Μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας μάς περιμένει το Πόρτο Ράφτη, με ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα για να φάμε το ψάρι της Κυριακής των Βαΐων, σε ένα μέρος που θα μας κάνει να νιώσουμε σαν να είμαστε σε νησί.
Μια μικρή απόδραση σε απόσταση μισής ώρας από την Αθήνα, σε ένα τουριστικό θέρετρο που τα έχει όλα: πεζοπορίες στο δάσος, ταβερνάκια πάνω στο κύμα, μοντέρνα café με υπέροχους κήπους και βεράντες με θέα θάλασσα, ανοιξιάτικες βόλτες στην παραλία και σε μια προμενάντ γεμάτη κόσμο που διασχίζει έναν πανέμορφο κόλπο με μικρές αμμώδεις παραλίες.
Κάθε Κυριακή, χειμώνα-καλοκαίρι, η παραθαλάσσια βόλτα στην οδό Γρέγου είναι μια μικρή γιορτή: άτομα κάθε ηλικίας απολαμβάνουν τον περίπατο κάτω από τον ήλιο ή πίνουν το καφέ τους και τρώνε θαλασσινά σε τραπεζάκια στα μεγάλα πεζοδρόμια πάνω από τη θάλασσα.
Για την Κυριακή των Βαΐων, που παραδοσιακά το έθιμο θέλει να τρώμε ψάρι πριν από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, σας προτείνουμε επτά μέρη στο Πόρτο Ράφτη για εγγυημένα καλό φαγητό με ωραία θέα, σωστή σχέση ποιότητας-τιμής, γρήγορο service από ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία που ξέρουν πώς να εξυπηρετούν πολύ κόσμο σε ώρες αιχμής, χωρίς να ρίχνουν την ποιότητα.
Τα πιάτα που σας προτείνουμε είναι όλα δοκιμασμένα εδώ και πολλά χρόνια, τεσταρισμένα στην πράξη πολλές φορές, σε μια περιοχή που τη γνωρίζουμε καλά όπως οι ντόπιοι.
«Ο Ηπειρώτης»: Η καλύτερη επιλογή για καλό τηγάνι
Φέτος ο «Ηπειρώτης» κλείνει πενήντα χρόνια προσφέροντας κυρίως καλό ψάρι και θαλασσινά, έχοντας όμως και κάποιες επιλογές σε κρέας για όσους το επιθυμούν. Έχει εξαιρετικό τηγάνι με φρέσκα ψαράκια, από γαύρο και μαρίδα μέχρι μπαρμπούνια και καταπληκτικό μπακαλιάρο σκορδαλιά, ωραία καλαμαράκια τηγανητά και ψιλό γαριδάκι συμιακό που το τρως με το χέρι και τραγανίζει στο στόμα.
Ρωτήστε για την ψαρόσουπα ημέρας και αν υπάρχει δοκιμάστε την οπωσδήποτε. Έχει μεγάλη ποικιλία σε μεγάλα ψάρια για τα κάρβουνα, ενώ εξαιρετική είναι και η πλούσια γαριδομακαρονάδα του. Από πρώτα, μην παραλείψετε τα χειροποίητα σπιτικά ντολμαδάκια, τις χοντροκομμένες πατάτες τηγανητές που είναι κομμένες στο χέρι, την αχινοσαλάτα όταν υπάρχει, την ωραία πυκνή φάβα, τον γαύρο μαρινάτο και το ξυδάτο χταποδάκι.
Οι κολοκυθοκεφτέδες του επίσης μυρίζουν θεϊκά, ενώ οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια τηγανητά, κομμένα σε μπαστουνάκια, είναι αφρός που λιώνει στο στόμα. Για επιδόρπιο, υπάρχουν σπιτικά γλυκά -ραβανί, καρυδόπιτα, πανακότα και ένα απολαυστικό μηλαράκι- που τα φτιάχνουν μόνοι τους.
Ο «Ηπειρώτης» βρίσκεται επί της Γρέγου, δίπλα στο παλιό διατηρητέο σπιτάκι της δασκάλας που είναι χτισμένο πάνω στην άμμο, κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Έχει εσωτερική υπερυψωμένη σάλα με μεγάλα παράθυρα με θέα στον κόλπο του Πόρτο Ράφτη, για όσους θέλουν να φάνε μέσα, αλλά έχει και πολλά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, απέναντι, πάνω από το κύμα, με ψάθινες ομπρέλες, σε μια δροσερή πράσινη όαση με μεγάλα δέντρα και ωραία θέα που θυμίζει νησί.
Τρώγοντας εδώ έχεις την αίσθηση ότι έχεις επισκεφθεί τη γιαγιά σου ή μια ηλικιωμένη θεία για φαγητό σε κάποιο κυκλαδίτικο χωριό -και πράγματι όλα περνάνε από τα χεράκια μιας γυναίκας που εδώ και πολλά χρόνια ξέρει τι σημαίνει καλός σπιτικός μεζές. Οι Κυριακές εδώ είναι γεμάτες κόσμο, δεν πέφτει καρφίτσα, γι' αυτό προνοήστε να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως, αλλά μην το φοβηθείτε, έχει εκπληκτικά γρήγορο σέρβις και είναι μαθημένοι να εξυπηρετούν πολύ κόσμο.
Info: Λεωφ. Γ. Γρέγου 73, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299 073406
Τιμές: 16-30 ευρώ το άτομο
«Καλός Γιαλός»: Αχινομακαρονάδα πάνω στην άμμο
Στην Αυλακίου, στη στροφή όπου ο δρόμος που οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας γίνεται παραθαλάσσιος, υπάρχει ο «Καλός Γιαλός», μια πολύ καλή ψαροταβέρνα με λίγο πιο premium περιβάλλον, αλλά σε καλές προσιτές τιμές.
Το έμπειρο εστιατόριο έχει ωραία σάλα που βλέπει θάλασσα, με μοντέρνα διακόσμηση, διαθέτοντας όμως τραπέζια και έξω σε δύο σημεία: σε μία υπερυψωμένη αυλή πάνω σε ένα ντεκ με πέργκολα που ανάλογα με τον αέρα που έχει κλείνει ή ανοίγει με διάφανες τέντες, αλλά έχει και πολλά τραπεζάκια πάνω στην άμμο, κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα.
Αν δεν έχει πολύ αέρα, προτιμήστε να φάτε στην αμμουδιά, βλέποντας το νησάκι μπροστά σας ή, όταν δύσει ο ήλιος και ο ουρανός πάρει αυτή την υπέροχη μπλε απόχρωση του Yves Klein, να χαζέψετε το φεγγάρι να βγαίνει πάνω από τον φωτισμένο οικισμένο της Κορώνης, στο Αυλάκι, τρώγοντας ωραία θαλασσινά. Είναι εμπειρία.
Η κουζίνα του «Καλού Γιαλού» είναι δημιουργική, πατώντας όμως γερά στην παραδοσιακή μεσογειακή ψαροφαγία, με κλασικές επιλογές όπως είναι η καταπληκτική ψαρόσουπα που την παραγγέλνεις μία ώρα πριν και τη φτιάχνουν ειδικά για εσένα με φρέσκο ψάρι ημέρας που έχει φέρει το καΐκι.
Ωραίο είναι το ψητό ψάρι, οι φέτες από σφυρίδα ή ξιφία, με χόρτα εποχής, τα αχνιστά μύδια που σερβίρονται σε ένα κόκκινο ναυτικό κατσαρολάκι, αλλά και πολύ καλά πιάτα θαλασσινών με πιο gourmet χαρακτήρα.
Επίσης έχει ωραίες πατάτες τηγανητές, μεγάλη επιλογή σε πρώτα όπως τα θεϊκά τηγανητά μύδια, μικρό ψαράκι τηγανητό, ζουμερά και τραγανά καλαμαράκια, ψητή σαρδελίτσα και μοντέρνες σαλάτες. Στα συν η έμπειρη, γρήγορη εξυπηρέτηση.
Info: Αυλακίου 22, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299 072342
Τιμές: 20-30 ευρώ το άτομο
«Αλλού γιαλού»: Το μοντέρνο μεζεδοπωλείο στο λιμάνι
Ο Ιγνάτιος και ο Παναγιώτης Κοντός, τα αδέρφια που έχουν δημιουργήσει το «Kazba», το bar-restaurant που έχει γράψει δυνατά εδώ και χρόνια στο Πόρτο Ράφτη, άνοιξαν πριν από δύο χρόνια ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο στο λιμάνι.
Το «Αλλού γιαλού» είναι ένας μοντέρνος ατμοσφαιρικός χώρος με minimal διακόσμηση, που έχει έναν ωραίο κήπο με τραπέζια πάνω στο γρασίδι και την καλύτερη θέα στο λιμάνι.
Φωτιστικά με καπέλα από παραδοσιακά πλεκτά καλάθια, μπλε κεραμικά σερβίτσια, ωραίο λογότυπο με λευκά και μπλε κύματα, είναι μερικές από τις ψαγμένες λεπτομέρειες που συνθέτουν συνολικά έναν χώρο με προσωπικότητα, σε δυνατό location.
Η κουζίνα του μεζεδοπωλείου με το έξυπνο όνομα «Αλλού γιαλού» είναι μοντέρνα, αλλά βασίζεται σε παραδοσιακά καλά επιλεγμένα υλικά από όλη την Ελλάδα. Τσιπουρομεζέδες και πιάτα στη μέση είναι η καλύτερη επιλογή, για να να φας λίγο απ' όλα πίνοντας το κρασί, το ούζο, την μπύρα ή το τσίπουρό σου.
Το μενού είναι μικρό αλλά ευέλικτο και κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: ορεκτικά, σαλάτες, μαγειρευτά και θαλασσινά. Από τα πρώτα μάς αρέσει η φάβα με κάπαρη και αρωματικό λάδι μαϊντανού, το τραγανό κανταΐφι με μους ψητής φέτας και μέλι από τη Χίο με μαρμελάδα ντομάτας στο πλάι και το λαβράκι μαρινάτο με εσπεριδοειδή.
Από σαλάτες, ωραία είναι αυτή με το μανούρι και το πετιμέζι. Για κυρίως πιάτα, υπάρχουν επιλογές και για ψάρι/θαλασσινά και για κρέας.
Κάντε μια έξυπνη επιλογή από διάφορα πιάτα στη μέση, παίζοντας λόγω της ημέρας κυρίως με τα θαλασσινά που τα μαγειρεύουν δημιουργικά και νόστιμα.
Info: Αγίου Νικολάου, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299 078777
Τιμές: 20-25 ευρώ το άτομο
«Φύκι-Φύκι»: Ωραίοι μεζέδες στο πιο ζωηρό μαγαζί στο Πόρτο Ράφτη
Το «Φύκι-Φύκι» είναι ένα μαγαζί-φαινόμενο στην αρχή της παραθαλάσσιας Γρέγου. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να επεκταθεί παίρνοντας και ένα διπλανό χώρο, δημιουργώντας ένα μεζεδοπωλείο που συνδυάζει την καλή σχέση ποιότητας-τιμής με μεγάλες μερίδες και νόστιμα πιάτα που έχουν γίνει διαχρονικά.
Έχει τραπεζάκια απέναντι στο πεζοδρόμιο, πάνω σε μια ξύλινη υπερυψωμένη πλατφόρμα, κάτω από ένα μεγάλο πεύκο που τους χαρίζει δροσιά. Όλα βλέπουν θάλασσα, σε μια μικρή προβλήτα με βάρκες, πάπιες και κύκνους που κολυμπούν στο νερό. Έχει επίσης τραπέζια σε μια στεγασμένη βεράντα που ανάλογα με τον καιρό ανοίγει και κλείνει, μια ανοιχτή βεράντα με σόμπες και μια υπέροχη ταράτσα, ιδανική για τις καλοκαιρινές βραδιές από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στην κουζίνα, ο δημιουργικός και έμπειρος Τζόνι κάνει μικρά θαύματα με μεζέδες και κυρίως πιάτα που χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: ψάρι/θαλασσινά και κρέας. Έχει εξαιρετικές επιλογές για όλα τα γούστα και γι' αυτό, σε συνδυασμό με το ωραίο location, το ζεστό μοντέρνο περιβάλλον και τις καλές, λογικές τιμές, έχει πραγματικά ουρές ακόμα και τις καθημερινές. Κλείστε απαραιτήτως τραπέζι για Κυριακή.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τεράστιες και πλούσιες σαλάτες του: την ανάμεικτη με το σταμναγκάθι, το ρόδι, τα ξερά σύκα και τη γραβιέρα, αλλά και αν είστε φαν της ντομάτας, τη χωριάτικη με ξινομυζήθρα και τον ντάκο-υπερπαραγωγή. Από ορεκτικά, δροσερό και νόστιμο είναι το παντζαροτζατζίκι, οι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες και τα θεϊκά τσιπς μανιταριών. Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, έχει πολύ καλή (μεγάλη) χοιρινή μπριζολοπανσέτα με πατάτες τηγανητές και ένα συκώτι μοσχαρίσιο για το οποίο φημίζεται εδώ και χρόνια, κομμένο σε λεπτές φέτες.
Από θαλασσινά υπάρχουν πολλές επιλογές: εκτός από τα κλασικά τηγανητά ψαράκια ημέρας που αλλάζουν ανάλογα με τον καιρό, είναι εξαιρετικές οι σαρδέλες στον φούρνο με κρεμμύδι και μαϊντανό, ο τόνος φιλέτο στη σχάρα με χόρτα, τα λιγκουίνι θαλασσινών με γαρίδες, καραβίδες, μύδια, κυδώνια, καλαμάρι σε σάλτσα ντομάτας, αλλά και το κριθαράκι με καραβίδα, γαρίδα, μπισκ, φρέσκια ντομάτα και μυζήθρα τριμμένη.
Info: Λεωφ. Γ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299 076333
Τιμές: 15-25 ευρώ το άτομο
«Καραβίδας»: Ένα μπαλκόνι με θέα θάλασσα
Μια τίμια, καλή ψαροταβέρνα επί της Αυλακίου, με ένα μπαλκόνι που βλέπει από ψηλά τη θάλασσα. Ο «Καραβίδας» έχει τις βασικές κλασικές επιλογές για ψάρι και θαλασσινά, σε τιμές που δεν ξεφεύγουν, έχοντας επιλογές για όλα τα budget και νόστιμα πιάτα που θα σας χορτάσουν.
Ο έμπειρος και ευγενικός ιδιοκτήτης της, από το 1972, φροντίζει προσωπικά τον κόσμο, παρακολουθώντας κάθε τραπέζι.
Εκτός από το μεγάλο ψητό ψάρι, ο «Καραβίδας» έχει μια επιλογή από ωραίους μεζέδες θαλασσινών. Πολύ νόστιμες είναι οι καραβιδόψυχες που είναι τηγανισμένες σαν μπουκιές μαζί με την ουρίτσα της καραβίδας και συνοδεύονται από μαγιονέζα, τα αχνιστά μύδια που σερβίρονται μέσα σε μια ωραία σάλτσα από κρασί και σκόρδο, η χειροποίητη ταραμοσαλάτα, οι αφράτοι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες με την καυτή φέτα στην καρδιά τους, η σπιτική σκορδαλιά και oι γαρίδες με το κόλιανδρο και το τσίλι.
Το εστιατόριο επίσης διαθέτει επιλογές για κρεατικά, καλύπτοντας και εκείνους σε μια παρέα που δεν αγαπούν τα θαλασσινά.
Info: Αυλακίου 24, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299074652
Τιμές: 20-30 ευρώ το άτομο
«Άμμος»: Ψαγμένες γεύσεις και μουσική σε νησιώτικο περιβάλλον
Το «Άμμος» βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, σε έναν νησιώτικο μεγάλο χώρο που φέρνει αέρα Μυκόνου στο Πόρτο Ράφτη και αποτελεί μια επιλογή με καλή, ευέλικτη κουζίνα για όλα τα γούστα. Από εδώ ξεκίνησε πριν χρόνια, κάνοντας τα πρώτα του βήματα, και ένας διάσημος βραβευμένος σεφ εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας, που μετά το «Άμμος» ταξίδεψε στο εξωτερικό, δουλεύοντας σε βορειοευρωπαϊκές κουζίνες μεγάλων απαιτήσεων δίπλα σε σεφ σούπερ σταρ, πριν επιστρέφει δαφνοστεφανωμένος στην Αθήνα.
Το «Άμμος» έχει πολύ γρήγορο και έμπειρο σέρβις, πολύ συχνά έχει ζωντανή μουσική με φοβερά γλέντια και χορούς. Η διακόσμηση είναι πολυτελής, είτε μέσα στη σάλα που τα καλοκαίρια η οροφή της ανοίγει, είτε στην αυλή με τις πέργκολες, είτε σε ένα ντεκ, απέναντι, πάνω στην αμμουδιά.
Αν και μουσικό μεζεδοπωλείο, το «Άμμος» έχει δυνατές επιλογές που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα πιάτα ενός first class εστιατορίου της παραλιακής. Η κουζίνα ισομερώς χωρίζεται σε δύο άξονες που έχουν στον πυρήνα τους είτε το ψάρι και τα θαλασσινά είτε το κρέας.
Από τα ορεκτικά, πολύ καλή επιλογή είναι οι μεθυσμένες γαρίδες, το σαγανάκι του Ποσειδώνα και το ξιδάτο χταποδάκι το αγιορείτικο με πιπεριές Φλωρίνης, τουρσί, ελιές και μπούκοβο. Εξαιρετικές είναι οι επιλογές του μενού με πάστα, όπως η πλούσια αστακομακαρονάδα που σερβίρεται είτε για ένα άτομο είτε για δύο, αλλά και η απλή γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι. Από φρέσκα ψαρικά υπάρχει συνήθως μεγάλη ποικιλία, ενώ υπάρχουν και οι κλασικές επιλογές για καραβίδες σχάρας, γαρίδες και καλαμάρι ψητό.
Info: Αυλακίου 52, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299 084550
Τιμές: 20-35 ευρώ το άτομο
«Πρίμα Πλώρα»: Μεζέδες και μεγάλα ψάρια πάνω στην άμμο
Αν θέλετε να φάτε μεγάλο ψάρι στα κάρβουνα, σφυρίδα, λυθρίνι, φαγκρί, επιλέξτε αυτή την ψαροταβέρνα που θα σας κάνει, λόγω της περιοχής στην οποία είναι χτισμένη, να αισθανθείτε ότι έχετε έρθει σε κάποιο μακρινό νησί κι ας είστε μονάχα μισή ώρα από την Αθήνα.
Βρίσκεται επί της Αυλακίου, αλλά στο πιο ήσυχο κομμάτι της, μετά το Nakal και πριν φτάσετε στη φημισμένη παραλία του ΕΟΤ. Διαθέτει μια σάλα πάνω στην άμμο, μια πέργκολα επί της ουσίας που ανοιγοκλείνει ανάλογα με τον καιρό, και είναι μια έμπειρη ψαροταβέρνα που φημίζεται για το καλό φρέσκο ψάρι της που το καθαρίζουν από κόκαλα και το σερβίρουν μπροστά σας.
Η «Πρίμα Πλώρα» εκτός από τα κλασικά -καλαμαράκια, μικρό ψαράκι, χταποδάκι ψητό ή ξιδάτο κ.λπ.- έχει ωραίες πλούσιες σαλάτες, μια νόστιμη ταραμοσαλάτα, φοβερές σαρδέλες ψητές με ντομάτα και μαϊντανό και πολύ ωραίες καραβίδες/γαρίδες είτε με ζυμαρικά είτε ψητές στα κάρβουνα.
Info: Λεωφόρος Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299 078555
Τιμές: 25-35 ευρώ το άτομο