Κάθοδος στον ανανεωμένο Πειραιά για διασκέδαση, περίπατο πλάι στη θάλασσα, φαγητό και καφέ ή ποτό σε νέα μαγαζιά που αξίζουν την προσοχή μας.
Νέες αφίξεις, αναπλάσεις, αρχιτεκτονήματα, καινούργια εστιατόρια, μοντέρνες γωνιές με έξυπνα concept, εντυπωσιακά κτίρια, ριζικές ανακαινίσεις παλιών αρχοντικών... Ο Πειραιάς έχει αρχίσει να αλλάζει διεκδικώντας ξανά την προσοχή που του αξίζει. Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές πλέον αυτό που τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να γίνεται σταδιακά σε διάφορα σημεία της πόλης. Πρώτα είδαμε το Δημοτικό Θέατρο να αναγεννιέται και την Τρούμπα να γίνεται η νέα γειτονιά της νυχτερινής διασκέδασης με τα ζωηρά μπαρ και εστιατόρια. Μετά η περιοχή άρχισε να αλλάζει ταχύτατα με την έλευση του μετρό στο Λιμάνι. Νέα μαγαζιά με ωραία, μοντέρνα concept και εντυπωσιακή διακόσμηση άρχισαν να ανοίγουν δίνοντας ζωή σε δρόμους διαφορετικών σημείων, από τα πέριξ του Δημοτικού Θεάτρου μέχρι το Πασαλιμάνι, αλλά και πιο μακριά, στη γειτονιά του ΟΛΠ με sushi bar όπως το εξαιρετικό Kitschen ή στο Λιμάνι και τους δρόμους προς τη Δραπετσώνα, όπως ο πολυχώρος Piree ή το wine bar Paleo.
Αρχιτεκτονήματα και αναπλάσεις έγιναν viral, όπως η πολυσυζητημένη αναγέννηση του Πύργου Πειραιά ή η εντυπωσιακή μεταμόρφωση της παλιάς καπνοβιομηχανίας του Παπαστράτου σε hi-tech γραφεία. Νεοκλασικά στολίδια του Πειραιά ανακαινίστηκαν ριζικά -όπως ο Χώρος Τέχνης 212 στην οδό Αλκιβιάδου, το μεσογειακό εστιατόριο Sosū Mediterranean στη οδό Ζέας στο Πασαλιμάνι ή το κουβανέζικο bar restaurant Che στην Πλατεία της Τερψιθέας-, χαρίζοντας κομψότητα και παρουσιάζοντας ξανά στον κόσμο την παλιά αίγλη και αρχοντιά του Πειραιά.
Ταυτόχρονα, έργα όπως η ανάπλαση του Μικρολίμανου που ολοκληρώνεται σταδιακά ή η ανάδειξη της Ηετιώνειας Πύλης των τειχών του αρχαίου λιμένος του Πειραιά, στο λόφο Καστράκι της Δραπετσώνας, τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, προσφέροντας νέα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή.
Δοκιμασμένες προτάσεις για έξοδο στον Πειραιά
Το iefimerida κατηφορίζοντας για ρεπορτάζ στην περιοχή έκανε στάση σε νέα μαγαζιά που αξίζουν την προσοχή σας, δημιουργώντας ένα νέο χάρτη διασκέδασης στον Πειραιά, καταγράφοντας παράλληλα τα νέα design hotels που άνοιξαν ή θα ανοίξουν εδώ το προσεχές διάστημα.
Φαγητό: Στο νεοκλασικό αρχοντικό του Sosū για value-for-money μεσογειακές γεύσεις
Στο τέλος της θρυλικής Πασαρέλας, στην οδό Ζέας, στο Πασαλιμάνι, υπάρχει ένα λευκό-γαλάζιο νεοκλασικό κτίριο που φιλοξενεί πλέον το κομψό Sosū, το οποίο ειδικεύεται στη μεσογειακή γαστρονομία. Με πιάτα που ξυπνούν τις γευστικές μνήμες, το νέο εστιατόριο του έμπειρου στην εστίαση Τάκη Θεοδωρίδη, χρησιμοποιεί μια προσεκτικά επιλεγμένη πρώτη ύλη από όλη την Ελλάδα σε συνταγές που μυρίζουν Μεσόγειο.
Κλασικά νόστιμα πιάτα που δεν είναι δήθεν και σκύβουν με σεβασμό στη γαστρονομική ελληνική παράδοση, όπως το σοφρίτο που φτιάχνεται με την αυθεντική κερκυραϊκή συνταγή, το πολίτικο Χιουνκιάρ Μπεγεντί με το κοκκινιστό μοσχαράκι σερβιρισμένο πάνω σε πουρέ μελιτζάνας ή οι γίγαντες Καστοριάς που ψήνονται στο φούρνο με σπανάκι μέχρι να μελώσουν.
Aυτά συνυπάρχουν με μεσογειακά πιάτα που έχουν ένα δημιουργικό twist: όπως το χούμους με ταχίνι και ρεβίθια που εδώ σερβίρεται με ψητά ντοματίνια, το σεβίτσε που παρουσιάζεται σε μια μεσογειακή εκδοχή του με μαρινάτο λαβράκι, ξυνόμηλο και ρόκα, η χωριάτικη σαλάτα που έχει ένα ολόκληρο τραγανό κουλούρι Θεσσαλονικής στην καρδιά της και μια μους φέτας με κρίταμο από την Πάρο, ο μπακαλιάρος au gratin με πατάτες και γραβιέρα και το «Στιφάδο αλλιώς» που έχει κρεμμυδάκια και μοσχάρι αλλά εδώ είναι με λευκή σάλτσα και όχι με κόκκινη όπως το έχουμε συνηθίσει.
Το Sosū Mediterranean παρά το γεγονός ότι είναι ένας πολυτελής χώρος σε ένα παλιό αρχοντικό του Πειραιά, έχει ένα value-for-money menu με τιμές σε λογικά πλαίσια, το οποίο προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα και για όλα τα budget. Εδώ τρως καλά με 18 έως 25 ευρώ το άτομο στο premium περιβάλλον ενός καλού εστιατορίου με τραπέζια στρωμένα με λευκά τραπεζομάντιλα και μια εκλεκτική διακόσμηση, η οποία συνδυάζει το modern-classic στυλ με πινελιές παραδοσιακών επίπλων (όπως ο συριανός μπουφές-κόσμημα που έχει κληρονομήσει ο Πειραιώτης Τάκης Θεοδωρίδης από την οικογένειά του που είχε ρίζες από τη Σύρο).
Ο παππούς του κ. Τάκη είχε ένα από τα πιο παλιά μαγειρεία, απέναντι από το θρυλικό Ρολόι στο Πασαλιμάνι. Εκεί μεγάλωσε και ο ίδιος, σερβίροντας ή καθαρίζοντας τα βαρέλια του κρασιού για το χαρτζιλίκι του, μέχρι που έφυγε στην Αγγλία για σπουδές. Επιστρέφοντας ως engineer στην Ελλάδα ασχολήθηκε με το αντικείμενο των σπουδών του, παράλληλα με την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του που ασχολούνταν με τις τροφοδοσίες πλοίων. Πολύ γρήγορα όμως το DNA του παππού του «μίλησε. και ο Τάκης Θεοδωρίδης ασχολήθηκε με την εστίαση, παράλληλα με τις άλλες του δραστηριότητες.
Ένα χρόνο πριν, όταν το νεοκλασικό που φιλοξενεί το Sosū έμεινε άδειο, ο κ. Τάκης κοιτώντας από το κατώφλι του απέναντι, στην άλλη πλευρά της Πασαρέλας, εκεί όπου κάποτε υπήρχε το μαγειρείο του παππού του, αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει γαστρονομικά εκεί όπου ανδρώθηκε. Εδώ, σε ένα διατηρητέο στολίδι του Πειραιά, συνδύασε την αγάπη του για το μεσογειακό φαγητό, για το καλό κρασί, αλλά και την εκλεκτική, αρτιστίκ διακόσμηση που αποτελεί το πάθος του. Το αποτέλεσμα είναι ένας λευκός φωτεινός χώρος που θυμίζει κοσμοπολίτικο μπιστρό του 19ου αιώνα, μέσα σε ένα νεοκλασικό οίκημα που ομορφαίνει το Πασαλιμάνι.
Εκτός από τα μεσογειακά πιάτα, στο Sosū θα βρείτε ψάρια και θαλασσινά, αλλά και κρεατικά στη σχάρα, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές σε ριζότο και ζυμαρικά. Από τα best seller του είναι η νόστιμη σούπα βελουτέ που τη ζητούν πολύ τα μεσημέρια από τα γραφεία του Πειραιά.
Info: sosu.gr | Ζέας 145, Πειραιάς, τηλ. 2111824442
Τιμές: 18-25 ευρώ το άτομο
Καφές: Στο σκανδιναβικού στυλ café Möte
Στην οδό Σωτήρος, απέναντι από το Zara, στη συμβολή με την οδό Πραξιτέλους, υπάρχει ένα ωραίο café σε ένα νεοκλασικό μαγαζί του 1936 που έχει γίνει viral στον Πειραιά (και όχι μόνο) για το ωραίο σκανδιναβικό στυλ του. Νέοι -κυρίως- και μεγαλύτεροι άνθρωποι κάνουν μια στάση εδώ για εξαιρετικό καφέ από ψαγμένες καλές φυτείες του καφέ στην Βραζιλία, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Ελ Σαλβαδόρ κτλ.
Μαζί με τον καφέ σας δοκιμάστε οπωσδήποτε και ένα κρουασάν με πολλά αφράτα φύλλα σφολιάτας, γεμισμένο με απολαυστική κρέμα και μαρμελάδα σύκου.
Info: Σωτήρος Διός και Πραξιτέλους, Πειραιάς, τηλ. 2130467970
Βιβλιοπωλείο: Στάση για νέα βιβλία στο Fata Libelli
Ο Πειραιάς, χάρη στον εμπνευσμένο, έμπειρο και ενημερωμένο βιβλιοφάγο Σπύρο Βαλτετσιώτη έχει αποκτήσει από το 2021 ένα εκλεκτικό βιβλιοπωλείο που παρουσιάζει στις προθήκες του εξαιρετικά βιβλία. Έχοντας ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του μια θητεία σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, σκέφτηκε ως Πειραιώτης ότι ένα βιβλιοπωλείο σαν αυτό το χρειαζόταν η περιοχή.
Εδώ δεν θα βρεις χαρτικά, ούτε γραφική ύλη, μόνο καλές προτάσεις λογοτεχνίας. Στη δική μας επίσκεψη ο Σπύρος μας πρότεινε δύο βιβλία: Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Γενάρη «Και ευρέθηκα με σκοτεινιά μεγάλη στους Μολάους» (εκδ. Ίνδικτος) που μας ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στο Μολάοι του νομού Λακωνίας, αλλά και το σπουδαίο μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ «Μαγεμένος Απρίλης» (εκδ. Ποταμός) με την ιστορία τεσσάρων Αγγλίδων του 1920 που αψηφούν την συντηρητική βρετανική κοινωνία και φεύγουν χωρίς ανδρική συνοδεία για διακοπές σε έναν ηλιόλουστο πύργο της Ιταλίας.
Info: Πραξιτέλους 161-163, Πειραιάς, τηλ. 2104296681
Ποτό: Στον κήπο του Che για cocktails και κουβανέζικους μεζέδες
Πίσω από την Πλατεία της Τερψιθέας, ανάμεσα στην Τρούμπα και το Πασαλιμάνι, επί της οδού Καραΐσκου, υπάρχει ένα παλιό νεοκλασικό αρχοντικό που έχει μετατραπεί σε all day bar-restaurant με ειδίκευση στη λάτιν γαστρονομία.
Θα το καταλάβεις από μακριά χάρη σε μια γιγαντιαία street art πολύχρωμη τοιχογραφία της Φρίντα Κάλο, αλλά και σε ένα μπλε κουβανέζικο παλιό αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο σαν σήμα-κατατεθέν απ' έξω. Κάντε μια στάση στον κήπο του Che για να πιείτε latin cocktails με latin finger food.
Info: Καραΐσκου 151 Πειραιάς, τηλ. 2104296660
cherestaurant.gr
Μπίρα: Στο νέο taproom The Leaky Tap
Αν είστε λάτρης της μπίρας, κάντε μια βόλτα στο καινούριο taproom που προσφέρει μια αξιόλογη συλλογή από craft μπίρες. Δύο Πειραιώτες, από την Καλλίπολη, βλέποντας ότι λείπει από τον Πειραιά ένα μαγαζί αφιερωμένο στην καλή χειροποίητη μπίρα, με τις κλασικές κάνουλες και τα βρυσάκια του taproom σε έναν industrial χώρο που παίζει ωραία μουσική από ραπ και ροκ μέχρι τζαζ.
Παράλληλα με τα βρυσάκια, στα οποία οι ποικιλίες μπίρες ανανεώνονται συχνά, το Leaky Tap διαθέτει και μια μεγάλη επιλογή σε πάνω από 80 ετικέτες.
Info: Οδυσσέα Ανδρούτσου 176, Πειραιάς, τηλ 6980286180
Tα νέα design hotels που θα αναβαθμίσουν τουριστικά τον Πειραιά
Το Airbnb αλλά και η νέα τάση στον τουρισμό με την δημιουργία design καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στον Πειραιά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα με αφίξεις σημαντικών νέων ξενοδοχείων. Πρόκειται για μικρές αστικές μονάδες, ευέλικτες που εντυπωσιάζουν με το πολυτελές design, η μοντέρνα διακόσμηση και η hi-tech αισθητική στις προσόψεις. Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:
Το νέο design hotel «Athenarum Portus» στο Λιμάνι, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, στη συμβολή των οδών Λεωχάρους και Ναυαρίνου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με 51 δωμάτια και 102 κλινες.
Το «Τwinn» του ομίλου Santikos Collections και της Hellenic Properties, που άνοιξε τον περασμένο μήνμα σε ανακαινισμένο ριζικά κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου 14 και Καραολή και Δημητρίου.
Το 4στερο «Mitsis N’U Piraeus Port» του ομίλου Mitsis θα βρίσκεται στο Λιμάνι και θα διαθέτει 103 δωμάτια.
Το «Hampton by Hilton Piraeus» στο ανανεωμένο Μικρολίμανο. Το ξενοδοχείο που θα διαθέτει 83 δωμάτια, θα αντικαταστήσει το ξενοδοχείου Μιστράλ στην Καστέλα και τα έργα ριζικής ανακαίνισης θα ξεκινήσουν το Β’ εξάμηνο του 2024.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ
- Σεφ στην Κυψέλη φτιάχνει σάντουιτς με προβατίνα -Street food που παντρεύει Ιταλία, Ιαπωνία και ελληνικό χωριό
- Polpo: H νέα viral ψαροταβέρνα στη Λαχαναγορά του Ρέντη -Από την οικογένεια που προμηθεύει ψάρια το Nammos
- Monk: Η μπυραρία στη Γλυφάδα που θυμίζει κελάρι μοναστηριού -Ζουμερό κρέας, pasta, πιάτα για κάθε budget