Η Καθαρά Δευτέρα θέλει ουζάκια και μεζέδες και παρακάτω ακολουθούν 5 μαγαζιά στην Αθήνα εξαιρετικά για ψαρομεζέδες.
Παραδοσιακά λαδερά, χορτοφαγικές γεύσεις, θαλασσινοί μεζέδες και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα στα μενού πέντε αγαπημένων διευθύνσεων στην Αθήνα.
Καθαρά Δευτέρα στο Μεζεδοπωλείο Κυβέλη
Τo μεζεδοπωλείο Κυβέλη αποτελεί εδώ και χρόνια το στέκι που θα φιλοξενήσει τις πιο αυθεντικές σας στιγμές μέσα σε μια ατμόσφαιρα που σας κάνει από την αρχή να αισθάνεσαι ότι βρίσκεστε σε ένα μέρος γνώριμο, από εκείνα που οι άνθρωποι σε ξέρουν και τους ξέρεις.
Το μενού που φροντίζει ο Γιώργος Κόντας είναι ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα, που σας καλεί να θυμηθείτε τη γαστρονομία του τόπου μας μέσα από μια σύγχρονη και ανεπιτήδευτη ματιά.
Ταμπουλέ με μαύρες φακές, αλλά και τη διαχρονική φάβα Σαντορίνης και σπιτική μελιτζανοσαλάτα, ρέγγα στην σχάρα με φασόλια λεμονάτα πιαζ, μακαρονάδα του ψαρά, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα του Instagram που μας άνοιξαν την όρεξη. Κι όλα αυτά με συνοδεία τσίπουρου ή ούζου.
Που: Μεζεδοπωλείο Κυβέλη, Επτανήσου 15, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 8219406, Καθημερινά 12:00-01:00
Για τσίπουρα στο Dopios
Κάτω από την σκιά ενός τεράστιου πλάτανου στον πεζόδρομο της Σκουλενίου o Dopios σερβίρει μοντέρνους μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο.
Mε την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Χριστόφορου Πέσκια το σύγχρονο ελληνικό μεζεδοπωλείο δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα και σε μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Στο μενού θα συναντήσετε πιάτα όπως καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing από πιπεριά Φλωρίνης, ταραμοσαλάτα, μανιάτικη πατατοσαλάτα, ρεβυθάδα με κρέμα μανούρι, τραχανότο με χαλούμι και καραμελωμένο κουνουπίδι, ψάρια και θαλασσινά, κριθαρώτο με θαλασσινά και πόσα άλλα ακόμη. Ολα σερβίρονται με κρασιά, ούζα, τσίπουρα.
Που: Dopios, Σκουλενίου 1, πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Αθήνα, τηλ. 2103310049
Για εξαιρετικούς μεζέδες στο Aμα λάχει
Το Άμα Λάχει είναι ένα ιστορικό μεζεδοπωλείο με υπέροχο design και κήπο, που μετράει κοντά τέσσερις δεκαετίες παρουσίας στην οδό Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια.
Πίσω από το μεζεδοπωλείο, σήμα κατατεθέν ολόκληρης της περιοχής, είναι δύο κορίτσια. Η Νεφέλη και η Βιολέτ που θα σας καλοδεχθούν με χαμόγελο και θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας σε αυτό το υπέροχο νεοκλασικό.
Οσο για το μενού εδώ δοκιμάζουμε σαλάτα με λάχανο, πλιγούρι, πράσινο μήλο και αποξηραμένα φρούτα, φάβα «παντρεμένη», πλιγουροκεφτέδες με πράσο, φέτα και μυρωδικά, τηγανιά μανιταριών, κριθαρότο και άλλα πολλά. Mπορείτε, επίσης, να απολαύσετε gluten free και vegan πιάτα με μικρές αλλαγές.
Που: Αμα λάχει, Καλλιδρομίου 69, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3845978
Καθαρά Δευτέρα στο Μαύρο Πρόβατο
Οταν το 2012 η Ευδοξία Πάντου και ο Νίκος Κρασσάς άνοιξαν το «Μαύρο Πρόβατο του Press Café» στο Παγκράτι (Αρριανού 31) είχαν στον νου τους βασικές αξίες, τις οποίες ήθελαν να υπηρετήσουν και το κατάφεραν με το παραπάνω και μέσα στον χρόνο. Ελληνική δημιουργική κουζίνα απολύτως πιστή στις ελληνικές εξαιρετικές πρώτες ύλες υπό τον σεφ Σωκράτη Σιταρίδη, επιμονή στην ποιότητα, εντιμότητα και ευαισθησία απέναντι στην κρίση.
Μετά από μερικά χρόνια, το «Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe» πορεύτηκε προς τα Μελίσσια για να φιλοξενήσει και τον κόσμο που μένει πιο βόρεια. Οι ίδιες αρχές και αξίες, κάποια πιάτα-έκπληξη, ένας φανταστικός εξωτερικός χώρος γεμάτος πράσινο, όαση τους -πολλούς- καλοκαιρινούς μήνες. Ο σεφ Νίκος Μεντής αναλαμβάνει εδώ την κουζίνα, με το μενού να σέβεται απολύτως τον επισκέπτη και με τα φρέσκα υλικά και τη φροντίδα παρασκευής να κυριαρχούν όπως και στο Παγκράτι.
Μεζέδες και πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, συνεχίζουν να κερδίζον την αγάπη όχι μόνο των Αθηναίων που σπεύδουν από όλες τις περιοχές να απολαύσουν την ποιότητα και τις φίνες γεύσεις αλλά και τουριστών που επισκέπτονται την πόλη. Φάβα που στάζει λαδάκι και κρεμμύδι ξερό, κριθαρότο λαχανικών, λιγκουίνι με γαρίδες & chili, καλαμάρι κι αλλά πολλά θαλασσινά εδέσματα.
Που: Μαύρο Πρόβατο Παγκράτι, Αρριανού 33, τηλέφωνο: 210 7223466
Μαύρο Πρόβατο Μελίσσια, Σωκράτους & Ζαϊμη 2, τηλέφωνο: 210 8102466
Μεζεδοπωλείο οι Σεϋχέλλες
Στο άκουσμα της λέξης Σεϋχέλλες το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει σε εξωτικά τοπία ή το νησί της Ικαρίας. Για τους περισσότερο ψαγμένους, όμως, το όνομα αυτό παραπέμπει σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μεζεδοπωλεία της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια γίνεται στέκι ηθοποιών, καλλιτεχνών, μποέμ τύπων και φυσικά όλων όσων αγαπούν τις μερακλίδικες γεύσεις.
Ωραίες τζαμένιες πόρτες που επιτρέπουν να μπαίνει άπλετο το φως της μέρας, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, ρετρό πλακάκια στο φόντο της ορθάνοιχτης κουζίνας, γαλάζιο χρώμα για τον τοίχο και το ξύλινο μπαρ, αλλά και το πανέμορφο παλιό ψυγείο ΙΖΟΛΑ, όλα μαρτυρούν πως σε αυτό το μαγαζί τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Οσο για τις συνταγές, έχουν άρωμα ελληνικό με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, με εποχικά και κυρίως ντόπια υλικά. Ψαρόσουπα από μαγιάτικο με σιτάκε ταρτάρ και αυγοτάραχο τόνου, σαρδέλες σχάρας, ταμπουλέ κινόα, θράψαλο και μαυρομάτικα, ρεβυθοσαλάτα με λιαστές ντομάτες, αβοκάντο και λαδόξιδο πάπρικας, καλαμάρι γεμιστό με σπανακόρυζο και σφέλα, είναι μερικά από τα νόστιμα πιάτα.
Που: Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, Τηλέφωνο: 211 1834789