημιουργική κουζίνα σε ένα παλιό συνεργείο - iefimerida.gr

Pappu: Η νέα γαστροταβέρνα στο Περιστέρι που συζητιέται πολύ -Νόστιμη, δημιουργική κουζίνα σε ένα παλιό συνεργείο

άνδρας σκίτσο Παππούς Pappu τραπέρζι εστιατόριο Περιστέρι
Το wall art από τον street artist Mister Achilles, απεικονίζει τον παππού του ενός εκ των τριών ιδιοκτητών του Pāppu / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Τρεις φίλοι με μεγάλη εμπειρία σε premium μαγαζιά της Μυκόνου, άνοιξαν το πρώτο δικό τους εστιατόριο σε μια γειτονιά του Περιστερίου και έγιναν η έκπληξη της σεζόν.

Με μια καλοδουλεμένη και αναπάντεχη κουζίνα από δύο έμπειρους σεφ σε βραβευμένα εστιατόρια της Μυκόνου και του Λονδίνου.

Κουνουπίδι με πουρέ λευκής σοκολάτας και λαγόχορτο, κεφτεδάκια από προβατίνα με gravy και γλυκό τραχανά, τονάκι ωμό με εσπερειδοειδή, τσίλι και κουμκουάτ, μανιτάρια με πραλίνα φουντουκιού, τυρί μετσοβόνε και ελληνικό καφέ, σπαγγέτι με γαρίδες ταρτάρ σε μια θεϊκή μπισκ... Αυτά είναι μερικά από τα γευστικά και πρωτότυπα πιάτα της νέας γαστροταβέρνας που έγινε το outsider αυτής της σεζόν. Κρυμμένο στα στενάκια μιας ήσυχης, τυπικής γειτονιάς των δυτικών προαστίων, το Pāppu στο Περιστέρι, εδώ και δύο μήνες συζητιέται πολύ (και όχι άδικα) στους γαστρονομικούς κύκλους. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μανώλης Καλιτσουνάκης, ο Χρήστος Μινάι και ο Δημήτρης Τσαγκαδάς, τρεις φίλοι που συνεργάστηκαν αρκετά χρόνια στο Alemagou της Μυκόνου, φέτος αποφάσισαν, μετά από είκοσι χρόνια θητείας σε premium εστιατόρια της Αθήνας και του κοσμοπολίτικου νησιού του Αιγαίου (μεταξύ των οποίων και στο Nammos), να ανοίξουν το πρώτο δικό τους εστιατόριο όπως το ονειρεύονταν: μια speakeasy γαστροταβέρνα αφιερωμένη στη δημιουργική κουζίνα και το καλό κρασί.

Το παλιό συνοικιακό συνεργείο μεταμορφώθηκε σε μοντέρνα γαστροταβέρνα 

Ο χώρος υπήρχε -ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων που είχε μείνει άδειο στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας στο Περιστέρι, όπου ζει η οικογένεια του Μανώλη Καλιτσουνάκη. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μανώλης και οι δύο φίλοι του σήκωσαν τα μανίκια και με προσωπική εργασία άρχισαν να μεταμορφώνουν το παλιό συνεργείο, τρίβοντας οι ίδιοι το βιομηχανικό πάτωμα και τις σιδεριές στις μεγάλες τζαμαρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί όπου υπήρχε η πλατφόρμα ανύψωσης των αυτοκινήτων τοποθετήθηκε η open space κουζίνα και ο τοίχος που είχε την παλιά γκαραζόπορτα χτίστηκε και πάνω του φιλοτεχνήθηκε, από τον street artist Mister Achilles ένα wall art με το πορτραίτο του παππού του Μανώλη, στον οποίο ανήκε το ακίνητο.

Κρατώντας τoν industrial χαρακτήρα του, ο γωνιακός χώρος του Pāppu, διακοσμήθηκε με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το inox που κυριαρχεί στην ανοιχτή κουζίνα, αλλά και με τους μαύρους μεταλλικούς δοκούς της τζαμαρίας. Εκτός από την εσωτερική, ευρύχωρη σάλα, η γαστροταβέρνα διαθέτει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ενώ πολύ σύντομα θα αξιοποιηθεί και η πίσω αυλή με τις λεμονιές που είχε φυτέψει για κάθε εγγόνι που γεννιόταν ο παππούς του Μανώλη, Αλέκος Θεοδωράτος. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκπληξη έρχεται από την κουζίνα

Οι τρεις φίλοι πριν ξεκινήσουν το πρώτο δικό τους γαστρονομικό εγχείρημα είχαν εξασφαλίσει την πολύτιμη συμβολή δύο φίλων τους σεφ, οι οποίοι θα αναλάμβαναν να δώσουν μια δυνατή μαγειρική ταυτότητα στο εστιατόριο. Ο βραβευμένος σεφ του Alemagou Θωμάς Μάτσας -με θητεία στα εξίσου καλά εστιατόρια Le Sapin στην Αράχωβα και Zurbarán στο Κολωνάκι- σχεδίασε ως head chef και consultant το σφιχτό και καλοδουλεμένο μενού δεκαοκτώ μόλις πιάτων, το οποίο εκτελεί εξαιρετικά ο ταλαντούχος σεφ Φώτης Μιχόπουλος (με προϋπηρεσία μεταξύ άλλων στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο The Fat Duck στο Λονδίνο).

Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο, νόστιμο, παιχνιδιάρικο, μοντέρνο – μια γευστική έκπληξη! Το καλό φαγητό, η ωραία feel good ατμόσφαιρα, το εξαιρετικό σέρβις αξιώσεων (άλλωστε οι τρεις φίλοι είναι πολύ έμπειροι στην κοσμοπολίτικη εξυπηρέτηση της Μυκόνου) αλλά και το location μιας απλής συνοικίας που είναι αναπάντεχο για ένα εστιατόριο τέτοιας δυναμικής, έκαναν το Pāppu να συζητηθεί και να ξεχωρίσει τόσο γρήγορα. Το φαγητό που βασίζεται σε εξαιρετική πρώτη ύλη, ακολουθώντας την εποχικότητα, έχει έναν ελληνικό πυρήνα, αλλά με μια κοσμοπολίτικη προσέγγιση που αναδεικνύεται με αναπάντεχους συνδυασμούς και gourmet, δημιουργικά twists. Εντυπωσιακή και η πλούσια, προσεκτικά χτισμένη wine list με τις 77 ποικιλίες σε φιάλη, δέκα εκ των οποίων σε ποτήρι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξεκινήσαμε με σχεδόν τριάντα πιάτα, τώρα έχουμε δεκαοκτώ και στο καλοκαιρινό μενού θα τα μειώσουμε κι άλλο. Η φιλοσοφία μας είναι η απλότητα, ώστε να δίνουμε έμφαση στη γεύση, χωρίς ταμπέλες που θα μας δεσμεύουν», λέει στο iefimerida ο Μανώλης Καλιτσουνάκης. 

Η δική μας εμπειρία και τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε 

Ξεκινήσαμε με ψωμί αργής ωρίμανσης, από αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο φτιάχνει για το Pāppu o Τριβουλίδης, ο πιο παλιός παραδοσιακός φούρνος στη Νίκαια, και με ένα φοβερό πρασινέλαιο (αγουρέλαιο) από τη Ζαχάρω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίσαμε με ένα εντυπωσιακό -και σε εμφάνιση και σε γεύση- πρώτο πιάτο: ένα ωμό τονάκι με φύλλο κουμκουάτ, φύλλο τσίλι και φύλλο κρίταμο, με βρώσιμα λουλούδια μέσα σε μια κίτρινη φωτογενή καταπληκτική σάλτσα από λαδολέμονο εσπεριδοειδών και πράσινες πινελιές από λάδι μυρωδικών.

Για σαλάτα πήραμε τα βλίτα, με ψητό παντζάρι και μπρόκολο, με ντρέσινγκ από ταχίνι, ξίδι, λάδι μυρωδικών και φέτα Ηπείρου. Πολύ ωραία πινελιά τα τραγανά κομμάτια από Κρητικό παστέλι! Τρως και δεν πιστεύεις ότι αυτή η αναπάντεχη γεύση έρχεται από τα ταπεινά βλίτα. Αυτό είναι ένα πιάτο για το οποίο θα ερχόμουν ξανά από μακριά μέχρι το Περιστέρι για να το απολαύσω με καλό κρασί. Η σαλάτα στα καλύτερά της! 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα πρώτα επίσης νόστιμη είναι η τυροκαυτερή με μια ταπενάντ (προβηγκιανό άλειμμα/πατέ) από πιπεριά Φλωρίνης και καυτερή σάλτσα σριράτσα (Sriracha), μια ταϊλανδέζικη πάστα φτιαγμένη από καυτερές πιπεριές, αποσταγμένο ξύδι, σκόρδο, ζάχαρη και αλάτι.

Συνοδεύστε την οπωσδήποτε με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο signature πιάτο στο Pāppu είναι ένα steak κουνουπιδιού, ψημένο στο φούρνο, με τραγανά τοπιναμπούρ -εθιστικά chips από τηγανητή αγκινάρα Ιερουσαλήμ- πάνω σε έναν πουρέ κουνουπιδιού με λευκή σοκολάτα. Το πιάτο συμπληρώνoυν flakes αμυγδάλου, μια spicy mayo και λάδια μυρωδικών και πάπρικας. Αυτό το πιάτο ενσαρκώνει κατά τη γνώμη μου ολόκληρη τη μαγειρική ταυτότητα του εστιατορίου και σας προτείνω να το πάρετε οπωσδήποτε αν θέλετε να κατανοήσετε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν δημιουργικά εδώ τα ταλαντούχα αυτά παιδιά. 


Ακολούθησε μια τριλογία ζεστών μανιταριών (πλευρώτους, σαμπινιόν, σιμέτζι) που από κάτω έχουν μια στρώση από πραλίνα φουντουκιού με ελληνικό καφέ και από πάνω φουντούκια και καπνιστό τυρί Μετσοβόνε. Αυτό το πιάτο συνδυάστε το με ένα από τα κόκκινα κρασιά του καταλόγου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε το σπαγγέτι ταρτάρ με κρέμα λεμονιού που δίνει την ενδιαφέρουσα οξύτητα του πιάτου, μια θεϊκή μπισκ από γαρίδα Συμιακή και καραβίδα, σχοινόπρασο και στην κορυφή ένα ταρτάρ από ψάρι ή θαλασσινά ημέρας που στη δική μας περίπτωση ήταν μια γαρίδα ελληνικής Κοιλάδος. 

Το Pāppu έχει δυο πιάτα με προβατίνα -που είναι η νέα λατρεία των σεφ- μία λεπτοκομμένη, μαριναρισμένη και πασπαλισμένη με άγρια ρίγανη και κεφτεδάκια προβατίνας τα οποία επιλέξαμε εμείς. Τα κεφτεδάκια με τη λεπτή αλλά πλούσια γεύση του πρόβειου κιμά σερβίρονται πάνω σε έναν γλυκό τραχανά με ένα νόστιμο ζωμό μοσχαριού. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείσαμε με ένα κοφτό μακαρονάκι με κομματάκια από μοσχαρίσιο φιλέτο Βlack Αngus, σε σάλτσα Napoli και μια αφράτη κρέμα μπεσαμέλ με παρμεζάνα και λάδι τρούφας. Το απόλυτο comfort food! 

Τέλος, δοκιμάσαμε και τα δύο γλυκά που έχουν βάση τη σοκολάτα, φτιαγμένα από την pastry chef Καλιτσουνάκη, αδερφή του Μανώλη: το ένα με λευκή και το άλλο με πικρή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ganache σοκολάτας με καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης συνοδεύεται από έναν αφρό μακεδονικού χαλβά και ένα crumble μπισκότου από ελληνικού καφέ.

Η λευκή σοκολάτα με γιαούρτι, μαρμελάδα εσπεριδοειδών, μπισκότο, αχλάδι και ξύσμα λάιμ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνολική εμπειρία στο Pāppu, ήταν αναπάντεχη! Φίνες γεύσεις με ωραίους συνδυασμούς και λεπτές γευστικές αποχρώσεις, μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και εξαιρετικό σέρβις σε ένα καλοφτιαγμένο μαγαζί αξιώσεων που δεν περιμένεις να το βρεις σε μια περιοχή γεμάτη με μεζεδοπωλεία. Θα γίνει προορισμός. 

Info: Pāppu Athens, Μεσολογγίου 100, Περιστέρι, τηλ. 2105740600
Ανοιχτά 6.00 μμ με 01.00 πμ καθημερινά εκτός Τρίτης.
instagram.com/pappu_athens 
Τιμές: 26 με 35 ευρώ κατά μέσο όρο το άτομο, με κρασί. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ