Ο Ελληνοφιλιππινέζος σεφ John Σκoτίδας δημιουργεί ένα εκπληκτικό μενού που απογειώνει την ελληνική γαστρονομία. Το δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Οι βράχοι της λίμνης που είναι φωτισμένοι σαν αρχαία γλυπτά, γίνονται το φόντο όχι απλώς για ένα μαγευτικό δείπνο, αλλά για μια αληθινή μυσταγωγία σε έναν τόπο που μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Μπαίνοντας στον κήπο του εστιατορίου Abra Ovata, στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, είναι σαν να περνάς σε μια άλλη πραγματικότητα. Ο χρόνος μοιάζει να σταματά και το νερό της λίμνης, γαλήνιο, αντικατοπτρίζει σαν αρχαίο μαγικό κάτοπτρο μια εξωπραγματική ομορφιά.
Σε αυτό το τοπίο φυσικού κάλλους, που όσες φορές κι αν το επισκεφθείς σε αφήνει πάντα άφωνο, o Ελληνοφιλιππινέζος σεφ John Σκoτίδας δημιουργεί gourmet νόστιμα πιάτα που αποθεώνουν την ελληνική γαστρονομία.
Συνδυάζοντας τους τόπους καταγωγής του: τη Μεσόγειο -και συγκεκριμένα τη Λευκάδα όπου μεγάλωσε ο πατέρας του-, τον Παναμά όπου γεννήθηκε ο ίδιος και τις Φιλιππίνες από τις οποίες κατάγεται η μητέρα του, ο δημιουργικός νεαρός σεφ κάνει statement φέτος στο εκπληκτικό εστιατόριο Abra Ovata στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Αν και μόλις 32 ετών, ο John Σκoτίδας, είναι ήδη ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή γαστρονομία.
Ξεχώρισε στην εστιατορική σκηνή του Λονδίνου ως Executive Chef των πολυσυζητημένων χώρων εστίασης Mazi και Suzi Tros, που έκαναν μεγάλο buzz συστήνοντας την ελληνική κουζίνα στη βρετανική μητρόπολη, και φέτος υπογράφει το ανανεωμένο και υψηλών αξιώσεων μενού του Abra Ovata.
Μια γαστριμαργική παράσταση πλάι στη μαγευτική λίμνη
Η φιλοσοφία πίσω από τις γαστριμαργικές δημιουργίες του John Σκoτίδα είναι η ανάδειξη του ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου, πάνω σε έναν πολυπολιτισμικό καμβά με λατινοαμερικάνικες και ασιατικές νότες και υφές. Έτσι η μεσογειακή κουλτούρα συναντιέται με τον Παναμά, η Λευκάδα παντρεύεται με την Ασία και όλα αυτά σε ένα minimal γήινο σκηνικό που αποπνέει κομψή πολυτέλεια. Στο Abra Ovata δεν νιώθεις απλώς ότι βρίσκεσαι σε ένα νησί, αλλά σε έναν εξωπραγματικό κόσμο που προκαλεί δέος.
Ο κήπος του εστιατορίου αγκαλιάζει τη βόρεια πλευρά της λίμνης και βρίσκεται πάνω ακριβώς από το ξύλινο ντεκ που καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας φιλοξενεί τους λουόμενους, ενώ τις νύχτες μεταμορφώνεται σε σκηνικό από αρχαίο δράμα, με τους πέτρινους όγκους φωτισμένους θεατρικά και το μαύρο νερό σε μια κρυστάλλινη ακινησία να αντικατοπτρίζει τη μαγεία και να σε κάνει να νιώθεις ότι περπατάς μέσα σε όνειρο.
Η γήινη διακόσμηση του Abra Ovata βασίζεται στο ξύλο. Οι πέργκολες, οι καρέκλες, οι άνετοι καναπέδες και οι lounge πολυθρόνες, δημιουργούν μια αίσθηση απόλυτης γαλήνης. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εδώ είναι κοσμοπολίτικη, όχι με τον χυδαίο τρόπο μιας επιδειξιμανούς πολυτέλειας, αλλά με την αυτοπεποίθηση ενός στιβαρού και ταυτόχρονα αέρινου και εξωπραγματικού χώρου με απαράμιλλο φυσικό κάλλος που δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Με σεβασμό στη λίμνη, οι φιλοξενούμενοι του Abra Ovata απολαμβάνουν το δείπνο τους με την υπογραφή ενός ταλαντούχου σεφ που αυτή τη σεζόν κάνει το ντεμπούτο του στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και εντυπωσιάζει.
Ο Jogh Σκοτίδας αποθεώνει την ελληνική γαστρονομία
Ο Σκοτίδας παίζει ένα απολαυστικό παιχνίδι με τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας, με τις αναμνήσεις, τις εικόνες, τις στιγμές που διαμόρφωσαν την πολιτισμική του ταυτότητα και τελικά μέσα από μια fusion γαστρονομία, αναδεικνύει το ελληνικό στοιχείο με υποδειγματικό τρόπο.
Το φαγητό του είναι μια ωδή στην ελληνική ψυχή, στο μεσογειακό καλοκαίρι, στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες, στα μελτέμια και στην έρημη ομορφιά της άγονης γραμμής του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Οικείες γεύσεις, όπως ο ελληνικός καφές, η ελιά, το παστέλι, το χταπόδι, η φάβα, η αθηναϊκή σαλάτα, η μελιτζάνα, ο ταραμάς, το σπετσοφάι, η κοπανιστή, η αρμύρα, γίνονται η έμπνευση αλλά και η μαγιά που χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει πιάτα μιας νέας ελληνικής γαστρονομίας, η οποία είναι δημιουργικά ανοιχτή για να συνομιλήσει με άλλους πολιτισμούς από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία.
Τι να δοκιμάσετε
Εμείς ξεκινήσαμε το δείπνο μας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, το οποίο σερβιρίστηκε ψημένο και τραγανό, με καμένο βούτυρο Hoisin και με έναν ταραμά με kaffir lime που είχε μια απολαυστική μεσογειακή σπιρτάδα. Ακολούθησε ένα αναπάντεχο ορεκτικό που αναδειξνύει και επανσυστήνει την κλασική αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα, η οποία εδώ σερβίρεται πάνω σε κύβους από τραγανή πολέντα, γαρνιρισμένη με πιπεριά aji αmarillo και αυγοτάραχο.
Φοβερός ήταν, επίσης, ο τόνος ταρτάρ με τρούφα, ένα ιαπωνικό βότανο shiso σαν τη μέντα και kohlrabi (ένα είδος λαχανόριζας).
Συνεχίσαμε με το Carrot Taco ένα καταπληκτικά καραμελωμένο καρότο ψημένο σε bbq με μεξικάνικο pico de gallo και dukkah, ένα αιγυπτιακό μείγμα ξηρών καρπών, σπόρων και ζεστών μπαχαρικών.
Αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του Abra Ovata, γιατί δείχνει πώς ένα απλό baby καρότο και ένα street food μπορεί να αναδειχθεί σε πιάτο υψηλής γαστρονομίας.
Από τα κυρίως πιάτα, όσον αφορά τα θαλασσινά και τα ψάρια ξεχωρίζουν ο αστακός Κακαβιά, το χταπόδι σχάρας και μια καταπληκτική σφυρίδα.
Στο πιάτο με το μελωμένο τρυφερό χταπόδι, που κατά τη γνώμη μου είναι ένα ελληνικό ποίημα που εκφράζει απόλυτα τη δημιουργική ματιά του John Σκοτίδα, η μείξη της ελιάς και της σοκολάτας πάνω σε έναν καμβά από μια θεϊκή φάβα, είναι συγκλονιστική.
Κάθε μπουκιά σε οδηγεί σε πελάγη ευτυχίας. Τρως το χταπόδι και η σοκολάτα στέλνει κύματα ηδονής μέσα από τους γευστικούς σου κάλυκες σε όλο το νευρικό σου σύστημα. Αυτό δεν είναι φαγητό, είναι state of mind.
Επίσης αποκάλυψη είναι η καλοψημένη σφυρίδα που κρατά τους χυμούς της. Το φιλέτο ψαριού κολυμπά πάνω σε μια πράσινη θάλασσα από μεξιάνικο νοπάλ, γευσική και καλοκαιρινή αλμύρα. σόγια, δυόσμο και αρακά.
Όσον αφορά το κρέας, δοκιμάστε οπωσδήποτε το πεντατρύφερο φιλέτο αρνιού που σερβίρεται με μια νόστιμη gravy και με μια μελιτζάνα με μαύρο σκόρδο και κρεμμύδι που λιώνει στον στόμα.
Τα γλυκά που υπογράφει η pastry chef Καλλιόπη Μαρού, κινούνται επίσης στην ίδια λογική ανάδειξης των ελληνικών στοιχείων με δημιουργικό τρόπο. Στο παγωτό με μαύρο σκόρδο, κόλιανδρο και γιαούρτι το παραδοσιακό ελληνικό παστέλι σου ξυπνά μνήμες, ενώ το παγωτό με ελληνικό καφέ που συνοδεύει την τάρτα Dulce De Leche είναι μια πρωτότυπη ιδέα που εκτελείται ιδανικά.
Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ένα από τα κοκτέιλ του Χάρη Πλέσσα που επιμελείται επίσης και την wine & champagne list.
Info: Abra Ovata, Λίμνη Βουλιαγμένης, τηλ.: 2108962220
instagram.com/abraovata | facebook.com/abraovata
Τιμές: €60 το άτομο χωρίς κρασί ή ποτό / €80 το άτομο με κρασί ή ποτό.