Το σάντουιτς έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μας street food εδέσματα και πλέον μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Δύο φέτες φρέσκου ψωμιού κρύβουν γευστικά υλικά της επιλογή σας και τρώγονται κάθε ώρα της ημέρας. Οι καλύτερες διευθύνσεις στην πόλη.
Η ιστορία του σάντουιτς μάς γυρίζει αιώνες πίσω, ωστόσο η ακριβής προέλευση του είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ίσως, ο πρώτος όλων είναι ο Χιλλέλ ο Πρεσβύτερος, ένας εξέχων Εβραίος ραβίνος που έζησε γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ. Ο Χιλλέλ πιστεύεται ότι τοποθέτησε ένα μίγμα από ψιλοκομμένα καρύδια, μπαχαρικά, μήλα και κρασί μεταξύ δύο μάτζο, ένα είδος ψωμιού που μοιάζει σαν πίτα, για να το συνοδεύσει με πικρά χόρτα.
Το σάντουιτς πήρε το όνομά του τον 18ο αιώνα. Στη μέση ενός παιχνιδιού με χαρτιά διάρκειας 24 ωρών, η ιστορία λέει ότι ο 4ος κόμης του Sandwich, Τζον Μόνταγκιου, μανιώδης χαρτοπαίκτης, δεν ήθελε να σταματήσει το παιχνίδι του για να πάει να φάει το μεσημεριανό του. Είχε επισκεφθεί στο παρελθόν την Μεσόγειο όπου είχε δει τις πίτες και τα μικρά καναπεδάκια που σέρβιραν οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Ο Μόνταγκιου έδωσε εντολή σε έναν υπηρέτη να συνθέσει ένα παρόμοιο γεύμα γι’ αυτόν, το οποίο θα μπορούσε να φάει με το ένα χέρι, για να μπορεί με το άλλο να συνεχίζει να παίζει χαρτιά.
Παρόλο που ο ίδιος δεν εφηύρε τεχνικά το σάντουιτς, του πιστώνεται η δημοφιλία του και – κατά κάποιον τρόπο – το όνομά του. Στο βιβλίο «Sandwich: A Global History», η συγγραφέας Μπι Γουίλσον γράφει ότι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του σύντομα άρχισαν να παραγγέλνουν το «ίδιο με τον Σάντουιτς», το οποίο αργότερα συντομεύτηκε για να λέγεται «σάντουιτς».
Μέχρι τον 19ο αιώνα, το σάντουιτς είχε γίνει δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στην Αγγλία λόγω της βιομηχανικής επανάστασης. Οι άνθρωποι χρειάζονταν εύκολα στην παρασκευή, εύκολα στη μεταφορά γεύματα που θα τους κρατούσαν χορτάτους όλη την ημέρα.
Το σάντουιτς πλέον δεν είναι δύο φέτες ψωμιού που γεμίζονται με τυριά και αλλαντικά, αλλά έχει μετατραπεί σε ένα εκλεκτό έδεσμα. Ποικιλίες χειροποίητων ψωμιών, γαλλικά τυριά, ιταλικά αλλαντικά, λαχανικά εποχής και ευφάνταστες δροσερές σος συνθέτουν τα σάντουιτς που φτιάχνουν οι περισσότεροι πλέον φούρνοι, ενώ δεν λείπουν τα διαχρονικά που κυρίως τρώγονται σε καντίνες μετά από ξενύχτι.
Οι καλύτερες διευθύνσεις για σάντουιτς
Guarantee: Το κλασικό σάντουιτς με μεγάλη ποικιλία σε ψωμάκια
Το πιο γνωστό στέκι -συνώνυμο του σάντουιτς είναι το Guarantee, στο Κουκάκι, που από το 1988 φτιάχνει αυτό το απολαυστικό έδεσμα. Το συγκεκριμένο κλασικό σαντουιτσάδικο είναι η καλύτερη επιλογή για το πρωινό σας, να συνοδέψετε τον καφέ σας, ή κάνοντας ένα μεσημεριανό διάλειμμα.
Στο μενού θα βρείτε πάνω από 30 επιλογές σάντουιτς με ποικιλία ψωμιών, αλλαντικών, τυριών και δροσερές αλοιφές που αναβαθμίζουν τη γεύση. Από χωριάτικο ψωμί μέχρι λαγανίτσα, τσιαπάτα και φραντζολάκι θα κλείσετε μέσα ποικιλία τυριών, όπως παρ,εζάνα, γραβιέρα, κατσικίσιο τυρί, αλλαντικά, όπως σαλάμι, απάκι, ενώ δε λείπουν οι επιλογές από μπιφτέκι, σολομό, καπνιστό χοιρινό.
Βεϊκου 41, Κουκάκι
Ekiben: Sando με την υπογραφή του Άρη Βεζενέ
Τα sando έχουν μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό και τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε νόστιμες επιλογές. Αν δεν θέλετε ένα κλασικό σάντουιτς και προτιμάτε κάτι πιο εκλεκτό τότε ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο Ekiben, του Άρη Βεζενέ.
Εκεί πλέον θα βρείτε το πιο τέλειο burger, ωστόσο προτείνουμε να δοκιμάσετε το chicken katsu όπου μέσα στο ψωμάκι θα βρείτε μπούτι κοτόπουλου, ιαπωνική coleslow, πίκλα αγγουριού και wasabi aioli -ένας συνδυασμός που δύσκολα θα του αντισταθείτε. Είτε το πάρετε στο χέρι, είτε το απολαύσετε στα τραπεζάκια του μαγαζιού θα το απολαύσετε μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Σκούφου 15, Αθήνα
Κωσταρέλος: Τα ζεστά σάντουιτς από το τυροκομείο που ξεκίνησε στα Μεσόγεια
Στα Μεσόγεια το τυροκομείο «Κωσταρέλου» ήταν από τα πρωτοποριακά μαγαζιά, ενώ τα τελευταία χρόνια που άνοιξε στο Κολωνάκι έγινε ευρύτερα γνωστό.
Στον «Κωσταρέλο», εκτός από τα κρύα σάντουιτς, αξίζει να δοκιμάσετε τα ζεστά που είναι πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα σε γεύση, καθώς οι συνδυασμοί αφήνουν το πιο φίνο γευστικό αποτέλεσμα. Στα best seller είναι το κλασικό ζεστό σάντουιτς με γραβιέρα και καπνιστή μπριζόλα, ενώ αν θέλετε κάτι διαφορετικό προτείνουμε το ζεστό σάντουιτς με μαλακή φέτα και μανιτάρια -ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Άλλωστε, το συγκεκριμένο τυροκομείο φημίζεται για την τέλεια φέτα του.
Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
Oven Γλυφάδα: Σάντουιτς αλα New York
Το αδερφάκι του «Oven Voula» άνοιξε και στη Γλυφάδα βγάζοντας καθημερινά νόστιμες επιλογές για πρωινά και κυρίως σάντουιτς με χειροποίητο ψωμάκι. Η οικογένεια που το έχει διατηρεί χρόνια φούρνο στον Πειραιά και η νέα γενιά αποφάσισε να το εξελίξει κάνοντας ένα βήμα παραπέρα.
Στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού, παραπέμπει στο σκανδιναβικό στυλ, θα βρείτε πολλές επιλογές γευμάτων στη βιτρίνα, ενώ ακριβώς δίπλα είναι η ανοιχτή κουζίνα που παρασκευάζονται όλα τα προϊόντα.
Από τα best seller, στο Oven, είναι τα σάντουιτς τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά, είναι νόστιμα και περιζήτητα. Τόσο το french toast όσο και το σάντουιτς αλά New York με αυγά σκραμπλ και μπέικον αξίζουν τη δοκιμή σας.
Αρτέμιδος 9 Γλυφάδα
Η Βούτα: Το διαχρονικό σάντουιτς των ξενύχτηδων με ποικιλίες αλλαντικών
Για πολλά χρόνια το σάντουιτς με την ποικιλία των πολλών αλλαντικών και μεγάλα κομμάτια γραβιέρας φτιαχνόταν σε μια μικρή καντίνα στην Ηλιούπολη, γνωστή ως «Βούτα», λόγω του σημείου που βρισκόταν. Τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί μερικά χιλιομέτρα πιο πέρα, στη γειτονική Αργυρούπολη, σε παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Τα λαχταριστά σάντουιτς των ξενύχτηδων, το μαγαζί ανοίγει νωρίς το βράδυ και παραμένει ανοιχτό μέχρι τα ξημερώματα, έχουν παραμείνει τα ίδια σε ποσότητα και γεύση. Στον κατάλογο θα βρείτε κάποιους συνδυασμού, ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας επιλογή. Στα best seller είναι το «Σπέσιαλ» με μορταδέλα, πάριζα, edam, μαγιονέζα, τυροσαλάτα, αυγό, ντομάτες και πατάτες, ενώ μεγάλη ζήτηση έχει το «L.V»με σαλάμι αέρος, ρώσικη =, τυρί, αυγό, ντομάτα, πατάτες και ζαμπόν.
Οι Κοτοπουλάδες: Σάντουιτς με σούβλες κοτόπουλου και χοιρινού
Από τα παλαιότερα σαντουιτσάδικα που το έχουμε συνδέσει με φαγητό μετά από ξενύχτι οι «Κοτοπουλάδες» φτιάχνουν από τα ωραιότερα με σήμα κατατεθέν τις σούβλες.
Τα σάντουιτς είναι μεγάλου μεγέθους, απόλυτα χορταστικά και φτιάχνονται με σούβλα κοτόπουλου ή χοιρινού -υπάρχουν και με διπλές σούβλες – προσθέτοντας πατάτες, τυροσαλάτα, τυρί, πάριζα, μαγιονέζα και ντομάτα, ενώ θα βρείτε σάντουιτς με λουκάνικο και κεμπάπ.
Marketta: Για μεσογειακά σάντουιτς με την υπογραφή μιας Καναδέζας σομελιέ
Η Έρικα Κρος κατάγεται από τον Καναδά εργαζόταν για πολλά χρόνια ως σομελιέ μέχρι που αποφάσισε να στήσει το δικό της μαγαζί. Ένα μικρό, γουστόζικο μαγαζί με το όνομα «Marketta» που σερβίρει δροσερές σαλάτες, τρία σάντουιτς, ποτά και καφέ.
Από τα ωραιότερα σάντουιτς που έχω δοκιμάσει είναι το «St.Viateur, I miss you» που ως βάση έχει χειροποίητη φοκάτσια και μέσα τόνο, πίκλες κρεμμύδι, μυρωδικά, σαλάτα και μαγιονέζα, ενώ το ίδιο νόστιμο είναι και το «Guilty Pleasure» με σνίτσελ κοτόπουλου.
Το τρίτο που θα βρείτε στον κατάλογο είναι veggie με πολλά λαχανικά, βαρελίσια φέτα και βραστό αυγό.
Λέκκα 14, Αθήνα