Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο Fuga στον πανέμορφο κήπο του Μεγάρου Μουσικής, απολαύσαμε το sushi της Yuka Aoyama, αλλά και τα καταπληκτικά finger food του Μίλτου Κώτση και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Φέτος, το εστιατόριο Fuga έχει δημιουργήσει μια απίθανη μυσταγωγία μέσα στην καρδιά του μαγευτικού πριβέ κήπου του Μεγάρου Μουσικής: πλάι στα δυνατά πιάτα του Μίλτου Κώτση και στα ιταλικά του Δαμιανού Σιδηροκανέλλη, το εστιατόριο του ομίλου Τραστέλη έχει προσθέσει δημιουργικά ένα εκπληκτικό asian μενού από τη διεθνούς φήμης Yuka Aoyama και απολαυστικά κοκτέιλ από την mixologist και bar manager του Clumsies, Γεωργία Γεωργακοπούλου.
Η Γιαπωνέζα Yuka Aoyama, που ζει στο Λονδίνο και πηγαινοέρχεται αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα για τις ανάγκες του Fuga, είναι μια ήρεμη δύναμη της ιαπωνικής γαστρονομίας. Με θητεία στο Nobu και στο Roka του Mayfair ως executive chef, έχοντας περάσει επίσης από θρυλικούς χώρους εστίασης όπως το λονδρέζικο πριβέ κλαμπ Anabell's, έχει δημιουργήσει για τη Fuga ένα μοντέρνο και γευστικό asian menu που είναι μια δροσερή και φίνα επιλογή για τις πιο ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.
Μια όαση δροσιάς μέσα στην καρδιά της Αθήνας
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό, ειδικά για τις καθημερινές, από το να σπας την εβδομάδα με μια τέτοια αληθινή μυσταγωγία, γεμάτη γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μέσα σε έναν ατμοσφαιρικά φωτισμένο κήπο, σε μια δροσερή όαση γεμάτη δέντρα, μεσογειακά φυτά, λουλούδια, βότανα, καταπράσινους λοφίσκους, με ωραία μουσική και λεπτές, ανάλαφρες νοστιμιές που σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια και να ταξιδεύεις.
Μπαίνοντας από την Βασιλίσσης Σοφίας στον κλειστό κήπο του Μεγάρου Μουσικής και ανηφορίζοντας στο ημίφως ενός καταπράσινου μονοπατιού, νιώθεις ήδη τους θορύβους της πόλης να υποχωρούν. Στα μισά της διαδρομής και λίγο πριν φανούν τα φώτα της Fuga, κάθε αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας εξαφανίζεσαι. Ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε έναν μυστικό κήπο της Τοσκάνης ή στην αλέα μιας θερινής κατοικίας στη γαλλική εξοχή. Στρίβοντας δεξιά, πίσω ακριβώς από το μοντερνιστικό κτίριο του Μεγάρου ξεδιπλώνεται ένας απίθανος κήπος που τα καλοκαίρια φιλοξενεί απολαυστικές μουσικές βραδιές, με φρέσκες, νεανικές μπάντες αλλά και με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Στο βάθος, ανάμεσα στα μεγάλα δέντρα στήνεται η σκηνή των συναυλιών. Υπέροχα χρώματα, πράσινα, κόκκινα, μοβ, κίτρινα, δίνουν μια μυστηριακή αίσθηση στη δεντροστοιχία. Μέσα στην αχλή από τα φώτα, η νύχτα γίνεται ήδη μαγική. Οι μικροί πράσινοι λοφίσκοι γεμίζουν ξύλινες σεζλόνγκ και παρέες που καθισμένες στο γρασίδι απολαμβάνουν τη συναυλία της ημέρας. Μια αληθινή μέθεξη που μόνο η μουσική μπορεί να προκαλέσει.
Πάνω ακριβώς από αυτή τη μυσταγωγία, ψηλά, στέκεται το εστιατόριο Fuga, έχοντας προνομιακή θέα στα μουσικά δρώμενα και σε αυτόν τον απίθανο κήπο που σε χαλαρώνει στη στιγμή.
Σαν να βρίσκεσαι σε εξέδρα, τα μοντέρνα τραπέζια με τις super design και άνετες πολυθρόνες του Marc Newson, φωτισμένα θεατρικά με τα φαναράκια τους, κάνουν το χώρο να θυμίζει κοσμοπολίτικο σκηνικό από ταινία του Μπαζ Λούρμαν.
Οι γαλάζιοι κήποι του Great Gatsby συναντούν τις πύρινες φλόγες στα μπαρ του Moulin Rouge, με τα κοκτέιλς μέσα σε ποτήρια-υπερπαραγωγή σε σχήμα παγονιού, με τα ολάνθιστα τριαντάφυλλα πίσω από τα τραπέζια, με τις αληθινές φλόγες που τρεμοπαίζουν πάνω στο απίθανο μπαρ, το οποίο σε μεθά και μόνο που το κοιτάς.
Οι 3 έξυπνες κινήσεις που κάνουν φέτος τo Fuga πιο ζωηρό
Παρακολουθώντας το καλοκαιρινό, ζωηρό σκηνικό που έχει στηθεί φέτος στο Fuga και απολαμβάνοντας τα finger food με το καλαμάρι και τα απίθανα λαχανικά τεμπούρα του Μίλτου Κώτση (τα οποία είναι αφρός, νόστιμα, τραγανά – με μια λέξη: έκπληξη!), κατανοώ τι είναι αυτό που κάνει εδώ και χρόνια τον Τραστέλη φαινόμενο: δεν εφησυχάζει.
Ο ιδρυτής των εμβληματικών εστιατοριών Σπονδή, Hytra και Fuga, έχει έναν μοναδικό τρόπο να μοιράζει την τράπουλα ξανά και να ξεκινά διαρκώς μια νέα παρτίδα, αναζωπυρώνοντας έξυπνα το ενδιαφέρον, εκεί που το χαρτί έχει στρώσει και όλα ρολάρουν ρολόι. Με δυο τρεις κινήσεις ματ, τα αίματα ανάβουν και η κατάσταση ζωηρεύει. Αυτό ακριβώς έχει κάνει φέτος στο Fuga.
Θα μπορούσε να επαναπαυθεί στο δυνατό μενού του εστιατορίου. Δεν το έκανε. Αντιθέτως προέβη σε μια σειρά από μικρά δημιουργικά events που κατάφεραν να κάνουν το κλασικό εστιατόριο να συζητηθεί πολύ και τον κήπο να ζωηρέψει.
Κίνηση πρώτη: Έφερε ως «μεταγραφή» την εξειδικευμένη στην πανασιατική κουζίνα και το σούσι, Yuka Aoyama, την γιαπωνέζα executive chef του εστιατορίου Roka στο Mayfair, για να δημιουργήσει, στο πλευρό του σεφ Μίλτου Κώτση, ένα δροσερό και ανάλαφρο, asian μενού που συνυπάρχει με τον βασικό κορμό του εστιατορίου.
Έτσι στην κουζίνα του Fuga συνομιλούν πλέον η Ασία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο Δαμιανός Σιδηροκανέλλης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του αείμνηστου Fabrizio Buliani, αλλά και κορυφαίοι σεφ από την Ιβηρική, συνεργάτες του Trastelis Group, δημιουργούν επίσης πιάτα που ξεχωρίζουν.
Κίνηση δεύτερη: Ενίσχυσε αυτό το θεϊκό υπαίθριο μπαρ με τις αληθινές φλόγες με ένα καταπληκτικό, μεθυστικό μενού με gourmet cocktails που δημιούργσε η mixologist και bar manager του Clumsies, Γεωργία Γεωργακοπούλου. Τα κοκτέιλ αυτά μπορεί κάποιος να τα απολαύσει σκέτα στο μπαρ ή σε συνδυασμό με τα πιάτα του εστιατορίου.
Κίνηση τρίτη: Πρόσθεσε μια σειρά από πολύ γευστικά και τραγανά finger foods (tempura/ gyoza /chicken yakitori/rolls, broccolini asparagus roasted corn country potatoes) σε ένα έξυπνο combo που προσφέρει ένα πιάτο συν ένα κοκτέιλ από 25 ευρώ.
Τι να δοκιμάσετε
Αν είστε λάτρης της πανασιατικής κουζίνας δοκιμάστε οπωσδήποτε το μενού της Yuka Aoyama.
Ξεκινήστε με το Spicy edamame, που είναι ωραία πικάντικο και τραγανό και συνοδεύει ιδανικά το κοκτέιλ σας.
Υπέροχο είναι το Tuna Tataki, με κομμάτια φιλεταρισμένου τόνου που κολυμπούν σε μια λίμνη από spicy chilli jam, πίκλα αγγούρι, kaffir lime και σησαμέλαιο.
Eνώ είναι εμπειρία και το Salmon sumiso, ένα εντυπωσιακό τόσο στην όψη όσο και στην εμφάνιση πιάτο, με έναν πικάντικο αλλά ανάλαφρο και δροσερό σολομό και στολισμένο με λωρίδες παντζαριού και με μικρά ανθάκια από λευκό κρεμμύδι.
Από τα rolls εξαιρετικά ήταν το California roll, το Spicy tuna roll με φρέσκο κρεμμύδι, yuzu kosho και μαγιονέζα shichimi, αλλά και το Prawn tempura roll με γαρίδα τεμπούρα, αβοκάντο και σόγια.
Μου άρεσαν επίσης πολύ και τα Nigiri με σολομό, τόνο και μαγιάτικο.
Τα πιάτα με τεμπούρα, με γαρίδες, καλαμπάρι και λαχανικά (από σπαράγγια, μανιτάρια και πιπεριές, μέχρι κολοκυθάκια και μελιτζάνες) ήταν μια απίθανη έκπληξη. Ένα καλοκαιρινό, δημιουργικό twist από τον Μίλτο Κώτση που εντυπωσιάζει με την απλότητα αλλά και τη γεύση του.
Αυτά τα τραγανά finger foods έχουν ξετρελάνει τόσο τα τραπέζια όσο και τους θαμώνες του μπαρ, κάνοντας πιο funky και νεανική την ατμόσφαιρα στoν κήπο του Fuga. Το καλαμάρι είναι τραγανό απ΄έξω και πολύ ζυμερό στο εσωτερικό του, ενώ τα λαχανικά τεμπούρα ήταν τηγανισμένα συγκλονιστικά.
Η Yuka Aoyama σε αυτή τη γευστική καλοκαιρινή παλέτα με τις τεμπούρες προσθέτει ένα πολύ νόστιμο crispy χοιρινό σε ένα καλονό πιάτο με λεμόνι και soya sauce dressing.
Και τα τρία γλυκά ήταν φοβερά, προκαλώντας ενθουσιασμό και επιφωνήματα στην παρέα. Τα σοκολατένια μπαστουνάκια με σοκολάτα γάλακτος με tonka, σοκολάτα bitter με τζίντζερ, τραγανό μπισκότο κακάο συνοδευόταν από ένα απίθανο παγωτό καραμέλα.
Προσωπικά τρελάθηκα με την matcha brulee, μια κρεμ μπρουλέ με τσάι matcha, κεράσι και μαύρο σουσάμι, αλλά και με τα ισπανικά τραγανά Churros που συνοδεύονταν από μια homade πραλίνα, από παγωτό καρύδας και από μια σάλτσα με φρούτα του πάθους.
Ιnfο: Fuga, Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Κόκαλη 1, τηλ.: 2107242979
fugarestaurant.gr | instagram.com/fuga_restaurant
Τιμές: €55 το άτομο χωρίς κρασί. Υπάρχει επίσης ένα combo από €25 το άτομο και περιλαμβάνει ή δυο κοκτέιλ και ένα finger food ή 1 cocktail and 2 finger food.