Επισκεφθήκαμε το αγαπημένο urban στέκι της Ναυάρχου Νικοδήμου, που προτείνει ο οδηγός Michelin, για να δοκιμάσουμε το φθινοπωρινό μενού του: μια απολαυστική περιήγηση στη Μεσόγειο με ασιατικές πινελιές.
Ο μισελενάτος Παναγιώτης Γιακαλής έχει μια γαστρονομική φιλοσοφία που αγαπώ. Την εφαρμόζει ως «μαέστρος» σε όλα τα εστιατόρια που βρίσκονται κάτω από τη δική του μπαγκέτα: δίνει έμφαση στο συναίσθημα. Με τις γεύσεις του παίζει ισορροπημένα με τις τάσεις, την πρωτοπορία, τις καινοτόμες πρακτικές, αλλά δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο πάντα στη νοστιμιά. Αυτό που τον αφορά κυρίως είναι το να δημιουργήσει συναισθήματα μέσα από ένα πιάτο. Θέλει να κάνει τον επισκέπτη να κλείσει τα μάτια του την ώρα που τρώει, να ευφρανθεί με τα αρώματα, να νιώσει ηδονή με τις σάλτσες, να απολαύσει κάτι, εν ολίγοις, που θα του ξυπνήσει μνήμες. Το ίδιο εφαρμόζει ως φιλοσοφία σε κάθε εστιατόριο που αναλαμβάνει, παίζοντας όμως δημιουργικά με διαφορετικά concept, στιλ και ταυτότητες στο καθένα από αυτά.
Στο Okio, επί της Ναυάρχου Νικοδήμου, στο Σύνταγμα, ο Παναγιώτης Γιακαλής ως executive chef παίρνει, σε συνεργασία με τον head chef του εστιατορίου, τον ταλαντούχο Γιώργο Τσόλκα, τη μεσογειακή κουζίνα και με fusion πινελιές αφηγείται ένα απολαυστικό urban story. Έτσι, παραδοσιακά στοιχεία από τον πλούτο της Μεσογείου παντρεύονται δημιουργικά με ασιατικά -κατά κύριο λόγο-, ιταλικά, γαλλικά κ.ά. υλικά, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γευστικό παιχνίδι που δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση στην απόλαυση του επισκέπτη.
Από το σέρβις και το φαγητό, μέχρι τη modern scandi-inspired διακόσμηση και την ατμόσφαιρα, όλο το experience που προσφέρει το Okio είναι μοντέρνο, διακριτικό, ευχάριστο. Φεύγεις ικανοποιημένος, έχοντας απολαύσει ωραία κοκτέιλ και καλό κρασί, πιάτα που θέλεις να τα φας ξανά -κι αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό σε ένα εστιατόριο-, περνώντας τελικά μια ωραία βραδιά μέσα στην καρδιά μιας ζωηρής γειτονιάς κάτω από τη Φιλελλήνων, η οποία έχει καθιερωθεί κυρίως ως η ασιατική γωνιά της Αθήνας.
Εκτός από το εξαιρετικό φαγητό, μου άρεσε και η βραδινή βόλτα στη Ναυάρχου Νικοδήμου, τον υπέροχο δρόμο με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά και τα design hotels, που οδηγεί από την Πλάκα στη Στοά Ράλλη και τη ρωσική εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η minimal παλέτα του Okio, στη γωνία της Ναυάρχου Νικοδήμου με την οδό Βουλής, με το κομψό μαύρο να συνομιλεί με το πράσινο του κέδρου και με το ξύλο, είναι τόσο ταιριαστή εδώ, τόσο αρμονική που σου δημιουργεί ευεξία, είτε καθίσεις μέσα είτε στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.
Μεσόγειος με fusion ματιά
Στο Okio, των Γιάννη Γρηγοριάδη και Άλεξ Τσαράν, το μενού είναι μικρό και ευέλικτο, ακολουθώντας ορθά μια φίνα προσέγγιση που δίνει έμφαση στην εκλεκτικότητα. Δεκατέσσερα πιάτα -ωμοφαγικά, ζεστά ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως- καλύπτουν έξυπνα τις ανάγκες για ένα απολαυστικό δείπνο, καθώς το εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής από τις έξι το απόγευμα μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα.
Η Μεσόγειος κυριαρχεί με την αγνή και πλούσια πρώτη ύλη της από όλη την Ελλάδα, αλλά παντρεύεται κάτω από μια fusion δημιουργική ματιά με έθνικ κουζίνες -ασιατικές ως επί το πλείστον πινελιές που της πάνε πολύ γευστικά. Για παράδειγμα: Οι θεϊκές φακές, εδώ, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, συναντούν την κρέμα καρύδας και το κάρυ. Το ιταλικό ραβιόλι γεμίζεται με Ιβηρικό χοίρο και συριανό τυρί Σαν Μιχάλη. Ο αιγαιοπελαγίτικος μπακαλιάρος τυλίγεται σε φύκι nori και συνοδεύεται από γαλλική σάλτσα beurre blanc.
«Με τον Παναγιώτη (σ.σ.. Γιακαλή) θέλουμε να δουλεύουμε με υλικά της κάθε εποχής, γιατί αυτό μας παρέχει γαστρονομικά αυτό που ορίζει τη φιλοσοφία μας: να προσφέρουμε γεύση και νοστιμιά στον κόσμο. Ακολουθούμε την εποχικότητα, αλλάζοντας δύο φορές τον χρόνο το μενού μας, κρατώντας όμως κάποια από τα signature πιάτα μας που έχουν αγαπηθεί πιο πολύ. Η παλαμίδα, για παράδειγμα, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο πιάτο. Τη διανθίζουμε με ένα σιρόπι σφενδάμου, με το οποίο φτιάχνουμε μια sweet chilli σάλτσα με αμύγδαλα και νεροκάρδαμο. Επίσης, το αρνί είναι σταθερά στην κάρτα μας, αλλά με δημιουργικές παραλλαγές. Είναι ένα κρέας μαγειρεμένο πολλές ώρες, που το κάνουμε pulled και φτιάχνουμε μια τρυφερή τερίνα με κρέμα από τυρί καλαθάκι Λήμνου και αφυδατωμένες ελιές, η οποία τρώγεται με το κουτάλι», εξηγεί ο head chef του Okio, Γιώργος Τσόλκας.
Ο Γιώργος Τσόλκας έχει θητεύσει επτά χρόνια στην ομάδα του Παναγιώτη Γιακαλή (στο Malabar, τo Patio και το Krabo), έχοντας έτσι μυηθεί στη φιλοσοφία του, η οποία φέτος επιβραβεύθηκε με αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο Patio στη Βουλιαγμένη. Ο Παναγιώτης είναι ακάματος κυνηγός ταλέντων και οι κουζίνες του είναι φυτώρια δημιουργικών ανθρώπων που στελεχώνουν πολλά εστιατόρια στην ελληνική εστίαση. Και μόνο το να σου εμπιστευθεί ένα εστιατόριο που έχει κάτω από την ομπρέλα του είναι από μόνο του ένα σημαντικό credit.
Από κει και πέρα, όμως, η σκληρή δουλειά, η τελειομανία, η επιμονή και φυσικά το ταλέντο είναι απαραίτητα για να κολυμπήσει ένας νεαρός σεφ στα βαθιά. Ο μόλις τριάντα ενός ετών Γιώργος Τσόλκας, με τη δουλειά που κάνει καθημερινά στο Okio, αποδεικνύει ότι είναι ένας εξαιρετικός σεφ που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
Η δική μας εμπειρία και τι σας προτείνουμε να δοκιμάσετε
Ξεκινήσαμε με δύο καταπληκτικές μαργαρίτες με ξίδι Calamansi από την κάρτα με τα κοκτέιλ που επιμελείται ο ταλαντούχος Μιχαήλ-Άγγελος Ζεϊμπέκης, γνώριμος από το Line Αthens, με προζυμένιο ψωμί και ένα απολαυστικό φρέσκο βούτυρο που φτιάχνει η κουζίνα του Okio, με πούδρα από μανιτάρια shiitake.
Για πρώτο πιάτο, πήραμε την περιβόητη παλαμίδα για την οποία φημίζεται το εστιατόριο, με μια τέλεια σάλτσα από σιρόπι σφενδάμου και γλυκιά τσίλι σος. Το ψάρι είναι πασπαλισμένο με δροσερές λεπτές φέτες αγγουριού, σουσάμι και αμύγδαλα. Η γεύση δικαιώνει τη φήμη του. Καλώς μένει σταθερά στο μενού.
Από τις σαλάτες επιλέξαμε αυτήν με το κόκκινο και λευκό παντζάρι, το καπνιστό χέλι, σμέουρα, crumble παντζαριού και dressing από ταμάρινδο (καρπός του δέντρου Tamarindus indica που έρχεται από το Σουδάν). Ακούγεται πληθωρική και ιδιαίτερη, αλλά έχει μια φίνα και λεπτή γεύση που σε δροσίζει και σου ανοίγει την όρεξη. Το χέλι είναι τόσο διακριτικό, που αφήνει το νόστιμο παντζάρι να πρωταγωνιστεί.
Μας εντυπωσίασε πολύ το πιάτο με το χταπόδι, που συνοδεύεται με πουρέ από αμύγδαλα, μια κριτσανιστή νόστιμη λαχανίδα τεμπούρα και έναν θεϊκό ζωμό χταποδιού με κάρυ και μέλι. Ένα ποίημα!
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πιάτο με τις φακές μπελούγκα, την κρέμα καρύδας και κάρυ, με τις γλυκοπατάτες και την γκρεμολάτα μυρωδικών. Ένα απολαυστικό φθινοπωρινό πιάτο που ζεσταίνει την καρδιά και ξυπνά μνήμες.
Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τον μπακαλιάρο, που είναι ένα στρογγυλό φιλεταρισμένο κομμάτι ψαριού τυλιγμένο με φύκι nori που συνοδεύεται από πουρέ σελινόριζας, μύδια και μια νοστιμότατη βουτυρένια γαλλική σάλτσα (beurre blanc).
Από ζυμαρικά, το γεμιστό ραβιόλι με Ιβηρικό χοίρο, κολοκύθα και μια κρέμα από τυρί Σαν Μιχάλη, είναι η επιτομή του comfort food. Πλούσια γεύση που ζητάει κρασί.
Δοκιμάσαμε επίσης δύο κρεατοφαγικά πιάτα: την τερίνα αρνιού, που όντως είναι τόσο τρυφερή που την τρως με το κουτάλι. Σε αυτό το υπέροχο πιάτο με την κρέμα από καλαθάκι Λήμνου, με τις πιπεριές Φλωρίνης και τις αφυδατωμένες ελιές, θα ήθελα προσωπικά να ακούω γευστικά περισσότερο το αρνί από την ελιά.
Και, τέλος, πήραμε και το τρυφερό flap black angus με αγκινάρα Ιερουσαλήμ, Κασταμανίτη (μανιτάρι με ακανόνιστα διακλαδωτά φύλλα σαν λουλούδι origami), τρούφα και μίσο. Ένα πιάτο σαν φθινοπωρινός πίνακας ζωγραφικής!
Για το φινάλε, το γλυκό ήταν τηγανητή μπανάνα παναρισμένη με πάνκο, με αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού, κρέμα από ψητές μπανάνες, σοκολάτα γάλακτος, παγωτό καραμέλας και μπανάνας και ως βάση χώμα σοκολάτας σαν crumble χωρίς αλεύρι.
ΥΓ.: Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, διοργανώνεται στο Okio ένα Four Hands Dinner, όπου ο head chef του εστιατορίου Γιώργος Τσόλκας θα υποδεχθεί τον Γρηγόρη Κίκη, chef και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Herve, με πιάτα που θα μαγειρέψουν στην ίδια κουζίνα οι δύο νεαροί και ταλαντούχοι δημιουργοί.
Ιnfo: Okio Restaurant, okio.gr
Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ. 2103311436
instagram.com/okio.restaurant
Τιμές: 40 έως 55 ευρώ το άτομο
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Το ημερολόγιο του κρασιού: 4+1 οινικά events που αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο
- Αυτό το μπακάλικο στη Νάξο είναι ίδιο από το 1945 -Ενα «ζωντανό μνημείο» των Κυκλάδων, δείτε φωτό
- Πώς από ένα φαρμακείο ομοιοπαθητικών, γεννήθηκε ένα μοντέρνο εστιατόριο στη Νάξο με θέα στην Πορτάρα