Στο Bon Bon φέτος το Πάσχα βρίσκουμε το αγαπημένο γλυκό της Μπριζίτ Μπαρντό -Τσουρέκι αλά «Tropézienne» - iefimerida.gr

Στο Bon Bon φέτος το Πάσχα βρίσκουμε το αγαπημένο γλυκό της Μπριζίτ Μπαρντό -Τσουρέκι αλά «Tropézienne»

Το τσουρέκι à la «Tropeziénne», το φτιάχνει ο Κρίτων Πουλής στο Bon Bon
Το τσουρέκι à la «Tropeziénne», το φτιάχνει ο Κρίτων Πουλής στο Bon Bon
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

Το Πάσχα είναι εδώ και θα το περάσουμε στην πόλη με όρεξη και διάθεση κάνοντας πράγματα διαφορετικά, ανακαλύπτοντας νέα μέρη αλλά και νέες γεύσεις. Σαν αυτή του τσουρεκιού που ετοιμάζει ο Κρίτων Πουλής στο Bon Bon.

Ο Κρίτων Πουλής και τα Βοn Bon ζαχαροπλαστεία του δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο ταλαντούχος ζαχαροπλάστης επιστρέφοντας από τη Γαλλία όπου δούλεψε δίπλα στον εφευρέτη της haute couture της ζαχαροπλαστικής Pierre Hermé, φτιάχνει σε Αθήνα, Πειραιά, Κύθηρα και Μύκονο γαλλικά γλυκά που ξεχωρίζουν και… εθίζουν. Η σφαίρα σοκολάτας, το Paris Breast, η υπέροχη τάρτα με φυστίκια Αιγίνης και το υπέροχο bitter σοκολατογλυκό του με φουντούκι και περγαμόντο είναι μόνο κάποια από αυτά για τα οποία συρρέουν οι Αθηναίοι στην Πετράκη, στο δρομάκι ανάμεσα στην Μητροπόλεως και την Ερμού και οι Πειραιώτες στην παλιά αποθήκη που μετέτρεψε σε έναν ιδιαίτερο δικό του χώρο στην Πολυδεύκους στο λιμάνι του Πειραιά. Και πάντα στις γιορτές στο Bon Bon βρίσκουμε πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες προτάσεις κλασικών γλυκών που αγαπάμε όλοι, όπως η βασιλόπιτα και το τσουρέκι πειραγμένα με τρόπο δημιουργικό, ευφάνταστο και φυσικά γευστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση του Κρίτωνα Πουλή για φέτος το Πάσχα, λοιπόν, είναι τσουρέκι a la «Tropézienne». Με έμπνευση από το αγαπημένο γλυκό της Μπριζίτ Μπαρντό λοιπόν, τη δική μας παράδοση και με μια δική του πινελιά στο Bon Bon βρίσκουμε ένα τσουρέκι πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο. Ενα μεγάλο γεμιστό τσουρέκι με έντονο άρωμα μαστίχας και μαχλέπι γεμιστό με… πειραγμένη κρέμα βανίλιας που συνδυάστηκε με μασκαρπόνε απογειώνοντας τη γεύση. Ενα ιδιαίτερο τσουρέκι με αρώματα, υφές και γεύση που ισορροπεί μεταξύ γλυκού και άγλυκου και απολαμβάνουμε μαζί με τον καφέ μας και γιατί όχι, θα κλείσουμε με αυτό το δείπνο της Ανάστασης και το γεύμα της Λαμπρής.

Το τσουρέκι à la «Tropeziénne»
Το τσουρέκι à la «Tropeziénne»

Tarte «Tropézienne» με καταγωγή από το… Σεν Τροπέ

Η Tarte Tropézienne κατάγεται από το κοσμοπολίτικο Σεν Τροπέ όπου πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950. Λέγεται πως το συγκεκριμένο γλυκό ήταν μία έμπνευση ενός νεαρού Πολωνού αρτοποιού, του Αλεξάντερ Μίκα, ο οποίος ζούσε στο Σεν Τροπέ και από το 1955 διατηρούσε αρτοποιείο στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η Tarte Tropézienne ήταν ένα επιδόρπιο που συνδυάζει παραδοσιακό γαλλικό μπριός με στοιχεία όμως από μια συνταγή που του είχε δώσει η γιαγιά του. Το μπριός φτιάχνεται με μια συνταγή παρόμοια με αυτή του ψωμιού, με περισσότερα αβγά και βούτυρο για πλουσιότερη γεύση, ενώ προστίθεται και ζάχαρη θυμίζοντας περισσότερο γλυκό. Ο Μίκα έκοψε το μπριός στη μέση και το γέμισε με ένα μείγμα κρέμας βανίλιας και κρέμας λεμονιού (με βάση τη συνταγή της γιαγιάς του) και από πάνω το πασπάλισε με κρυσταλλική ζάχαρη.

Το 1955 στο Σεν Τροπέ πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα της ταινίας «Και ο Θεός δημιούργησε μια γυναίκα» με πρωταγωνίστρια την -όχι ιδιαίτερα γνωστή τότε, Γαλλίδα ηθοποιό Μπριζίτ Μπαρντό. Ο τότε σύζυγος της Μπριζίτ Μπαρντό Roger Vadim προσέλαβε τον Μίκα για να αναλάβει τη σίτιση του κινηματογραφικού συνεργείου. Ανάμεσα λοιπόν στα εδέσματα που ετοίμασε ο Μίκα για τους συντελεστές της ταινίας ήταν και η Tarte Tropézienne, με το επιδόρπιο να αποκτά αμέσως … κινηματογραφική φήμη, και την Μπριζίτ Μπαρντό να ξετρελαίνεται από τη γεύση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μπριζίτ Μπαρντό το 1961
Η Μπριζίτ Μπαρντό το 1961/ΑΡ

Λέγεται μάλιστα ότι η Μπαρντό η οποία λάτρεψε το γλυκό αυτό, ήταν εκείνη που είχε την ιδέα να το… βαφτίσουν με το όνομα της πόλης.

Καθώς κόσμος συνέρρεε τα επόμενα χρόνια στο Σεν Τροπέ το γλυκό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό που ο Μίκα αποφάσισε να το μετατρέψει σε εμπορικό σήμα το 1973, ιδρύοντας την επιχείρησή του με το όνομα La Tarte Tropézienne.

To κατάστημα La Tarte Tropézienne στο Σεν Τροπέ
To κατάστημα La Tarte Tropézienne στο Σεν Τροπέ/Wikipedia Commons
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρηση εξαπλώθηκε στη Νότια Γαλλία και το 1985 τη διοίκησή της ανέλαβε ο Albert Dufrêne. Η συνταγή για το την Tarte Tropézienne κρατείται σαν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό και παρασκευάζεται ακόμη με παραδοσιακό τρόπο. Εχουν δημιουργηθεί πολλές διαφορετικές εκδοχές του γλυκού και φυσικά εξαπλώθηκε και αντιγράφηκε από χιλιάδες άλλους ζαχαροπλάστες που με το δικό τους τρόπο και με τις διαφοροποιήσεις του καθενός κατάφεραν να απογειώσουν τη συνταγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ