Η μυρωδιά βουτύρου σε τραβάει από τη μύτη και δεν μπορείς με τίποτα να του αντισταθείς. Κρατσανιστό απ’ έξω, αφράτο από μέσα, με τη βουτυρένια μυρωδιά να σε κατακλύζει… Πώς να πεις όχι σε ένα κρουασάν;
Ευτυχώς για όλους εμάς που μένουμε στην Αθήνα υπάρχουν μέρη που ξέρουν από καλό κρουασάν. Εκείνα τα μισοφέγγαρα που δημιουργούνται με βούτυρο πρώτης ποιότητας, πλάθονται με μεράκι, φουσκώνουν με αγάπη και ψήνονται σε ζεστούς φούρνους, μοσχοβολώντας γειτονιές. Πριν κάνουμε μια βόλτα στα καλύτερα κρουασάν της Αθήνας, ας «βουτήξουμε» στην ιστορία του...
Η ιστορία του κρουασάν
Το κρουασάν που όλοι γνωρίζουμε έχει μια ιστορία γεμάτη γαστρονομικούς θρύλους. Οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης κρουασάν σκέφτονται τη Γαλλία, ωστόσο, η Αυστρία είναι η πραγματική χώρα γέννησης γι' αυτό το διάσημο γλυκό. Βιεννέζικο, λοιπόν, και όχι γαλλικό!
Στα τέλη του 17ου φέρεται να δημιουργήθηκε η πρώτη συνταγή για το στιλ ζύμης που θα διαδοθεί ως κρουασάν. Η συνταγή «Pâte feuilletée» εμφανίστηκε στο Le Pâtissier françois από τον François Pierre de La Varenne. Αργότερα, τον ίδιο αιώνα, Βιέννη και Βούδα «γέννησαν» δύο ακόμη ιστορίες σχετικά με την προέλευση του κρουασάν. Ενας μύθος υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε στη Βούδα, η οποία θέλησε να γιορτάσει την ήττα των δυνάμεων των Ομεϋαδών από τους Φράγκους στη Μάχη του Πουατιέ, με το σχήμα να αντιπροσωπεύει την ισλαμική ημισέληνο. Μια άλλη ιστορία σχετικά με την προέλευση έρχεται από την Βιέννη προκειμένου να εορταστεί η ήττα των Οθωμανών από τις χριστιανικές δυνάμεις το 1683. Το κρουασάν δημιουργήθηκε ως αναφορά στις οθωμανικές σημαίες, τιμή για τους αρτοποιούς που εμπόδισαν τους Τούρκους, σε σήραγγα κάτω από την πόλη, σημαίνοντας συναγερμός στις χριστιανικές αρχές.
Μια πιο ρομαντική ιστορία έρχεται από τον 18ο αιώνα και αφηγείται ιστορία που το κρουασάν σχετίζεται με την Μαρία Αντουανέτα. Ηταν γνωστό ότι δεν έτρωγε σε βασιλικά δείπνα, μόνο και μόνο για να φάει γλυκά και να πιει καφέ. Η αγάπη της για kipferls και το «βάπτισμα» του σε κρουασάν φημολογείται ότι το έφερε στην μόδα της υψηλής κοινωνίας της Γαλλίας εκείνη την εποχή. Ωστόσο, τα πρώτα επαληθευμένα ιστορικά στοιχεία για το κρουασάν έχουν αποδοθεί στον August Zang και στο πολυτελές ζαχαροπλαστείο του, Boulangerie Viennoise στις αρχές του 19ου αιώνα. Το κατάστημά του ειδικευόταν σε λιχουδιές από την πατρίδα του τη Βιέννη, και κυρίως το kipferl. Εκεί, μετά από ένα «πάντρεμα» του kipferl και της παρασκευής της σφολιάτας δημιούργησε το κρουασάν.
Η ιστορία του κρουασάν είναι μια ιστορία αιώνων, με διαφορετικές χώρες, μάχες και βασιλικές φιγούρες να καθορίζουν ποια είναι αυτή η απολαυστική ζύμη σήμερα! Μπορεί να υπάρχουν μορφές που δεν σέβονται την παράδοσή του, αλλά ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και το τιμούν με την έμπνευσή τους και την μαεστρία τους.
Και στην Αθήνα έχουμε «μάστορες» του κρουασάν.
Τα καλύτερα κρουασάν της Αθήνας
Overoll Croissanterie
Λίγο πριν «ξημερώσει» το 2021 και πριν μπούμε στο δεύτερο lockdown, το Overoll άνοιξε τις πύλες του στην Πραξιτέλους και «μέθυσε» τους Αθηναίους με τις μυρωδιές του. Πρόκειται για την πρώτη croissanterie που εμφανίστηκε στο κέντρο της πόλης και αποτελεί δημιούργημα των Άλκη Ζέρβα, Ιωάννη Κίκιρα και Σπύρου Παππά.
Ενας κόσμος αφιερωμένος στο κρουασάν ανοίγετε μπροστά στα μάτια σας. Με ποιοτικές πρώτες ύλες και φυσικά τεχνική, τα κρουασάν του Overoll είναι το κάτι άλλο… και γίνονται ανάρπαστα. Τραγανά απ’ εξω, έχοντας κρατήσει τη σωστή υγρασία μέσα. Φυσικά, αγαπημένο είναι το κρουασάν βουτύρου, ωστόσο, οι δημιουργοί δεν έμειναν μόνο εκεί και προσφέρουν και άλλες εκδοχές, όπως με πραλίνα φουντουκιού αλλά και αλμυρά με τη ζύμη κρουασάν γίνεται… «σπανακόπιτα» αλλά γεμίζει και με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ.
Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27, Αθήνα
Kora Bakery
Μια, ακόμη, νέα άφιξη στην Αθήνα είναι το Kora Bakery το οποίο έρχεται να μας μυήσει στον κόσμο του ψωμιού και των ειδών βιενουαζερί. Δεν θα μιλήσουμε για το φανταστικό ψωμί τους, πιο νόστιμο και πιο εύπεπτο από τα υπόλοιπα -αυτό είναι άλλο κεφάλαιο- αλλά για το κρουασάν... Αχ αυτό το κρουασάν τους. Κάθε μπουκιά και ένας αναστεναγμός απόλαυσης.
Για κάθε νέα φουρνιά κρουασάν, οι άνθρωποι του Kora Bakery περνούν περίπου 72 ώρες προετοιμασίας, με εμμονή στη λεπτομέρεια και αγάπη. Δοκιμάστε το μαρμελάδα από μούρα... Θα ξετρελαθείτε!
Kora Bakery: Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα
Queen Bee
Η μυρωδιά από τα φρέσκα φουρνιστά παρασκευάσματα του Queen Bee, δημιουργήματα του διάσημου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci, γεμίζει καθημερινά την Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι.
Και ναι, και εδώ στο Queen Bee τα κρουασάν είναι μοναδικά! Με artisan αλεύρι και αγνό βούτυρο Νορμανδίας βγαίνουν αχνιστά και μοσχομυριστά με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να τους αντισταθεί. Ποιος άλλωστε να πει όχι σε ένα ονειρικό βουτυρένιο κρουασάν ή σε ένα διπλοφουρνιστό με κρέμα αμυγδάλου και σιρόπι ρούμι.
Queen Bee: Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι
Paul
Η φημισμένη boulangerie-patisserie έχει προσγειωθεί εδώ και χρόνια στην Αθήνα, φέρνοντας γαλλικό αέρα στην πόλη. Οι Αθηναίοι περνούν από το Paul για να πάρουν τον καφέ τους και δεν ξεχνούν να το συνοδεύσουν με μερικά κρουασάν -ένα ποτέ δεν είναι αρκετό, άλλωστε. Αυτή η μυρωδιά του είναι που κάνει τη μέρα τους ακόμη καλύτερη.
Η ιστορία του Paul ξεκινά το 1889, όταν ο Charlemagne Mayot άνοιξε αρτοποιό στο Κρουά της Γαλλίας και εκ τότε η οικογένειά του μοιράστηκε την αγάπη της για τα αρτοσκευάσματα με τον κόσμο. Το 1985 το Paul ανοίγει το πρώτο αρτοποιείο έξω από τη Γαλλία, στη Βαρκελώνη και αυτή είναι η αρχή της διεθνούς ανάπτυξης του brand… Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...
- Αθήνα: Πανεπιστημίου 10
- Γλυφάδα: Κύπρου 70
- Κηφισιά: Λεβίδου 4
- Χαλάνδρι: Παπανδρέου 13