Περάσαμε μια απολαυστική βραδιά, σαν να είμαστε σε νησί, σε μια βεράντα πάνω από τη Μαρίνα Ζέας, με στρείδια, κοκτέιλ και νόστιμα πιάτα θαλασσινών, με ένα απίθανο φεγγάρι και τα αστραφτερά κότερα μπροστά μας να δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.
Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν άστρο. Ακόμα και σε μια μικρή τρύπα να ανοίξουν, με σκαμπό στο πεζοδρόμιο, σερβίροντας κάτι καλό που λείπει από την πόλη, νόστιμο ή πρωτότυπο, είναι καταδικασμένα να λάμψουν.
Το Hams & Clams αποτελεί ένα τέτοιο φαινόμενο. Ένα brilliant μαγαζί που έχει αυτό που λέμε star quality. Ξεκινώντας από ένα μικρό μπαρ 50 τ.μ. στον Πειραιά το 2016, έγινε γρήγορα τόσο viral, στόμα με στόμα, για τα απολαυστικά του στρείδια, που μετεγκαταστάθηκε σε πενταπλάσιο χώρο στη Μαρίνα Ζέας.
Η φήμη του μάλιστα ταξίδεψε τόσο πολύ, που πέρυσι κατάφερε να ανοίξει ένα ακόμα oyster bar, με το ίδιο όνομα και φιλοσοφία, μέσα στο υπερπολυτελές Costa Navarino, όπου λειτουργεί φέτος για δεύτερη χρονιά.
Όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη
Η ιδέα για τη δημιουργία του Hams & Clams γεννήθηκε σε ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη. Εκεί, ο Παντελής Ζαρταλούδης επισκέφθηκε ένα φοβερό tapas bar που σερβίριζε στρείδια μαζί με τα κοκτέιλ και σκέφτηκε ότι κάτι τόσο ωραίο έλειπε από την Αθήνα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το συζήτησε με τους φίλους του Σταύρο Καραγιάννη, Μενέλαο Νικολάου και Δημήτρη Λύσανδρο -μια παρέα που είχε δέσει στον θρυλικό Αχινό της Πειραϊκής- και αποφάσισαν όλοι μαζί να φτιάξουν ένα oyster bar στον Πειραιά. Πολλοί στις αρχές τούς θεώρησαν τολμηρούς. Το εγχείρημα παραήταν προχωρημένο για τα τότε δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Να όμως που ο κόσμος το αγκάλιασε πολύ γρήγορα.
Οι τέσσερις φίλοι και συνεργάτες συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονταν σύντομα έναν νέο χώρο, ο οποίος θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον διαρκώς αυξανόμενο κόσμο που έκανε ουρές για θαλασσινά, ισπανικό jamón και κοκτέιλ. Δύο χρόνια μετά, ο ιδανικός χώρος βρέθηκε, όπως λένε οι ίδιοι, σχεδόν καρμικά.
Το location ήταν κάτι παραπάνω από τέλειο: μια βεράντα πάνω από τη Μαρίνα Ζέας και μια ευρύχωρη σάλα στο εσωτερικό, με open space κουζίνα και μεγάλες τζαμαρίες για να βλέπει κανείς τα αστραφτερά κότερα, τις προβλήτες, τα κατάρτια, τους γλάρους, τον φάρο και τα κύματα της θάλασσας στα ανοιχτά του Αργοσαρωνικού. Σκέτο ποίημα δηλαδή.
Σκηνικό που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι σε νησί
Σήμερα, μετά από μια ανανέωση, ο χώρος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός. Το λευκό κυριαρχεί, το ξύλο ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και οι αέρινες μίνιμαλ βεράντες με τους κάκτους, τις πέργκολες, τα ξύλινα διαχωριστικά και το καραβόπανο δημιουργούν ένα σκηνικό που σε ταξιδεύει, που σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε νησί.
H Μαρίνα Ζέας είναι πλέον σε αυτό το κομμάτι μια αληθινή κοσμοπολίτικη κούκλα. Η τέλεια βόλτα πλάι στη θάλασσα και στα υπερπολυτελή γιοτ. Πολλά μαγαζιά έχουν ανοίξει σε αυτήν και γενικώς η ατμόσφαιρα είναι εξωστρεφής, ζωηρή και καλοκαιρινή. Το Hams & Clams βρίσκεται στο κέντρο, ψηλά, έχοντας πίσω του ωραία μπαράκια που είναι γεμάτα κόσμο, και από κάτω του μια σειρά από άλλα μαγαζιά, αλλά και την προβλήτα με τα σκάφη.
Δύσκολα μπορεί κάποιος να πει, δοκιμάζοντας το φαγητό, ότι το Hams & Clams είναι απλώς ένα oyster bar. Γαστρονομικά, τα πιο εστιατορικά πιάτα του δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ένα εστιατόριο καλής ψαροφαγίας. Ωστόσο, συνδυάζονται οι αρετές ενός ζωηρού και μοντέρνου oyster bar, όλη αυτή η νεανική δροσιά ενός χώρου που σερβίρει απολαυστικά κοκτέιλ και gourmet νοστιμιές, με μια δημιουργική κουζίνα που παντρεύει με απολαυστικό τρόπο τη Μεσόγειο με επιρροές από την Ισπανία και τις ανατολικές ακτές της Αμερικής.
Τα στρείδια, που σερβίρονται σε διάφορες παραλλαγές -ωμά με λεμόνι (€5,50 το ένα), Pacific Ocean με μάνγκο και μαρμελάδα τσίλι, Moscow με sour cream και χαβιάρι, Rockefeller ψητά με σπανάκι και κρέμα παρμεζάνας, αλλά και Spicy Tequila ψητά με βούτυρο πάπρικας, mezcal και παρμεζάνα (€29 τα 5 τεμ.)- αποτελούν έναν δυνατό πυρήνα. Αυτό που θα πάρουν δηλαδή όλοι, είτε ήρθαν για ποτά είτε για φαγητό.
Παράλληλα, υπάρχουν και πιατέλες για δύο άτομα με €45 (περιλαμβάνει με 4 γαρίδες, δύο στρείδια, σαλάτα καβούρι, φρέσκο χτένι, σολομό μαριναρισμένο, αυγά πέστροφας) και για 4 άτομα με €75 (περιλαμβάνει 8 γαρίδες, 4 στρείδια, σαλάτα καβούρι, φρέσκο χτένι, σολομό μαριναρισμένο, μύδια σε λαδόξιδο, πορφύρες, αυγά πέστροφας).
Ωστόσο, υπάρχουν και πιάτα ωμά ή μαγειρεμένα, που έχουν ισχυρό γευστικό χαρακτήρα και άποψη. Βασικός κορμός σε αυτά είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά (από αχηβάδες, φούσκες, καλαμάρι, γαρίδες, μέχρι ψάρια, καβούρια και αστακό).
Φυσικά, υπάρχουν και δύο επιλογές με κρέας για όποιον το επιθυμεί: το Surf 'n' turf με flat iron steak, γαρίδες και ζεστή σάλτσα πιπεριών, και ένα burger με μπιφτέκι black angus, καθώς και δύο επιλογές σε vegan πιάτα: thai mushroom bowl και ζυμαρικά με λιαστή ντομάτα και σπανάκι.
Η δική μας εμπειρία
Εμείς ξεκινήσαμε με δύο ωραία κοκτέιλ από τα signature του Hams & Clams: ένα spicy με βάση την τεκίλα και ένα με βάση το τζιν.
Μαζί επιλέξαμε τρεις εκδοχές από τα στρείδια: ωμά, Pacific Ocean και Moscow.
Τα σκέτα με μπόλικο λεμόνι, όπως και το Moscow, ήταν απολαυστικά, αλλά γευστικά ήταν πιο πλούσια τα Pacific Ocean με το μάνγκο και τη μαρμελάδα τσίλι. Η αψάδα του τσίλι και η αψάδα της spicy τεκίλας μου, έκαναν ένα απολαυστικό ντουέτο.
Από τα ορεκτικά δοκιμάσαμε δύο: Το ταρτάρ τόνου με spicy μαγιονέζα και μια νόστιμη, ελαφριά σάλτσα yuzu με τρούφα.
Και το καπνιστό χέλι με μια απίθανη βελούδινη πράσινη «φάβα» που είναι φτιαγμένη από μπιζέλια.
Από τα κυρίως πιάτα επιλέξαμε ένα από τα ημέρας, με φαγκρί σε κρέμα από υπέροχο παστινάκι, αλλά και ένα τρομερό ψητό καλαμάρι στη σχάρα σε αφρό πράσου. Και τα δύο αυτά πιάτα ήταν πάρα πολύ νόστιμα.
Το καλαμάρι ήταν ένα ποίημα, σωστά ψημένο, με τρυφερή σάρκα και απογειωνόταν όταν το έτρωγες μαζί με την κρέμα από πράσο.
Στο φινάλε, μια τάρτα με λεμόνι, με φράουλες και μύρτιλα ήταν η ιδανική επιλογή μετά το ψάρι και τα θαλασσινά.
Η συνολική εμπειρία από την επίσκεψη στο Ηams & Clams ήταν παραπάνω από θετική. Περάσαμε μια πολύ ωραία νύχτα, σε ένα περιβάλλον που σε έκανε να ξεχνάς ότι είσαι στην πόλη. Ο ορίζοντας είχε καθαρίσει από τη βασανιστική αφρικανική σκόνη, το φεγγάρι έλουζε με φως τη θάλασσα, το βοριαδάκι δημιουργούσε μια αίσθηση ευεξίας και οι νοστιμιές που εναλλάσσονταν στο τραπέζι μας ήταν έκπληξη!
Ήρθαμε έως εδώ για να φάμε τα εκλεκτά νόστιμα στρείδια τους, αλλά ανακαλύψαμε μια ωραία κουζίνα και ένα καλό μαγαζί που υποστηρίζει επάξια την καλή του φήμη.
Ιnfo: Hams & Clams, Λιμάνι, Μαρίνα Ζέας, τηλ. 210 41 86 683
hamsandclams.gr | instagram.com/hamsandclams
Τιμές: 40 έως 70 ευρώ το άτομο, κατά μέσο όρο, με ποτό.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Φάγαμε στο νέο εστιατόριο Rick's στην Κηφισιά -Εμπνευσμένο από την ταινία Καζαμπλάνκα, ένα οσκαρικό steak house
- Neropistolo: Επισκεφθήκαμε το νέο viral bakery του Συντάγματος -Αφράτα κρουασάν, σάντουιτς και νεροπίστολα
- Astakos: Το νέο εστιατόριο στην Ιχθυόσκαλα Γλυφάδας -Με καλές τιμές και θαλασσινές γεύσεις από το καΐκι στο πιάτ