Ο executive sushi chef του εστιατορίου «Iθάκη», στο πρώτο δικό του εγχείρημα: Μια gastropub ιαπωνικής κουζίνας με απολαυστικό φαγητό, ωραία μουσική και μοντέρνο design.
Μια open space κουζίνα, με inox, ξύλο και μαύρα μεταλλικά ράφια γεμάτα με σάκε, ιαπωνικά ουίσκι και κορεάτικα τζιν, με wok που αχνίζουν και Yanagi μαχαίρια του sushi που αστράφτουν στο ημίφως. Μπροστά της μια ξύλινη μπάρα με ψηλές καρέκλες που μοιάζουν σαν ιαπωνικά ιδεογράμματα. Στη νέα gastropub της Άνω Γλυφάδας, που έχει γίνει ήδη viral στόμα με στόμα, η προετοιμασία του ασιατικού φαγητού είναι μια μικρή, απολαυστική ιεροτελεστία που γίνεται μπροστά στον πελάτη.
Όταν το sushi αξιώσεων συναντά τον σταρ του street food: το smash burger
Ο Αντώνης Κουρκούτας, ο έμπειρος executive sushi chef του εμβληματικού εστιατορίου «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη, στο πρώτο δικό του επιχειρηματικό εγχείρημα έστησε, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες και συνεταίρους του -τους σεφ Κατερίνα Κουρμούλη και Γιάννη Νεζιράι, αλλά και τον γνωστό διατροφολόγο Ανδρέα Κωνσταντουδάκη, δημιουργό του κέντρου Nutrition Support- ένα απολαυστικό μαγαζί που συνδυάζει τη χαλαρότητα μιας παμπ και το Asian street food, με το φαγητό ενός καλού ιαπωνικού εστιατορίου.
Έτσι, σε ένα μοντέρνο περιβάλλον που παντρεύει το αρρενωπό και στιβαρό industrial design με το zen του ιαπωνικού μινιμαλισμού, θα απολαύσετε από καυτή γευστικότατη ramen και σούπα κολοκύθας, μέχρι καταπληκτικό κουνουπίδι τεμπούρα και από φίνο και νόστιμο sushi μέχρι sandos σε αφράτο milk bread, αλλά και ένα πολύ ζουμερό smash burger με black angus, που είναι εθιστικό.
Στο ίδιο μοτίβο με το εξαιρετικό Ekiben της Σκούφου, η gastro-pub Ryōtei 118 είναι από αυτά τα χαρισματικά, χαλαρά μαγαζιά που γίνονται γνωστά και συζητιούνται στις παρέες, φέρνοντας την ιαπωνική κουζίνα πιο κοντά στη street food λογική, με αντίστοιχες τιμές που κινούνται γύρω στα 20 με 25 ευρώ το άτομο.
Έτσι, πηγαίνεις στο Ryōtei 118 και απολαμβάνεις το φαγητό σου με τη συνοδεία σάκε, ιαπωνικής μπύρας ή καλού κρασιού που θα σου προτείνει ο Άκης Παυλίδης, manager του εστιατορίου και σομελιέ, ακούγοντας ωραία μουσική.
Εκτός από την μπάρα που διατρέχει την open space κουζίνα, το Ryōtei 118 έχει τραπεζάκια στον στεγασμένο εξωτερικό χώρο, όπου είναι απαραίτητο να κλείσεις πρώτα τραπέζι, γιατί ο χώρος είναι μικρός.
Τι σημαίνει Ryōtei
«H ενασχόλησή μου με την ιαπωνική κουζίνα με οδήγησε στο να μελετήσω περισσότερο την πλούσια ιαπωνική κουλτούρα, κι έτσι άρχισε να με συναρπάζει η γαστρονομική ιεροτελεστία των θρυλικών ryōtei», λέει στo iefimerida ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας, εξηγώντας το όνομα που έδωσε στο νέο του πρότζεκτ.
Τα ryōtei (προφέρoνται ραϊοτέι) είναι ένα είδος παραδοσιακού ιαπωνικού εστιατορίου, σαν κλειστή λέσχη, όπου για να μπεις πρέπει να σε έχει συστήσει κάποιος θαμώνας. Είναι high end εστιατόρια στα οποία στην Ιαπωνία πραγματοποιούνταν με διακριτικότητα υψηλού επιπέδου επιχειρηματικές ή πολιτικές συναντήσεις, ενώ οι γνωστές γκέισες προσέφεραν ψυχαγωγία. Μετά τη σταδιακή τους απαγόρευση, τα ryōtei έμειναν στην Ιστορία ως συνώνυμα του εξαιρετικού ιαπωνικού φαγητού.
Ο σεφ Αντώνης Κουρκούτας, αντλώντας έμπνευση από τη μυθιστορηματική και κινηματογραφική αίγλη των θρυλικών ryōtei, δημιούργησε με τους συνεργάτες του ένα χαλαρό μαγαζί που στόχο είχε να λειτουργήσει στόμα με στόμα για το εξαιρετικό φαγητό του.
Βάζοντας την πολύτιμη εμπειρία του, σχεδίασε ένα μενού ευέλικτο και μικρό που χωρίζεται σε ορεκτικά, street food σάντουιτς (smash burger, sando και bao buns), σαλάτες, σούπες και noodles και sushi (ryōtei rolls, hosomaki, sashimi και nigiri).
Τι να δοκιμάσετε -Η δική μας εμπειρία
Ξεκινήσαμε με δύο signature επιλογές από την κάρτα με τα sushi, συνοδεύοντάς τα με το λευκό ξηρό κρασί με φρουτώδη επίγευση Tauro του Κτήματος Αποστολάκη, που ταιριάζει με ψάρι και θαλασσινά: Το εξαιρετικό BBQ με χέλι, γαρίδα τεμπούρα, μαγιονέζα με χαλαπένιο, τεριγιάκι και αβοκάντο, που είναι ένας πολύ φίνος συνδυασμός με πλούσια γεύση.
Και τα δημοφιλή rolls με γαρίδες τεμπούρα, τόνο, αγγούρι, τυρί κρέμα και μια σάλτσα από περουβιανή κίτρινη πιπεριά Aji Amarillo.
Ξετρελάθηκα με το κουνουπίδι τεμπούρα που ακολούθησε, που το παίρνω πάντα όπου το βρω: Τραγανές μπουκιές ζουμερού κουνουπιδιού, μικρές και μεγαλύτερες, περιχυμένες με μια απολαυστική γλυκιά και spicy σάλτσα από κρέμα παρμεζάνας με κίμτσι.
Να το πάρετε οπωσδήποτε, είναι φοβερός μεζές που εδώ τον φτιάχνουν καταπληκτικά.
Από τις σούπες επιλέξαμε τη ράμεν με μπούτι κοτόπουλο, noodles, κρεμμυδάκι, nori και λαχταριστό αυγό σόγιας. Για τον υπέροχο και περιεκτικό ζωμό του κοτόπουλου, στην κουζίνα η Κατερίνα Κουρμούλη βράζει, περίπου για οκτώ ώρες, τα κόκαλα του κοτόπουλου με φτερούγες, καρκάσες (δηλαδή τον σκελετό και τον λαιμό της κότας και ενίοτε του κόκορα).
Ο ζωμός αυτός σου ζεσταίνει την καρδιά. Είναι το απόλυτο comfort food για μια κρύα νύχτα του Φλεβάρη.
Δοκιμάσαμε, εννοείται, το smash burger με κιμά black angus που έχει πολύ λίπος όπως πρέπει για να γίνει ζουμερό το πατικωμένο μπιφτέκι.
Ωραίο ψωμάκι με ωραία umami σάλτσα από αβοκάντο, iceberg και διπλό τυρί τσένταρ που λιώνει κολασμένα. Εθιστικό!
Εξίσου δυνατό είναι το sando με πανέ κοτόπουλο. Λεπτό και ντελικάτο πανάρισμα σε ένα αφράτο και γευστικότατο milk bread, ιαπωνική μαγιονέζα Kewpie μαύρων πιπεριών, iceberg, τσένταρ και tonkatsu sause (πηχτή ιαπωνική γλυκιά σάλτσα με πλούσια γεύση λαχανικών και φρούτων που έχει πλούσιο άρωμα μπαχαρικών).
Η εμπειρία συνολικά από το Ryōtei 118 ήταν απολαυστική. Ωραίο, cosy περιβάλλον, εύκολο παρκάρισμα στα στενάκια γύρω από τη Γούναρη, μουσική στον σωστό τόνο για να δημιουργεί ατμόσφαιρα, εξαιρετική και άμεση εξυπηρέτηση με χιούμορ και -το κυριότερο- απολαυστικό φαγητό που σε κάνει να θες να έρθεις ξανά. Ισορροπημένη σχέση ποιότητας-τιμής.
Info: Ryōtei 118 - Γούναρη 118, Γλυφάδα, τηλ.: 2112181647
instagram.com/ryotei118
Τιμές: 20 με 30 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Temps Perdu: Πήγαμε στη νέα, σούπερ ντιζαϊνάτη κρουασαντερί του Πειραιά για την οποία μιλούν όλοι
- Δείπνο στο Makris Athens του Θησείου με θέα Ακρόπολη -Ο σεφ-αγρότης και τα πιάτα από τη φάρμα στην Αρχαία Κόρινθο
- Δοκιμάσαμε την ελληνο-λεβαντίνικη κουζίνα στην πιο viral Αθηναϊκή Ταράτσα -Γιατί ένα βράδυ εκεί αξίζει