Η Καθαρά Δευτέρα θέλει ηλιόλουστο καιρό, φίλους και ένα τραπέζι γεμάτο με λιχουδιές, μπύρες, τσίπουρο και ούζο.
Η ημέρα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να βρεθείτε σε ένα από τα εστιατόριο της Αθήνας και να απολαύσετε κάθε λογής θαλασσινά σε διάφορες παραλλαγές, αφράτη ταραμοσαλάτα και γεύσεις διαφορετικές με πιάτα λίγο πειραγμένα. Εάν δεν αποφασίσετε να ταξιδέψετε σε κοντινούς προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τότε μπορείτε να απολαύσετε θαλασσινά σε ένα από τα πιο νόστιμα ψαροφαγάδικα της πόλης.
Ιωλκός
Οταν μιλάμε για #seafoodlovers, που γράφουν και στο Instagram, η Ιωλκός έρχεται πρώτη στο μυαλό. Στο φιλόξενο και φωτεινό περιβάλλον, τα πιάτα μυρίζουν θάλασσα και μπορούν να ικανοποιήσουν τους απανταχού ψαροφάγους με απαιτήσεις. Πίσω από τις γαστρονομικές δημιουργίες βρίσκεται ο σεφ Γιάννης Λιάκου, ο οποίος με μεράκι έστησε ένα μενού που απογειώνει τη παραδοσιακή κουζίνα και βασίζεται στα ποιοτικά υλικά.
Βάλτε στο τραπέζι σας γυαλιστερές, κυδώνια και στρείδια, δροσερή αχινοσαλάτα και συνοδεύστε με φάβα Σαντορίνης ή Σχοινούσας και τριλογία ταραμοσαλάτας. Σκέτο όνειρο για την Καθαρά Δευτέρα.
Ιωλκός, Ζέππου 15 Γλυφάδα
Ψαράδες
Συνεχίζουμε στα νότια προάστια και ο δρόμος της Καθαράς Δευτέρας οδηγεί στους Ψαράδες στο Παλαιό Φάληρο. Με το που μπείτε μέσα θα ανοίξει η καρδιά σας και η όρεξη για να φάτε και να πιείτε. Φρέσκα υλικά δουλεύονται με αγάπη και σερβίρονται σε πιάτα αρωματικά και γευστικά, πάντα με σεβασμό στην πρώτη ύλη.
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας, εκτός από αγαπημένα πιάτα με γαρίδες, μύδια και χταπόδι, έχει μεταξύ άλλων παστίτσιο με σκιουφιχτά και μπολονέζ από καλαμάρι, σουπιά τηγανητή σε τσιγαριστά χόρτα και πουρέ σελινόριζας αλλά και λατρεμένες γαριδομακαρονάδες και καβουρομακαρονάδες.
Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52 Παλαιό Φάληρο
Τσιπουρομανία
Στα βόρεια το τσίπουρο έχει την τιμητική του στην Βολιώτικη Τσιπουρομανία. Το παρεΐστικο περιβάλλον θυμίζει κάτι από τα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου. Την Καθαρά Δευτέρα τα τραπέζια στρώνονται και ετοιμάζονται να γεμίζουν φρεσκότατα θαλασσινά.
Το φημισμένο χταπόδι σαγανάκι φτάνει στο τραπέζι και συμπληρώνεται με μύδια μπεκρή μεζέ, καλαμάρι μεθυσμένο και κριθαρότο με γαρίδες.
Τσιπουρομανία, Τατοΐου 129 Μεταμόρφωση
Ψαροταβερνάκι Τράτα
Ενα ψαροφαγικό διαμαντάκι βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Το Ψαροταβερνάκι Τράτα σερβίρει εδώ και χρόνια τη θάλασσα στο πιάτο και αποτελεί στέκι των απανταχού καλοφαγάδων. Ο χώρος θυμίζει νησί με τις λευκές και γαλάζιες καρέκλες που έχουν ονόματα νησιών να ξεχωρίζουν.
Οι μακαρονάδες με όστρακα αποτελούν λατρεμένο φαγητό και φυσικά δεν γίνεται να απουσιάζουν από την Καθαρά Δευτέρα, όπως άλλωστε και το κριθαρώτο με μελάνι σουπιάς. Δοκιμάστε κυδώνια αλλά και γίγαντες φούρνου.
Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά 9, Αθήνα
Ατλαντικός
Ενα από τα πιο φημισμένα μαγαζιά για θαλασσινά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στου Ψυρρή. Ο Ατλαντικός αγαπιέται εδώ και χρόνια από τους Αθηναίους και όχι μόνο, καθώς αποπνέει κάτι από την παλιά Αθήνα.
Την Καθαρά Δευτέρα τρώμε αγαπημένα πιάτα με τα τηγανητά καλαμαράκια και τις γαρίδες να γεμίζουν το τραπέζι, ενώ η φάβα σερβίρεται πληθωρική με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ατλαντικός, Αυλητών 7 Ψυρρή