Μια παρέα πέντε φίλων δημιούργησε ένα μαγαζί, πρώτα στη Λάρισα και τώρα στο Παγκράτι, με κλασικά αμερικάνικα smash burgers που έχουν γίνει τα αγαπημένα των foodies στο Instagram. Τα δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.
Τα smash burgers είναι η μεγαλύτερη τάση στο street food αυτή τη στιγμή. Ένα πατικωμένο, «σπασμένο» μοσχαρίσιο μπιφτέκι που πιέζεται με τη σπάτουλα στη σχάρα καθώς ψήνεται, για να γίνει λεπτό και ζουμερό και να μπει μαζί με λιωμένα τυριά μέσα σε ένα αφράτο μαλακό μπριός που μπορείς να το πιάσεις εύκολα και να το φας με το χέρι. Τα smash burgers ουσιαστικά ξεροψήνονται εξωτερικά κρατώντας στο εσωτερικό τους την υγρασία και τους χυμούς του κρέατος.
Η ιστορία των smash burgers έρχεται από την Αμερική και συγκεκριμένα από τον αμερικανικό Νότο. Ένας μάγειρας στο Κεντάκι εφηύρε τυχαία αυτή την τεχνική ψησίματος, όταν του έπεσε κατά λάθος μια κονσέρβα τομάτας πάνω στο μπιφτέκι που ψηνόταν. Το μπιφτέκι πατικώθηκε και όταν το δοκίμασε τρελάθηκε με το αποτέλεσμα, γιατί οι χυμοί του κρέατος είχαν περάσει σε κάθε πόρο του burger.
Έκτοτε η τεχνική αυτή καθιερώθηκε και έγινε trademark του Αμερικανικού Νότου. Πρόσφατα η τάση αυτή κατέκτησε και την Ελλάδα, γεμίζοντας την πόλη άλλοτε με επιτυχημένα και άλλοτε με λιγότερο επιτυχημένα smash burger.
Από τη Λάρισα, στο Παγκράτι
Στο Raw Street Burger στο Παγκράτι, το μπεργκεράδικο που πρώτα άνοιξε στη Λάρισα κάνοντας μεγάλη επιτυχία, φτιάχνουν ένα αυθεντικό αμερικάνικο smash burger με ένα σωστά ψημένο και ζουμερό μπιφτέκι. Σε έναν χώρο επί της Υμηττού, στην πλατεία του Προφήτη Ηλία στο Παγκράτι, με πολύ ενδιαφέρουσα διακόσμηση που θυμίζει τα κλασικά αμερικανικά dinner house με τα δερμάτινα σεπαρέ και τα ξύλινα τραπέζια, πέντε φίλοι από τη Λάρισα, δημιούργησαν ένα μαγαζί που έχει γίνει το αγαπημένο των foodies στο Instagram. Εστιάζοντας σοφά στο smash αλλά και το τραγανό chicken burger, έχουν έναν πλούσιο κατάλογο με 18 διαφορετικά μπέργκερ με έξυπνα ονόματα: Kardashian, Klossa, Chicken Run, Lebowski's Breakfast, Baconara, Tony Four Fingers, Astrahan κ.ά.
«Ξεκινήσαμε από τη Λάρισα. Εκεί είναι ο τόπος καταγωγής και των πέντε φίλων που έχουμε φτιάξει το Raw Street Burger. Οι τρεις ζουν εκεί, οι δύο ζούμε στην Αθήνα μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια και πηγαινοερχόμαστε. Τα smash burgers μας έγιναν πολύ γρήγορα -μέσα σε έναν χρόνο- γνωστά στη Λάρισα από στόμα σε στόμα. Εξαρχής ήταν στα σχέδιά μας να ανοίξουμε ένα κατάστημα και στην Αθήνα. Όλη η ιδέα προέκυψε από τα ταξίδια μας όπου είχαμε δοκιμάσει θεϊκά πράγματα που θέλαμε να φέρουμε και στη Λάρισα που δεν είχε ένα αυθεντικό αμερικάνικο smash burger», λέει ο Ανδρέας Αποστολάρας, ένας εκ των πέντε ιδρυτών του Raw Street Burger, που παράλληλα ασχολείται με το fitness και την προπόνηση.
Συνήθως, στα περισσότερα μαγαζιά, τα μπέργκερ είναι πολυφορτωμένα με τόσα πράγματα που τελικά αναγκάζεσαι να τα φας με μαχαιροπίρουνο, γιατί δεν μπορείς με τίποτα να τα πιάσεις με το χέρι, χωρίς να λερωθείς ή να τα διαλύσεις.
Στα smash burger που δοκίμασα στο Raw Street Burger, το μπιφτέκι και το λιωμένο τυρί πρωταγωνιστούν όπως πρέπει, προσφέροντας ένα ζουμερό και νόστιμο street food που πατά γερά στην αμερικανική παράδοση.
«Το σωστό, νόστιμο μπέργκερ με το καλό κρέας το καταλαβαίνεις στην απλή εκδοχή του. Να μην είναι φορτωμένο με πολλά υλικά, να είναι ζουμερό χωρίς ντομάτες που πανιάζουν το ψωμί. Εμείς εδώ φτιάχνουμε ένα smash burger στην κλασική αμερικανική εκδοχή του, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Το ψωμάκι μας είναι χειροποίητο και το φτιάχνουμε με δική μας συνταγή κάθε πρωί. Ο κιμάς για το μπιφτέκι είναι από μοσχάρι που εκτρέφεται σε μια βιολογική φάρμα στη Θεσσαλία. Επίσης οι δέκα διαφορετικές σάλτσες μας είναι χειροποίητες, τις φτιάχνουμε εμείς στην κουζίνα μας», λέει ο Ανδρέας Αποστολάρας.
Τι να δοκιμάσατε
Για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα από το μενού του Raw Street Burger δοκιμάσαμε λίγο από τέσσερα διαφορετικά, χαρακτηριστικά μπέργκερ και από τρία είδη πατάτας. Τα ωραιότερα ήταν το double cheese και το Sicario burger με smashed μοσχαρίσιο μπιφτέκι, καπνιστό τυρί προβολόνε, κρεμμύδι, ρόκα, μαγιονέζα καμένου βουτύρου, BBQ sauce και ένα καταπληκτικό και πολύ νόστιμο σαλάμι chorizo που το απογειώνει.
Οι χυμοί από το ζεστό chorizo έδιναν μια απολαυστική γεύση στο μπιφτέκι που ήταν λεπτό, εξωτερικά τραγανό στις άκριες και ζουμερό εσωτερικά. Το τυρί προβολόνε ήταν ομοιόμορφα λιωμένο και το ψωμάκι αφράτο, τόσο που μπορούσες να το ζουλήξεις στο χέρι και να δεις τους χυμούς του μπέργκερ να ξεχειλίζουν. Ένα αυθεντικό food porn από αυτά που κάνει το Instagram να λιποθυμά και εσένα να θέλεις να έρθεις ξανά για να το δοκιμάσεις.
Οι πατάτες του Raw Street Burger είναι επίσης απολαυστικές: οι κλασικές fresch fries, σε μια πιο παχιά εκδοχή τους, με λιωμένο τσένταρ και μπέικον είναι από μόνες τους μια αφορμή για να έρθεις εδώ.
Πολύ νόστιμες είναι επίσης οι στριφογυριστές πατάτες με πάπρικα, αλλά και οι τηγανητές γλυκοπατάτες που σερβίρονται με ένα πολύ νόστιμο ντιπ cheesy mayo. Γενικά στις πατάτες έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Δεν είναι βαριές, είναι χρυσαφένιες, ελαφριά τηγανισμένες ώστε να μη νιώθεις ότι σε βαραίνει το λάδι.
Από τα ορεκτικά ωραία είναι τα στικ μοτσαρέλας και τα πανέ κοτόπουλα από ζουμερό μπούτι με το φονικό όνομα Voodoo chicken.
Το πανέ κοτόπουλο, είτε από μπούτι είτε από φιλέτο, σε όλες τις εκδοχές του, τηγανητό ή σε μπέργκερ, αξίζει τον κόπο.
Είναι τραγανό και αφράτο και η πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή, του δίνει μια ντελικάτη και spicy -όσο πρέπει- γεύση.
Δεν τρελάθηκα, ωστόσο, με τα τηγανιτά κρεμμύδια, γιατί είναι πολύ πιο χοντρά από όσο θα μου άρεσε.
Σε γενικές γραμμές, το Raw Street Burger είναι ένα τίμιο μπεργκεράδικο που δικαίως έχει ενθουσιάσει τόσο κόσμο στα social media. Παρέχει ακριβώς αυτό που υπόσχεται: ένα πολύ νόστιμο, κλασικό αμερικανικό smash burger με καλές πρώτες ύλες που δεν σε βαραίνουν και με μια ιδιαίτερη, χαρακτηριστική γεύση που δημιουργεί ταυτότητα.
Χαιρόμαστε που ήρθε στο Παγκράτι από τη Λάρισα και θα χαρούμε να το δούμε τα εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία της Αθήνας.
Info: Raw Street Burger, Υμηττού 130, Παγκράτι, τηλ. 2110154553
instagram.com/raw.streetburger
Τιμές: Από 10 έως 15 ευρώ το άτομο.