Ο Χάρης Βέντης είναι ο άνθρωπος πίσω από το Mexha στο Μαρούσι, το εστιατόριο που σερβίρει υγιεινή εκδοχή μεξικάνικου.
Ο Κομφούκιος είχε πει «διάλεξε μία δουλειά που σου αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις μία μέρα στη ζωή σου». Μια φράση που περιγράφει απόλυτα την ιστορία ζωής και επιτυχίας του Χάρη Βέντη, του σεφ που βρίσκεται πίσω από το Mexha στο Μαρούσι.
Ένα μαγαζί, που δεν είναι ακόμη ένα μεξικάνικο, αλλά ένα εστιατόριο, που φτιάχτηκε με αγάπη και μεράκι, από μία παρέα τριών ανθρώπων, που αγαπούν το καλό και υγιεινό φαγητό.
Η ιστορία του Mexha μπορεί να ξεκινά ταυτόχρονα με τη δεύτερη καραντίνα, όταν έστησε το δικό του πολύχρωμο σύμπαν στη γειτονιά της Αγίου Κωνσταντίνου, όμως η ιστορία του Χάρη Βέντη ξεκινά πριν αρκετά χρόνια, όταν αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική, παρά τα χρόνια που είχε αφιερώσει σπουδάζοντας Ιατρική. Σήμερα υπογράφει το μενού στο Mexha, επηρεασμένος από αυτά που διδάχτηκε στην Ιατρική, παραμένοντας πάντα πιστός και προσηλωμένος στη μαγειρική του προσέγγιση. Γι' αυτό και δημιουργεί πιάτα, που δεν έχουν ίχνος από ζωικά λίπη, συντηρητικά, έτοιμες σάλτσες ή άλλες ευκολίες.
«Έφυγα για σπουδές στην Ιατρική, 18 χρονών, στην Μπολόνια της Βόρειας Ιταλίας. Στα 18 του χρόνια, όμως, ένας άνθρωπος δεν κάνει συνειδητές επιλογές. Δεν έχει καλά καλά σαφή αίσθηση του εαυτού του, δεν ξέρει πιθανότατα ποια είναι τα ταλέντα ή οι κλίσεις του. Ούτε αντιλαμβάνεται πόσο δεσμευτική είναι η επιλογή ενός επαγγέλματος. Έτσι, λίγο πριν το πτυχίο, αποφάσισα να αλλάξω πορεία. Και η αλήθεια είναι πως τίποτα, καμία γνώση, δεν πάει χαμένη, καθώς η Ιατρική έχει καθορίσει τον τρόπο που μαγειρεύω».
Θυμάται ότι τους πρώτους μήνες των σπουδών του στην Ιταλία τρεφόταν αποκλειστικά με μπισκότα, σοκολάτες και μπαγκέτες με γκοργκοντζόλα. «Μέχρι που σκέφτηκα ότι φλερτάρω με το σκορβούτο και αποφάσισα να αρχίσω να τρώω κανονικά. Ξεκίνησα να μαγειρεύω και μετά τις πρώτες αποτυχίες, συνειδητοποίησα ότι η κουζίνα απαιτεί γνώσεις. Να ξέρεις τα διαλέγεις τα υλικά - να μπορείς να πας στο χασάπη και να επιλέξεις το κατάλληλο κομμάτι κρέατος - να σέβεσαι την εποχικότητά τους και να τα μεταχειρίζεσαι χωρίς να τα καταστρέφεις. Αρχίζω, λοιπόν, να ρωτάω. Κατ' αρχάς τη μητέρα μου, που είναι μία εξαιρετική μαγείρισσα, τη μητέρα ενός Ιταλού συγκατοίκου και ένα φίλο, που είχε μία osteria κοντά στο σπίτι. Και φυσικά ξεκινάω να μελετάω ο,τιδήποτε είχε σχέση με τη μαγειρική, από βιβλία μέχρι blogs».
«Οι πρώτοι μου "πελάτες" ήταν οι ταλαίπωροι συγκάτοικοί μου», λέει γελώντας ο Χάρης. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ένα βράδυ τους έταξα ταλιάτα. Φυσικά την παράψησα - τότε στην Ελλάδα συνηθίζαμε να ψήνουμε υπερβολικά το μοσχάρι. Δεν έφαγαν μπουκιά και μου απένειμαν επίσημα τον τίτλο του carbonizzatore. Ελληνιστί καρβουνιστής. Αυτό όμως, με πήγε παρακάτω, ήταν πολύ διδακτικό».
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Χάρης Βέντης αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την εστίαση. Έχει την τύχη ο πρώτος του δάσκαλος να είναι ο Άρης Γεωργαλής. «Χρωστάω πολλά στον Άρη, ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στην επαγγελματική μαγειρική. Είναι ένας εξαιρετικός σεφ, που σέβεται τις πρώτες του ύλες και παράγει καταπληκτικές γεύσεις».
Το πρώτο του μαγαζί - ένα καφέ bistro, στους Αμπελόκηπους - πήγε εξαιρετικά καλά και αποτέλεσε ένα εργαστήρι όπου πειραματίστηκε με νέες τεχνικές, υλικά και πιάτα. Αψηφώντας την «ορθόδοξη» μαγειρική πρακτική, αποφάσισε να αφαιρέσει από τις συνταγές του ό,τι δεν συμφωνούσε με την ιατρική του εκπαίδευση, όπως το βούτυρο, τους ζωικούς ζωμούς και την κρέμα γάλακτος και να τα αντικαταστήσει με μυρωδικά, μπαχαρικά και οξύτητες, ώστε να φτιάξει νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα. «Ουσιαστικά ενσωμάτωσα στον τρόπο που μαγειρεύω τις ιατρικές μου γνώσεις, δημιουργώντας ένα δικό μου μαγειρικό μοντέλο. Και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος μου το αναγνωρίζει, Τα σχόλια που ακούω στο Mexha«, λέει ο Χάρης Βέντης, «είναι συνήθως δύο: ότι το φαγητό είναι ελαφρύ, εύπεπτο και πολύ διαφορετικό από το μεξικάνικο, όπως το έχουν συνηθίσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και το μπαρ του Mexha. «Εχω επιλέξει να συνεργάζομαι με το Νίκο Δεληβοριά, ένας από τους καλύτερους bartender της Αθήνας. Ο Νίκος στα cocktails έχει ακριβώς την ίδια έγνοια: να παράγει ενδιαφέρουσες γεύσεις, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και κάνοντας πράξη τη Zero Waste φιλοσοφία. Όλα τα σιρόπια και τα cordials είναι χειροποίητα και τα cocktails του Mexha είναι πραγματικά πρωτότυπες γεύσεις, που σε καλούν να τις δοκιμάσεις και να πειραματιστείς γευστικά μαζί τους».
To iefimerida μέσα στο Mexha
Το Mexha είναι το comfort chic εστιατόριο, που ονειρευόταν ο Χάρης Βέντης. Του έβαλε χρώμα, έφτιαξε μία άκρως ζηλευτή κουζίνα, δημιούργησε ουσιαστικά έναν πάγκο εργασίας, στον οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλες τις κινήσεις του και από εκεί μαγειρεύει δημοφιλή πιάτα, από φρέσκιες και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες.
Πλην αυτών, τις Τετάρτες, όλοι έχουμε έναν παραπάνω λόγο να επισκεφτούμε το Mexha, γιατί οι The Swingin' Cats ξεσηκώνουν και διασκεδάζουν και χαρίζουν απλόχερα το κέφι τους, με ένα πρόγραμμα, που ζωντανεύει μεγάλες επιτυχίες, σε έναν πιο ξεσηκωτικό ρυθμό και ενέργεια που θα σας κάνει να περάσετε αξέχαστα.
Info: Mexha, Μαρούσι, Αγίου Κωνσταντίνου 56, τηλέφωνο: 2160017188