Η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και η παράδοση επιβάλλει νηστίσιμα φαγητά και εδέσματα, καθώς ξεκινά η μεγάλη περίοδος της νηστείας.
Και μπορεί σε ψαροταβερνάκια φέτος να μην πάμε, στο σπίτι μας όμως θα στρώσουμε τραπέζι γεμάτο θαλασσινά, μπύρες, τσίπουρο και ούζο. Οι επίδοξοι μάγειρες μπορείτε να ψωνίσετε στα ιχθυοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ όλα τα απαραίτητα της Καθαράς Δευτέρας, μπορείτε όμως επίσης να κάνετε και ντελίβερι.
Αλλωστε είναι αρκετά και πάλι τα εστιατόρια αλλά και τα ξενοδοχεία που έχουν βάλει τα δυνατά τους για να λιβανίσουν με θαλασσινές μυρωδιές την Αθήνα. Αυτά είναι μόνο μερικά...
Vassilenas Restaurant
«Μας έλειψε να μαγειρεύουμε και να εξυπηρετούμε», λένε οι άνθρωποι της «Βασίλαινας», γι' αυτό και αποφάσισαν να κάνουν δυναμικό comeback, αρχής γενομένης τη Σαρακοστή.
Μια πορεία 100 και πλέον χρόνων στο πιάτο σας, αφού η «Βασίλαινα» μαγειρεύει για εσάς φαγητά των γιαγιάδων από το 1920.
Μέχρι το εστιατόριο πίσω από το Χίλτον να ανοίξει ξανά τις πόρτες του, μπορείτε να απολαύσετε στη θαλπωρή του σπιτιού σας τις γεύσεις που τόσο σας έλειψαν.
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει τη θεϊκή ταραμοσαλάτα, συνώνυμη της παράδοσης του Vassilenas Restaurant, με αραβικές πίτες, χταπόδι μαρινάτο, σαλάτα μαυρομάτικα και λιαστή ντομάτα, ενώ μπορείτε να το συνοδεύσετε με εκλεκτά ποτά, όπως κρασί, τσίπουρο και ούζο.
Πού: Vassilenas Restaurant, Βρασίδα 13, Πλατεία Μαδρίτης, Αθήνα, ντελίβερι +5€ 13:00-16:00, takeaway 13:00-16:00, η προπαραγγελία είναι απαραίτητη
Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»
Οι σεφ του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» επιμελούνται μία από τις πιο γνωστές γαστρονομικές παραδόσεις της ελληνικής κληρονομιάς και παρουσιάζουν ένα αυθεντικό μενού για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Απολαύστε σπίτι σας μια συλλογή από νηστίσιμα παραδοσιακά πιάτα, όπως ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια, χταπόδι ξιδάτο, σαλάτα φακές με σάλτσα από εσπεριδοειδή, σουπιές με σπανάκι καθώς και πιλάφι με γαρίδες και μύδια. Ανάμεσα στα εδέσματα βρίσκεται και η παραδοσιακή λαγάνα, τυλιγμένη στην αυθεντική λινή πετσέτα, με το κεντημένο οικόσημο του ξενοδοχείου.
Πού: Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες 210-3330748 , 11:00-19:00, 260€
Aleria Restaurant
Απολαύστε τις γεύσεις του Aleria στον δικό σας χώρο μέσω της νέας υπηρεσίας #AleriaWeekend!
O σεφ Γκίκας Ξενάκης έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό μενού ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για παραλαβή από το Aleria ή για αποστολή από 13 μέχρι 15 Μαρτίου! Με μεζέδες και ένα ωραίο απόσταγμα.
Με τη δική τους χειροποίητη λαγάνα, ντολμαδάκια με αγκινάρες και ρύζι, φάβα με ελαιόλαδο και ψητά παντζάρια, ταραμοσαλάτα με τραγανές πιτούλες, σαλάτα πιάζ με δυόσμο και πλιγούρι, παντζαροσαλάτα με ταχίνι και καρύδια, χταποδάκι ξιδάτο με δεντρολίβανο, γαριδοκεφτέδες με ρύζι με κρύα σάλτσα βασιλικού, το μενού για δύο άτομα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Περιλαμβάνει επίσης μια πολύ ιδιαίτερη εμφιαλωμένη μονοποικιλιακή κρητική τσικουδιά, την 35Ν, από σταφύλια Syrah, και για το τέλος ένα κρεμέ μακεδονικού χαλβά με τραγανή σοκολάτα και καραμελωμένα πεκάν.
Πού: Aleria Restaurant, Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο - Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-5222633 & παραγγελία online
Μπεμπέκα
Ενα αγαπημένο εστιατόριο με ελληνική μοντέρνα κουζίνα και μια όμορφη αυλή κοντά στο κέντρο του Χαλανδρίου. Μέχρι να σας φιλοξενήσει και πάλι, η «Μπεμπέκα» φέρνει σπίτι σας τις παραδοσιακές γεύσεις, τα μεζεδάκια και τις λιχουδιές.
Για την Καθαρά Δευτέρα στην κουζίνα ετοιμάζονται ταραμοσαλάτα χειροποίητη λευκού ταραμά, καλαμάρι σχάρας με σος λεμονιού, κόκκινη νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα, γαριδομακαρονάδα με ανάλαφρη λευκή σάλτσα, γαρίδες σαγανάκι, φρέσκιες σουπιές με σπανάκι, μπακαλιαρολουκουμάδες με αλιάδα και επτανησιώτικη σκορδαλιά.
Πού: Μπεμπέκα, Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 210-6854880
Keros Seafood Restaurant
Το «Κέρος Seafood Restaurant» είναι το αθηναϊκό μαγαζί του θρυλικού «Λευτέρης Seaside Restaurant» στα Κουφονήσια.
Με εμπειρία από το 1985 και γνωρίζοντας καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι, που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια, αλλά και με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, προσφέρει μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων με αιγαιοπελαγίτικη αύρα!
Ταραμάς, χταπόδι ξιδάτο, χταπόδι σχάρας, καλαμάρι, σχάρας, φάβα, γαριδομακαρονάδα, κριθαρότο με καραβίδες και ροφό, κακαβιά, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σουπιές στιφάδο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, είναι κάποιες μόνο από τις επιλογές.
Πού: Κέρος Seafood Restaurant, Λ. Αγίας Βαρβάρας 146, Aγιος Δημήτριος, 210-9847577 & μέσω efood, Wolt
Psarades Restaurant
To όνομα «Ψαράδες» μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού λέγεται έτσι από σεβασμό και εκτίμηση στους ανθρώπους που μοχθούν για να χαιρόμαστε τα βρώσιμα θαλασσινά αγαθά. Διατηρεί άλλωστε με αυτούς στενότατες σχέσεις, καθημερινής πραγματικά επικοινωνίας, προκειμένου οι ψαράδες να φέρνουν στο «Ψαράδες» τον αφρό κάθε ψαριάς τους.
Αυτός για την Καθαρά Δευτέρα και το τραπέζι του σπιτιού σας είναι η παραδοσιακή λαγάνα, το χειροποίητο τουρσί, η βελούδινη μους ταραμά με κρίταμο και πούδρα αυγοτάραχου. Μπορείτε να συνεχίσετε με τα εξής ορεκτικά: γαρίδα σαγανάκι σβησμένο με ούζο, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φρέσκα λαχανικά και σχοινόπρασο.
Η δροσερή και θρεπτική σαλάτα των «Ψαράδων» είναι παντζαροσαλάτα μεσκλάν, ψητά παντζάρια στον φούρνο με ψιλοκομμένο ξινόμηλο μαριναρισμένα σε βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, ξύσμα από μοσχολέμονο και τριμμένο καρύδι.
Θα βρείτε δύο επιλογές για τα κυρίως, την παέγια των «Ψαράδων» που αποτελείται από κριθαρότο με γαρίδες, καραβίδες, μύδια, καλαμάρια μαγειρεμένα στον ζωμό τους και αρωματισμένα με κρόκους Κοζάνης και ραβιόλια γαρίδας από φρέσκα ραβιόλια παντζαριού γεμιστά με γαρίδες, φρέσκα λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα μπισκ.
Και παρότι η μέρα επιβάλλει νηστεία, μπορείτε να ολοκληρώσετε βελούδινα το γεύμα σας με τραγανό φύλλο γεμισμένο με μους ταχίνι και γκανάζ πικρής σοκολάτας.
Πού: Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, ντελίβερι & take away: 210-9414888 & μέσω efood