Okio: Το εστιατόριο στο Σύνταγμα που δικαίως είναι στον οδηγό Michelin -Γαστρονομία που εστιάζει στη νοστιμιά - iefimerida.gr

Okio: Το εστιατόριο στο Σύνταγμα που δικαίως είναι στον οδηγό Michelin -Γαστρονομία που εστιάζει στη νοστιμιά

εστιατόριο τραπέζια Αθήνα Okio Σύνταγμα
Τα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο του Okio, στη γωνία Βουλής και Ναυάρχου Νικοδήμου, στο Σύνταγμα
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε το αγαπημένο urban στέκι της Ναυάρχου Νικοδήμου, που προτείνει ο οδηγός Michelin, για να δοκιμάσουμε το φθινοπωρινό μενού του: μια απολαυστική περιήγηση στη Μεσόγειο με ασιατικές πινελιές. 

Ο μισελενάτος Παναγιώτης Γιακαλής έχει μια γαστρονομική φιλοσοφία που αγαπώ. Την εφαρμόζει ως «μαέστρος» σε όλα τα εστιατόρια που βρίσκονται κάτω από τη δική του μπαγκέτα: δίνει έμφαση στο συναίσθημα. Με τις γεύσεις του παίζει ισορροπημένα με τις τάσεις, την πρωτοπορία, τις καινοτόμες πρακτικές, αλλά δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο πάντα στη νοστιμιά. Αυτό που τον αφορά κυρίως είναι το να δημιουργήσει συναισθήματα μέσα από ένα πιάτο. Θέλει να κάνει τον επισκέπτη να κλείσει τα μάτια του την ώρα που τρώει, να ευφρανθεί με τα αρώματα, να νιώσει ηδονή με τις σάλτσες, να απολαύσει κάτι, εν ολίγοις, που θα του ξυπνήσει μνήμες. Το ίδιο εφαρμόζει ως φιλοσοφία σε κάθε εστιατόριο που αναλαμβάνει, παίζοντας όμως δημιουργικά με διαφορετικά concept, στιλ και ταυτότητες στο καθένα από αυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μενού του Οkio αποτελείται από 14 πιάτα που έχουν ως βάση τη μεσογειακή γαστρονομία, διανθισμένα με fusion πινελιές
Το μενού του Οkio αποτελείται από 14 πιάτα που έχουν ως βάση τη μεσογειακή γαστρονομία, διανθισμένα με fusion πινελιές

Στο Okio, επί της Ναυάρχου Νικοδήμου, στο Σύνταγμα, ο Παναγιώτης Γιακαλής ως executive chef παίρνει, σε συνεργασία με τον head chef του εστιατορίου, τον ταλαντούχο Γιώργο Τσόλκα, τη μεσογειακή κουζίνα και με fusion πινελιές αφηγείται ένα απολαυστικό urban story. Έτσι, παραδοσιακά στοιχεία από τον πλούτο της Μεσογείου παντρεύονται δημιουργικά με ασιατικά -κατά κύριο λόγο-, ιταλικά, γαλλικά κ.ά. υλικά, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γευστικό παιχνίδι που δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση στην απόλαυση του επισκέπτη. 

Οι μαργαρίτες με ξίδι Calamansi από την κάρτα με τα κοκτέιλ που επιμελείται ο ταλαντούχος Μιχαήλ-Άγγελος Ζεϊμπέκης / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Οι μαργαρίτες με ξίδι Calamansi από την κάρτα με τα κοκτέιλ που επιμελείται ο ταλαντούχος Μιχαήλ-Άγγελος Ζεϊμπέκης / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από το σέρβις και το φαγητό, μέχρι τη modern scandi-inspired διακόσμηση και την ατμόσφαιρα, όλο το experience που προσφέρει το Okio είναι μοντέρνο, διακριτικό, ευχάριστο. Φεύγεις ικανοποιημένος, έχοντας απολαύσει ωραία κοκτέιλ και καλό κρασί, πιάτα που θέλεις να τα φας ξανά -κι αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό σε ένα εστιατόριο-, περνώντας τελικά μια ωραία βραδιά μέσα στην καρδιά μιας ζωηρής γειτονιάς κάτω από τη Φιλελλήνων, η οποία έχει καθιερωθεί κυρίως ως η ασιατική γωνιά της Αθήνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άποψη από την εσωτερική σάλα του Okio
Άποψη από την εσωτερική σάλα του Okio

Εκτός από το εξαιρετικό φαγητό, μου άρεσε και η βραδινή βόλτα στη Ναυάρχου Νικοδήμου, τον υπέροχο δρόμο με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά και τα design hotels, που οδηγεί από την Πλάκα στη Στοά Ράλλη και τη ρωσική εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η minimal παλέτα του Okio, στη γωνία της Ναυάρχου Νικοδήμου με την οδό Βουλής, με το κομψό μαύρο να συνομιλεί με το πράσινο του κέδρου και με το ξύλο, είναι τόσο ταιριαστή εδώ, τόσο αρμονική που σου δημιουργεί ευεξία, είτε καθίσεις μέσα είτε στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Οι νόστιμες σάλτσες δίνουν ταυτότητα και νοστιμιά στα πιάτα του Okio
Οι νόστιμες σάλτσες δίνουν ταυτότητα και νοστιμιά στα πιάτα του Okio

Μεσόγειος με fusion ματιά

Στο Okio, των Γιάννη Γρηγοριάδη και Άλεξ Τσαράν, το μενού είναι μικρό και ευέλικτο, ακολουθώντας ορθά μια φίνα προσέγγιση που δίνει έμφαση στην εκλεκτικότητα. Δεκατέσσερα πιάτα -ωμοφαγικά, ζεστά ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως- καλύπτουν έξυπνα τις ανάγκες για ένα απολαυστικό δείπνο, καθώς το εστιατόριο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής από τις έξι το απόγευμα μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Okio έχει τραπεζάκια στο στεγασμένο πεζοδρόμιο όλο το χρόνο.
Το Okio έχει τραπεζάκια στο στεγασμένο πεζοδρόμιο όλο το χρόνο.

Η Μεσόγειος κυριαρχεί με την αγνή και πλούσια πρώτη ύλη της από όλη την Ελλάδα, αλλά παντρεύεται κάτω από μια fusion δημιουργική ματιά με έθνικ κουζίνες -ασιατικές ως επί το πλείστον πινελιές που της πάνε πολύ γευστικά. Για παράδειγμα: Οι θεϊκές φακές, εδώ, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, συναντούν την κρέμα καρύδας και το κάρυ. Το ιταλικό ραβιόλι γεμίζεται με Ιβηρικό χοίρο και συριανό τυρί Σαν Μιχάλη. Ο αιγαιοπελαγίτικος μπακαλιάρος τυλίγεται σε φύκι nori και συνοδεύεται από γαλλική σάλτσα beurre blanc. 

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin (για το fine dining εστιατόριο Patio) Παναγιώτης Γιακαλής, είναι μεταξύ άλλων ο executive chef και του Okio στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: panagiotisgiakalis/Instagram
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin (για το fine dining εστιατόριο Patio) Παναγιώτης Γιακαλής, είναι μεταξύ άλλων ο executive chef και του Okio στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: panagiotisgiakalis/Instagram

«Με τον Παναγιώτη (σ.σ.. Γιακαλή) θέλουμε να δουλεύουμε με υλικά της κάθε εποχής, γιατί αυτό μας παρέχει γαστρονομικά αυτό που ορίζει τη φιλοσοφία μας: να προσφέρουμε γεύση και νοστιμιά στον κόσμο. Ακολουθούμε την εποχικότητα, αλλάζοντας δύο φορές τον χρόνο το μενού μας, κρατώντας όμως κάποια από τα signature πιάτα μας που έχουν αγαπηθεί πιο πολύ. Η παλαμίδα, για παράδειγμα, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο πιάτο. Τη διανθίζουμε με ένα σιρόπι σφενδάμου, με το οποίο φτιάχνουμε μια sweet chilli σάλτσα με αμύγδαλα και νεροκάρδαμο. Επίσης, το αρνί είναι σταθερά στην κάρτα μας, αλλά με δημιουργικές παραλλαγές. Είναι ένα κρέας μαγειρεμένο πολλές ώρες, που το κάνουμε pulled και φτιάχνουμε μια τρυφερή τερίνα με κρέμα από τυρί καλαθάκι Λήμνου και αφυδατωμένες ελιές, η οποία τρώγεται με το κουτάλι», εξηγεί ο head chef του Okio, Γιώργος Τσόλκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Γιώργος Τσόλκας, head chef του Okio
O Γιώργος Τσόλκας, head chef του Okio

Ο Γιώργος Τσόλκας έχει θητεύσει επτά χρόνια στην ομάδα του Παναγιώτη Γιακαλή (στο Malabar, τo Patio και το Krabo), έχοντας έτσι μυηθεί στη φιλοσοφία του, η οποία φέτος επιβραβεύθηκε με αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο Patio στη Βουλιαγμένη. Ο Παναγιώτης είναι ακάματος κυνηγός ταλέντων και οι κουζίνες του είναι φυτώρια δημιουργικών ανθρώπων που στελεχώνουν πολλά εστιατόρια στην ελληνική εστίαση. Και μόνο το να σου εμπιστευθεί ένα εστιατόριο που έχει κάτω από την ομπρέλα του είναι από μόνο του ένα σημαντικό credit.

Από κει και πέρα, όμως, η σκληρή δουλειά, η τελειομανία, η επιμονή και φυσικά το ταλέντο είναι απαραίτητα για να κολυμπήσει ένας νεαρός σεφ στα βαθιά. Ο μόλις τριάντα ενός ετών Γιώργος Τσόλκας, με τη δουλειά που κάνει καθημερινά στο Okio, αποδεικνύει ότι είναι ένας εξαιρετικός σεφ που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tα κοκτέιλ έχει δημιουργήσει για το Okio ο Μιχαήλ-Άγγελος Ζεϊμπέκης
Tα κοκτέιλ έχει δημιουργήσει για το Okio ο Μιχαήλ-Άγγελος Ζεϊμπέκης

Η δική μας εμπειρία και τι σας προτείνουμε να δοκιμάσετε 

Ξεκινήσαμε με δύο καταπληκτικές μαργαρίτες με ξίδι Calamansi από την κάρτα με τα κοκτέιλ που επιμελείται ο ταλαντούχος Μιχαήλ-Άγγελος Ζεϊμπέκης, γνώριμος από το Line Αthens, με προζυμένιο ψωμί και ένα απολαυστικό φρέσκο βούτυρο που φτιάχνει η κουζίνα του Okio, με πούδρα από μανιτάρια shiitake. 

To πιάτο με την παλαμίδα
To πιάτο με την παλαμίδα

Για πρώτο πιάτο, πήραμε την περιβόητη παλαμίδα για την οποία φημίζεται το εστιατόριο, με μια τέλεια σάλτσα από σιρόπι σφενδάμου και γλυκιά τσίλι σος. Το ψάρι είναι πασπαλισμένο με δροσερές λεπτές φέτες αγγουριού, σουσάμι και αμύγδαλα. Η γεύση δικαιώνει τη φήμη του. Καλώς μένει σταθερά στο μενού. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σαλάτα με το παντζάρι και το χέλι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η σαλάτα με το παντζάρι και το χέλι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τις σαλάτες επιλέξαμε αυτήν με το κόκκινο και λευκό παντζάρι, το καπνιστό χέλι, σμέουρα, crumble παντζαριού και dressing από ταμάρινδο (καρπός του δέντρου Tamarindus indica που έρχεται από το Σουδάν). Ακούγεται πληθωρική και ιδιαίτερη, αλλά έχει μια φίνα και λεπτή γεύση που σε δροσίζει και σου ανοίγει την όρεξη. Το χέλι είναι τόσο διακριτικό, που αφήνει το νόστιμο παντζάρι να πρωταγωνιστεί.

Το νόστιμο χταπόδι με τη λαχανίδα τεμπούρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το νόστιμο χταπόδι με τη λαχανίδα τεμπούρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Μας εντυπωσίασε πολύ το πιάτο με το χταπόδι, που συνοδεύεται με πουρέ από αμύγδαλα, μια κριτσανιστή νόστιμη λαχανίδα τεμπούρα και έναν θεϊκό ζωμό χταποδιού με κάρυ και μέλι. Ένα ποίημα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φακές με κρέμα καρύδας και κάρυ / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Φακές με κρέμα καρύδας και κάρυ / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πιάτο με τις φακές μπελούγκα, την κρέμα καρύδας και κάρυ, με τις γλυκοπατάτες και την γκρεμολάτα μυρωδικών. Ένα απολαυστικό φθινοπωρινό πιάτο που ζεσταίνει την καρδιά και ξυπνά μνήμες. 

Ο μπακαλιάρος με φύκι Nori / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ο μπακαλιάρος με φύκι Nori / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τον μπακαλιάρο, που είναι ένα στρογγυλό φιλεταρισμένο κομμάτι ψαριού τυλιγμένο με φύκι nori που συνοδεύεται από πουρέ σελινόριζας, μύδια και μια νοστιμότατη βουτυρένια γαλλική σάλτσα (beurre blanc).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To ραβιόλι με Ιβηρικό χοίρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
To ραβιόλι με Ιβηρικό χοίρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από ζυμαρικά, το γεμιστό ραβιόλι με Ιβηρικό χοίρο, κολοκύθα και μια κρέμα από τυρί Σαν Μιχάλη, είναι η επιτομή του comfort food. Πλούσια γεύση που ζητάει κρασί. 

Η τερίνα αρνιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η τερίνα αρνιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Δοκιμάσαμε επίσης δύο κρεατοφαγικά πιάτα: την τερίνα αρνιού, που όντως είναι τόσο τρυφερή που την τρως με το κουτάλι. Σε αυτό το υπέροχο πιάτο με την κρέμα από καλαθάκι Λήμνου, με τις πιπεριές Φλωρίνης και τις αφυδατωμένες ελιές, θα ήθελα προσωπικά να ακούω γευστικά περισσότερο το αρνί από την ελιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα εντυπωσιακό και νόστιμο πιάτο: το flap black angus με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και μανιτάρι Κασταμανίτη / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ένα εντυπωσιακό και νόστιμο πιάτο: το flap black angus με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και μανιτάρι Κασταμανίτη / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Και, τέλος, πήραμε και το τρυφερό flap black angus με αγκινάρα Ιερουσαλήμ, Κασταμανίτη (μανιτάρι με ακανόνιστα διακλαδωτά φύλλα σαν λουλούδι origami), τρούφα και μίσο. Ένα πιάτο σαν φθινοπωρινός πίνακας ζωγραφικής!

Το γλυκό με την τηγανητή μπανάνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το γλυκό με την τηγανητή μπανάνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Για το φινάλε, το γλυκό ήταν τηγανητή μπανάνα παναρισμένη με πάνκο, με αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού, κρέμα από ψητές μπανάνες, σοκολάτα γάλακτος, παγωτό καραμέλας και μπανάνας και ως βάση χώμα σοκολάτας σαν crumble χωρίς αλεύρι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο head chef του Okio Γιώργος Τσόλκας
Ο head chef του Okio Γιώργος Τσόλκας

ΥΓ.: Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, διοργανώνεται στο Okio ένα Four Hands Dinner, όπου ο head chef του εστιατορίου Γιώργος Τσόλκας θα υποδεχθεί τον Γρηγόρη Κίκη, chef και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Herve, με πιάτα που θα μαγειρέψουν στην ίδια κουζίνα οι δύο νεαροί και ταλαντούχοι δημιουργοί.

Στο πατάρι του Okio υπάρχει ένα κελάρι και μια αίθουσα για prive δείπνα
Στο πατάρι του Okio υπάρχει ένα κελάρι και μια αίθουσα για prive δείπνα

Ιnfo: Okio Restaurant, okio.gr
Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ. 2103311436
instagram.com/okio.restaurant
Τιμές: 40 έως 55 ευρώ το άτομο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ