Το Φύκι-Φύκι, το μεζοδοπωλείο-φαινόμενο πάνω στη θάλασσα που έχει ουρές στο Πόρτο Ράφτη, έχει γίνει εδώ και χρόνια τοπόσημο της περιοχής, προσελκύοντας καθημερινά κόσμο από όλη την Αττική. Δοκιμάσαμε τα πιάτα του και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Είναι μερικά εστιατόρια που για χρόνια έχουν αμείωτη επιτυχία. Διατηρώντας την ταυτότητα και τη συνταγή τους αναλλοίωτη, όχι μόνο απλώς παραμένουν δημοφιλή, αλλά καταφέρνουν να γίνουν τοπόσημα σε μια ευρύτερη περιοχή. Το Φύκι-Φύκι στο Πόρτο Ράφτη είναι ένα τέτοιο μαγαζί.
Ξεκίνησε πριν χρόνια με ελάχιστα τραπεζάκια σε μια βεράντα και στο πεζοδρόμιο απέναντι, πάνω από την παραλία στον κόλπο οδού Γρέγου. Γρήγορα άρχισε να γίνεται γνωστό στόμα με στόμα, όχι μονάχα στους ντόπιους και τους κατοίκους των Ανατολικών Προαστίων, αλλά σε ολόκληρη την Αττική.
Καθώς το Πόρτο Ράφτη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα κοντά στην Αθήνα, διαθέτοντας πολλές γνωστές οργανωμένες και μη παραλίες, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Αγία Μαρίνα, η οργανωμένη πλαζ του ΕΟΤ στο Αυλάκι, το Πανόραμα, αλλά και μικρά κολπάκια με άμμο σε όλη την περαντζάδα της Γρέγου προς Άγιο Σπυρίδωνα, τα weekends επισκέπτονται την περιοχή πολλοί Αθηναίοι για τα καλοκαιρινά τους μπάνια. Η πρόσβαση, είτε από τα νότια μέσω της Βάρης-Κορωπίου, είτε από τα βόρεια και τα δυτικά μέσω της Αττικής Οδού, είτε από το Κέντρο μέσω του Περιφερειακού του Υμηττού, είναι πανεύκολη. Σε λιγότερο από μισή ώρα κάποιος μπορεί να κολυμπά ήδη ή να απολαμβάνει την παγωμένη μπύρα και τους νόστιμους μεζέδες του πλάι στο κύμα, χαζεύοντας τους κύκνους και τις πάπιες που πάνε κι έρχονται στο νερό.
Το Πόρτο Ράφτη διαθέτει ένα πλήθος επιλογών στην εστίαση, για κάθε γούστο, από φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, μέχρι κρέας, casual dining ή ιταλική κουζίνα. Το Φύκι-Φύκι είναι στο Top-3 των σίγουρων επιλογών για δοκιμασμένα καλό φαγητό, μαζί με το Μελίκοκον για κρέας και τον Ηπειρώτη για καλό ψάρι.
Ζώντας στο Πόρτο Ράφτη τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, έχω επισκεφθεί το Φύκι-Φύκι άπειρες φορές. Έχω δει το μενού του να εμπλουτίζεται, αλλά ταυτόχρονα να κρατά τον χαρακτηριστικό πυρήνα του, και ούτε μία φορά πραγματικά δεν έχω φάει εκεί κάτι ατυχές. Η σταθερά καλή κουζίνα του Τζώννυ, ενός μετρημένου και ταλαντούχου σεφ με καταγωγή από το Μπαγκλαντές που ζει τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια στην Eλλάδα, έχει κάτι έξυπνο: συνδυάζει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με επιρροές από την Άπω Ανατολή, βάζοντας ένα ethnic touch σε κλασικά πιάτα με ψάρι, αλλά και σε κλασικούς δημοφιλείς, ελληνικούς μεζέδες.
Γιατί έχει γίνει φαινόμενο το Φύκι-Φύκι και έχει συστηματικά ουρές για τραπέζι;
Παρατηρώντας εδώ και χρόνια το Φύκι-Φύκι να εξελίσσεται και να εξαπλώνεται χωροταξικά, αξιοποιώντας άλλοτε την όμορφη ταράτσα του και άλλοτε κάνοντας επεκτάσεις σε πλαϊνούς χώρους που ξενοικιάστηκαν, προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που το κάνει φαινόμενο. Γιατί κάποιος σηκώνεται από την άλλη άκρη της Αττικής, διασχίζοντας όλη την πόλη, για να γευθεί τους μεζέδες του Τζώννυ; Η απάντηση είναι απλή: σταθερότητα, καλό φαγητό, πλούσιες μερίδες, σωστή σχέση ποιότητας-τιμής, ευχάριστη ανάλαφρη διακόσμηση, ωραία τοποθεσία με προνομιακή θέα στον κόλπο της Γρέγου και στο γραφικό νησάκι του Ράφτη, αλλά και ένα δημιουργικό ανατολίτικο twist σε κλασικά αγαπημένα πιάτα.
Είναι σημαντικό όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο να μην έχεις εκπλήξεις, να τρως σταθερά καλά, εντοπίζοντας μικρές πινελιές ανανέωσης στο μενού, χωρίς όμως να χάνεται ο αυθεντικός μαγειρικός του χαρακτήρας. Ο μάγειρας του Φύκι-Φύκι εδώ έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Δεν κάνει επικίνδυνα άλματα, αλλά ούτε επαναπαύεται στην πεπατημένη. Ανανεώνει την κάρτα, αλλά κρατώντας μια σταθερή γραμμή, τηρώντας μια λεπτή ισορροπία στις έθνικ επιρροές που χρησιμοποιεί.
Παράλληλα τα πιο signature πιάτα του παραμένουν ίδια, σταθερά καλά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ή αμετροέπειες: το τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι στη σχάρα, σωστά ψημένο και σερβιρισμένο με λεπτές κοπές, πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι Μεσολογγίου και μυρωδικά, είναι από τα πιο γνωστά και δημοφιλή πιάτα του. Η μεγάλη χοιρινή μπριζολοπανσέτα φυτικής εκτροφής είναι επίσης πολύ χορταστική και ζουμερή. Η χοιρινή τηγανιά που ήταν ένα από τα πιο εμπορικά πιάτα στο Φύκι-Φύκι τελευταία έχει εξελιχθεί και εμπλουτιστεί με τσαλαφούτι, μυρωδικά και σχοινόπρασο.
Ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί η κάρτα, έχοντας μια λογική που βασίζεται στο μοίρασμα, με μεζέδες στη μέση, δίνει πολλαπλές επιλογές στον πελάτη, έχοντας πιάτα για όλα τα γούστα: ψαράκι ημέρας, θαλασσινά, κρέας, σαλάτες, παραδοσιακούς μεζέδες, ζυμαρικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις σε αυτή την κάρτα κάτι που να σου αρέσει. Πολύ σημαντικό αυτό, καθώς παραθαλάσσια μεζεδοπωλεία σαν αυτό προσελκύουν μεγάλες παρέες με ετερόκλητα γούστα.
Ένα ακόμα δυνατό ατού που έχει το Φύκι-Φύκι και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του, είναι ο συνδυασμός μεγάλων μερίδων σε πολύ προσιτές τιμές: Εδώ κάποιος μπορεί να φάει καλά και με €15 ευρώ το άτομο. Το συκώτι σε μια μεγάλη μερίδα που άνετα το τρώνε δύο έχει €9,50 ευρώ, η τηγανιά €8,50, η τεράστια μπριζόλα έχει €15, ενώ τα φρέσκα τηγανιτά ψαράκια (γαύρος, μαρίδα, αθερίνα) έχουν €8,50.
Τι να δοκιμάσετε
Τέτοια εποχή ξεκινήστε με με ντάκο ή με μια χωριάτικη με ξυνομυζήθρα, οι λάτρεις της ντομάτας τις επιλέγουν τις σαλάτες αυτές με τυφλά μάτια. Πολύ ωραίο είναι επίσης το ανατολίτικο φατούς με μαρούλι, πιπεριά, κρεμμύδι, ραπανάκι, αραβική πίτα, ταχίνι και δροσερό γιαούρτι.
Για εμένα που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα την ωμή ντομάτα η ωραιότερη σαλάτα στο Φύκι-Φύκι είναι η πατατοσαλάτα με γαύρο μαρινάτο, ένα τέλεια καραμελωμένο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης, ελιές γεμιστές, κάπαρη και φύκια wakame.
Τα γευστικότατα φύκια wakame είναι ένα ενδιαφέρον japanese twist που αναδεικνύει μια κατά τ΄άλλα νόστιμη και δροσερή μεσογειακή σαλάτα. Τα φύκια επίσης τα συναντούμε και σε ένα ακόμα πολύ νόστιμο πιάτο: στον τόνο με σάλτσα soy ponzu με σουσάμι.
Από τα ψαράκια ημέρας, που όλα είναι πολύ ωραία τηγανισμένα (στο τηγάνι άλλωστε το Φύκι-Φύκι όπως θα διαπιστώσετε υπερέχει), επιλέξτε το γαύρο ή τα προσφυγάκια που είναι πολύ νόστιμα!
Από τους παραδοσιακούς μεζέδες ωραία είναι και η κλασική Αθηναϊκή -αν και η μαγιονέζα θέλει λιγάκι δουλειά και το πιάτο χρειάζεται να έχει περισσότερο ψάρι-, αλλά και η τυροκαυτερή στο φούρνο που αναδεικνύει την ψητή φέτα με τσίλι, ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και πάπρικα.
Από τα ορεκτικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τσιπς μανιταριών που είναι τραγανά σαν πατατάκια και είναι περιχυμένα με σκορδάτη μαγιονέζα.
Από τα κρεατικά, ενδιαφέρουσα είναι η κοκκινιστή συνταγή με την οποία ο Τζώννυ φτιάχνει τα κεφτεδάκια και τα σερβίρει ονειρεμένα με πατάτες και τριμμένη φέτα, ένα πιάτο που έκανε διάσημη φέτος την περιβόητη χωριάτικη Λόντζα της Γειτονιάς στα Εξάρχεια.
Οι λάτρεις του ψαριού και των θαλασσινών θα βρουν τα πάντα: μυδοπίλαφο, καλαμαράκια, μπακαλιάρο τηγαγητό, χταπόδι ξυδάτο, λαυράκι ή μυλοκόπι σε φιλέτο και γαρίδες (μεγάλες σε σαγανάκι ή σωτέ με σκορδολέμονο, αλλά και μικρές, το φημισμένο τηγανητό πιπινογαριδάκι που έχει σταθερά από την πρώτη μέρα το Φύκι-Φύκι).
Εξαιρετικά είναι επίσης δύο πιάτα με μαγειρεμένο ψάρι: το λιγκουίνι με γαρίδα, καραβίδα και μπισκ, αλλά και το μπουρδέτο θαλασσινών με φιλεταρισμένη τσιπούρα, καλαμάρι, μύδια σε μια πικάντικη σάλτσα.
Για επιδόρπιο κρατήστε χώρο για να πάτε μετά το φαγητό σας, οπωσδήποτε, για λουκουμάδες με μέλι ή για γαλακτομπούρεκο στον Γαλυφιανάκη.
Χρήσιμo tip: Κλείστε οπωσδήποτε τραπέζι και αρκετές ημέρες πριν, ειδικά αν το επισκεφθείτε Σαββατοκύριακο.
Info: Φύκι-Φύκι, Λεωφόρος Γ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη
Τηλ. 2299 076333 | fykifyki.business.site | instagram.com/fykiporto
Τιμές: Από 15 έως 25 ευρώ το άτομο.