Σήμερα τι τρώμε; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό μου αυτές τις ημέρες νηστείας.
Μπορεί για κάποιον άλλον να είναι εύκολο να μαγειρέψει νηστίσιμα πιάτα, αλλά δεν ισχύει για όλους. Ευτυχώς, στην Αθήνα -εδώ και πολλά χρόνια- υπάρχουν γευστικοί προορισμοί με χορτοφαγικές και vegan επιλογές, δηλαδή γεύματα ιδανικά για την περίοδο της νηστείας.
Προτείνουμε, λοιπόν, τα αγαπημένα μας μαγαζιά, από όπου μπορείτε να παραγγείλετε και να ευχαριστηθείτε πεντανόστιμο φαγητό.
Baba Ghanoush
Ψάχνοντας φαγητό για το γραφείο, θυμήθηκα ότι το Baba Ghanoush στο Παγκράτι έχει ένα από τα νοστιμότερα φαλάφελ της πόλης. Χρυσαφένια μπαλάκια, κρατσανιστά απ’ έξω και ζουμερά μέσα, τυλίγονται με πίτα και σκεπάζονται με χούμους, πολίτικη σάλτσα, φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο.
Φαλάφελ σε πίτα ή στο πιάτο. Μπέργκερ vegetarian, αλλά και vegan με μπιφτέκι από κινόα και γλυκοπατάτα. Και, φυσικά, Baba Ghanoush με πίτα. Αυτό το μαγαζί στο Παγκράτι είναι ένας μικρός γαστρονομικός παράδεισος, ιδανικός και για τις ημέρες της νηστείας.
Baba Ghanoush: Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι
Veganaki
Αν μου έλεγαν ότι θα φάω παστίτσιο με κιμά σόγιας, μπεσαμέλ αμυγδάλου και κουνουπίδι και θα το ευχαριστηθώ, πιθανότατα θα γελούσα. Αλλά το δοκίμασα και ειλικρινά ήταν υπέροχο. Μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι, αλλά το πιάτο είναι απίθανη επιλογή για το μεσημέρι που δεν θες να φας ένα μαμαδίστικο φαγητό σε μια πιο υγιεινή μορφή.
Οι άνθρωποι πίσω από το Veganaki έχουν πειράξει μαμαδίστικες συνταγές, όπως παστίτσιο και μουσακά και τις σερβίρουν με τον δικό τους ευφάνταστο τρόπο, ανταποκρινόμενοι στη vegan κουλτούρα. Και ναι, είναι λαχταριστά!
Veganaki: Αθανασίου Διάκου 38, Μετς
Γη/Yi
Ενα από τα πιο διάσημα μαγαζιά με vegan raw και vegan πιάτα στην πιο δημιουργική τους εκδοχή είναι η Γη στη Γλυφάδα. Ο,τι μπαίνει στην κουζίνα της Γης είναι προσεκτικά διαλεγμένο και κάθε πιάτο παρασκευάζεται από την αρχή, καθημερινά.
Θα σου προτείνω να δοκιμάσεις την τάρτα country με κρέμα τυριού από ξηρούς καρπούς, τομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, χαβιάρι ελιάς και ρόκα, αλλά και τα μεξικάνικα μπουρίτος -πιθανότατα δεν έχεις δοκιμάσει κάτι παρόμοιο… γι’ αυτό αξίζουν. Πρόκειται για μπουρίτος από μπανάνα, μήλο και λιναρόσπορο τυλιγμένα με αβοκάντο, μαριναρισμένα λαχανικά, καλαμπόκι, κρέμα τυριού με σκόρδο και κύμινο. Φυσικά, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, από μπέργκερ μέχρι νουντλς και σάντουιτς.
Γη/Yi: Γρηγορίου Λαμπράκη 69
Smak
Το λατρεμένο Smak έχει και vegan/νηστίσιμες επιλογές προκειμένου να μπορούν όσοι το επιθυμούν να απολαμβάνουν αυτή την ονειρική ζύμη αργής ωρίμανσης, που κάνει αυτές τις φουσκαλίτσες μετά το ψήσιμο και κρατσανίζει σε κάθε μπουκιά.
Το πεϊνιρλί γεμίζει με σάλτσα ντομάτας San Morzano, vegan πέστο βασιλικού, κάππαρη ελιές και ντοματίνια, αλλά και με φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο, τυρί vegan, λάδι τρούφας, σκόρδο και baby σπανάκι. Η πρώτη επιλογή είναι πολύ νόστιμη, με το φοβερό πέστο να κυριαρχεί.
Smak: Ρόμβης 21, Αθήνα
Mama Tierra
Από το Mama Tierra έχουν περάσει αν όχι όλοι, οι περισσότεροι χορτοφάγοι της Αθήνας, αλλά και εκείνοι που αναζητούν ένα υγιεινό γεύμα. Το στέκι του κέντρου -που έχει λάβει διάκριση από τον οδηγό Michelin- αποτελεί σημείο συνάντησης μιας και εδώ η αγάπη συναντά την απλότητα και τα φρέσκα υλικά συνδυάζονται με το μεράκι των ανθρώπων του Mama Tierra και δημιουργούν πραγματικές χορτοφαγικές και vegan νοστιμιές.
Το μπέργκερ και τα μπιφτέκια μανιταριών είναι δύο πιάτα του ονείρου. Αν είσαι από εκείνους που τρελαίνονται για μανιτάρια, τότε σίγουρα θα τα απολαύσεις. Εάν παραγγείλεις τα μπιφτέκια, δοκίμασε το μπασμάτι με κουρκουμά… το άρωμα θα σου σπάσει τη μύτη.
Από το Mama Tierra θα δοκιμάσεις και γλυκό και φυσικά μους σοκολάτας και φυσικά gluten free.
Mama Tierra: Ακαδημίας 84, Πλατεία Κάνιγγος