Δοκιμάσαμε τα περίφημα γλυκά και παγωτά χωρίς ζάχαρη, για τα οποία γίνονται ουρές στο Σύνταγμα, το Κουκάκι και τον Πειραιά.
Όταν ακούς γλυκά χωρίς ζάχαρη το μυαλό σου λογικά βγάζει blackjack. Η πρώτη αντανακλαστική σκέψη είναι ότι θες να τα δοκιμάσεις όλα χωρίς ενοχές. Όταν τα δοκιμάσεις δε, δεν πιστεύεις στην τύχη σου. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα περίμενες να δεις τίποτα μίζερα, άνοστα υποκατάστατα παγωτού και γλυκού, που δεν θα σου γέμιζαν ούτε το μάτι, ούτε θα προκαλούσαν τους γευστικούς σου κάλυκες. Κι όμως στο Sugar Killer, το μαγαζί-φαινόμενο, που ξεκίνησε από τον Πειραιά και σύντομα εξαπλώθηκε και κατέκτησε το Σύνταγμα και το Κουκάκι, οι άνθρωποι όχι απλώς πάνε (και ξαναπάνε), αλλά κάνουν ουρές για να απολαύσουν λαχταριστά γλυκά-υπερπαραγωγή χωρίς ζάχαρη: όπως, για παράδειγμα, ένα συγκλονιστικό παγωτό στο χέρι, σε χωνάκι ή κυπελλάκι, έναν απίστευτο μπακλαβά γεμάτο φιστίκια με μια μπάλα βανίλιας που λιώνει βασανιστικά πάνω στο τραγανό φύλλο ή ένα αφράτο και μελωμένο cinnamon roll.
Το Sugar Killer, με το έξυπνο όνομα έχει γίνει talk of the town, όχι γιατί έσπασε τη σύμβαση που ήθελε τη σωστή διατροφή να είναι συνώνυμο της στέρησης, αλλά κυρίως γιατί απέδειξε έμπρακτα ότι ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι food porn στην όψη, να είναι αφράτο και κυρίως να είναι φοβερό στη γεύση.
«Το όνομα Sugar Killer το εμπνεύστηκα από ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο. Στο Κάμντεν που πήγαινα βόλτες, υπήρχε ένα μαγαζί που μου άρεσε πάρα πολύ με πρωινά αποκλειστικά και μόνο με δημητριακά κάθε είδους, το οποίο είχε το φοβερό όνομα Cerial Killer Café (σ.σ. Λογοπαίγνιο με τη λέξη Cerial/δημητριακά και το Serial Killer που σημαίνει κατά συρροή δολοφόνος). Έτσι όταν άρχισα να αναζητώ όνομα για το μαγαζί σκέφτηκα το Sugar Killer», εξηγεί στο iefimerida ο Μάνος Σταυρουλάκης, ο ιδρυτής και ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του brand.
Πήγαμε στο Sugar Killer για crash test
Επισκέφθηκα το κατάστημα του Sugar Killer στην Περικλέους 33, το ζωηρό στενό δρόμο που κατηφορίζει από την πλατεία Συντάγματος στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και έχει γίνει η καρδιά του αθηναϊκού street food. Μόλις μπήκα και είδα στις βιτρίνες τα παγωτά με τα φοβερά χρώματα, δεν ήξερα πραγματικά τι να πρωτοδοκιμάσω.
Εδώ δεν υπάρχει φρένο, καθώς δυόμιση μπάλες sugar free plant based παγωτού από το Sugar Killer, ισοδυναμούν σε θερμίδες με μία μπάλα συμβατικού παγωτού που φτιάχνεται με αγελαδινό γάλα και ζάχαρη. Έτσι, μαζί με την παρέα μου, επιλέξαμε μάνγκο, σοκολάτα, πανακότα και φιστίκι, αλλά και από τις βιτρίνες με τα γλυκά πήραμε έναν μπακλαβά.
Τα παγωτά όλα εδώ δεν έχουν καθόλου ζάχαρη, καθόλου γλουτένη, είναι βασισμένα σε 100% φυτικά προϊόντα, όπως το γάλα σόγιας, και συνεπώς δεν έχουν καθόλου λακτόζη. Είναι ιδανικά λοιπόν για vegan, για ανθρώπους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με ζάχαρη, για όσους φροντίζουν τη διατροφή τους, για διαβητικούς, για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη και την γλουτένη, δηλαδή για όλους, διότι κανένας μας δεν επιθυμεί να φάει κάτι παχυντικό, φουλ σε ζάχαρη και θερμίδες, αν μπορεί να το αποφύγει χωρίς να θυσιάσει τίποτα από τη νοστιμιά, τη χαρά, την απόλαυση και την ανεμελιά που σου προσφέρει ένα γλυκό.
Mου άρεσαν και οι τέσσερις γεύσεις παγωτού, αλλά το θεϊκό φιστίκι μου έκλεψε την καρδιά. Μια τρυφερή, πλούσια κρέμα, γλυκιά όσο πρέπει και το κυριότερο εντελώς light, για να τρως το αγαπημένο σου γλυκό χωρίς ενοχές. Ο πλούσιος μπακλαβάς με το κριτσανιστό φύλλο και το πλούσιο φιστίκι Αιγίνης, μελωμένος σωστά, με έκανε να μην πιστεύω στα μάτια μου. Φοβερή έκπληξη!
Για να είμαι ειλικρινής, έχοντας υπάρξει vegan πριν από αρκετό καιρό, για δύο περίπου χρόνια, ήμουν εξοικειωμένος με την ιδέα ενός απολύτως plant based παγωτού με αγαύη αντί για ζάχαρη. Περίμενα ότι το παγωτό του Sugar Killer που είχα δει στο Instagram θα ήταν πλούσιο στη γεύση και λαχταριστό, αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι δύο πρώην αθλητές, εντελώς άσχετοι με το χώρο της γαστρονομίας, ούτε pastry chef ούτε γαλακτοκόμοι, θα το είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που δεν θα μπορούσες καν να το ξεχωρίσεις, αν δεν στο έλεγαν, από ένα παγωτό με ζάχαρη και ζωικό γάλα.
Η γλυκιά, τρυφερή ιστορία πίσω από ένα μαγαζί-φαινόμενο με γλυκά χωρίς ζάχαρη
Ο Μάνος Σταυρουλάκης, πρώην μποξέρ, ο ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία των Sugar Killer, άρχισε να πειραματίζεται στην κουζίνα του πριν από περίπου δύο χρόνια, δηλαδή την περίοδο της πανδημίας. Ο πατέρας του, χρόνια γλυκατζής, είχε διαγνωστεί με διαβήτη και περνούσε μια άχαρη περίοδο ξαφνικής και απότομης στέρησης. Ο Μάνος, τον έβλεπε που ζοριζόταν χωρίς γλυκό και ξεκίνησε να πειραματίζεται στην κουζίνα του, για να φτιάξει τα αγαπημένα γλυκά του πατέρα του χωρίς καθόλου ζάχαρη. Άρχισε να ψάχνει συνταγές, να ρωτάει vegan φίλες και φίλους του, να σερφάρει ώρες ατέλειωτες στο διαδίκτυο, να μελετά σχετικά βιβλία και να παρακολουθεί επισταμένα στο Υoutube σχετικά βιντεάκια. Μέχρι τότε, ο Μάνος Σταυρουλάκης μαγείρευε τακτικά μεν, αλλά όχι συστηματικά. Έφτιαχνε και κάποια εύκολα γλυκά για το σπίτι, αλλά δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα ανοίξει κάποτε, μαζί με τον αδερφικό του φίλο, τον πρώην πολίστα Ζάχο Αφρουδάκη, ένα sugar free ζαχαροπλαστείο που θα γινόταν πολύ γρήγορα μια δημοφιλής αλυσίδα, με τέσσερα καταστήματα σε πολύ κεντρικά σημεία της Αθήνας. Εντυπωσιακά και αφράτα plant based cinnamon rolls χωρίς ζάχαρη.
«Παρά το γεγονός ότι προσωπικά είμαι φαν περισσότερο της κρέμας στο παγωτό, το πρώτο που έφτιαξα ήταν η bitter σοκολάτα. Στο Sugar Killer έχουμε εικοσιτέσερις γεύσεις παγωτού που τις αλλάζουμε. Κόψαμε κάποια στιγμή την γεύση spicy bitter που έχει τσίλι και μας έπαιρναν τηλέφωνο και διαμαρτύρονταν. Ποτέ δεν ξέρεις που θα κάτσει η μπίλια. Κάθε τόσο μια άλλη γεύση, από τους ξηρούς καρπούς μέχρι το μανταρίνι, είναι αυτή που γίνεται best seller και πολύ δημοφιλής», λέει ο Μάνος Σταυρουλάκης.
Μαζί με τον Ζάχο Αφρουδάκη, κλείστηκαν για μήνες στην κουζίνα, φτιάχνοντας και δοκιμάζοντας παγωτά και γλυκά μέχρι να πετύχουν τις σωστές συνταγές. Ο Μάνος έφτιαχνε, ο Ζάχος δοκίμαζε.
Τελικά, οι δυο τους άνοιξαν μαζί ως συνέταιροι πέρυσι το πρώτο κατάστημα στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι και πολύ γρήγορα μετά την αναπάντεχη μεγάλη επιτυχία, το Sugar Killer άρχισε να εξαπλώνεται και να γίνεται φαινόμενο.
Το Σύνταγμα και το Κουκάκι ήταν οι επόμενοι σταθμοί σε αυτό το απολαυστικό ταξίδι και ποιος ξέρει πού αλλού θα δούμε να ανοίγει το μαγαζί που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους βγάζοντας από τη μέση τον νούμερο ένα εχθρό της καλής διατροφής και της υγείας: την εθιστική και βλαβερή ζάχαρη.
Γλυκά χωρίς ζάχαρη στο βαζάκι
Στο Sugar Killer υπάρχει μια ακόμα καινοτομία. Εκτός από τα παγωτά χωρίς ζάχαρη και ζωικό γάλα, τα σιροπιαστά γλυκά που φτιάχνονται με αγαύη και φυτικό βούτυρο, τα αφράτα no sugar cinnamon rolls, donuts και pancakes, τα κωνικά βαφλάκια, το υπέροχο χωνάκι σε σχήμα ψαριού (Taiyaki), τα milshakes με φυτικό γάλα, τις chia puddings, τα ψαγμένα energy smoothies με matcha, choco peanut, berry και peanut butter, αλλά και τα φωτογενή super bowls που έχουν ξετρελάνει το Instagram, υπάρχουν και μια σειρά από ακαταμάχητα γλυκά σε βαζάκια: Από πορτοκαλόπιτα και choco cookie cake που το ζεσταίνεις μαζί με το γυάλινο βαζάκι και ρίχνεις από πάνω μια πλούσια μπάλα παγωτό, μέχρι τα brownies και τα καταπληκτικά φυτικά cheesecake και τιραμισού που είναι εθιστικά και ταυτόχρονα απολύτως light. Φεύγοντας πήραμε για το σπίτι ένα από το καθένα και την περάσαμε ζάχαρη, χωρίς καθόλου ζάχαρη...
Info: Sugar Killer, sugarkiller.gr
Λουκά Ράλλη 143, Πειραιάς - Περικλέους 33, Σύνταγμα - Γεωρ. Ολυμπίου 21, Κουκάκι.
instagram.com/sugarkiller.gr | facebook.com/SugarKiller.gr