H ασιατική κουζίνα ποτέ δεν ήταν τόσο πλούσια, νόστιμη και καλοδουλεμένη στην Αθήνα όσο είναι τα τελευταία χρόνια. Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα αγαπημένα μας πιάτα.
Εκτός από το καλό sushi, στα ασιατικά εστιατόρια της Αθήνας απολαμβάνουμε μια γκάμα από signature ethnic πιάτα που είναι πολύ νόστιμα και εθιστικά. Πρόκειται για εκδοχές παραδοσιακών συνταγών ασιατικών χωρών, με πιο δημοφιλείς την ιαπωνική κουζίνα, τη βιετναμέζικη, την κορεάτικη και την κινέζικη. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί συγκεντρώσαμε τις γεύσεις που θα μας έκαναν να σηκωθούμε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον καναπέ και να πάμε στην άλλη άκρη της πόλης για να τις απολαύσουμε. Έτσι, από πιάτο σε πιάτο δημιουργήσαμε ένα άκρως προσωπικό και υποκειμενικό top-10 με τις δικές μας αγαπημένες Asian νοστιμιές στην Αθήνα.
Pad Thai Noodles στο Tokyo Joe της Βουλιαγμένης
Στο δημοφιλές sushi bar της Βουλιαγμένης πηγαίνω πάντα για Pad Thai Noodles, δηλαδή για ταϊλανδέζικο stir fry με νουντλς, γαρίδες και τόφου και μια γλυκιά-αλμυρή-ξινή σάλτσα με θρυμματισμένα φιστίκια, φύτρες φασολιών, σχοινόπρασο, σκόρδο και αυγό. Ένα εθιστικό πιάτο που δεν θες να τελειώσει! Σερβίρεται ζεστό σε ένα μπολ και είναι το απόλυτο comfort food μετά από μια απαιτητική, δύσκολη μέρα.
Info: Λεωφ. Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108961038
Korean beef με noodles στο Kowloon της Γλυφάδας
Στο κλασικό κινέζικο εστιατόριο της Γλυφάδας, επί της οδού Κύπρου, ανάμεσα στο Su Casa και στο Pere Ubu, επιλέγουμε ένα πολύ νόστιμο κορεάτικο τρυφερό μοσχαράκι με κρεμμύδια, πιπεριές και μια απολαυστική σάλτσα που είναι εθιστική. Το πιάτο σερβίρεται μέσα σε καυτό μαντεμένιο σκεύος. Συνοδεύστε το με ρύζι ατμού ή με noodles λαχανικών και με ιαπωνική παγωμένη μπύρα. Στο blog healthyrecipesblogs.com μπορείτε να βρείτε μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για να το φτιάξετε στο σπίτι γρήγορα και χωρίς κόπο.
Info: Κύπρου 78, Γλυφάδα, τηλ. 2108944528
Κουνουπίδι tempura στο Kitschen του Πειραιά
Αυτό είναι το πιο χαριτωμένο μαγαζί στον Πειραιά! Το Kitschen, στο λιμάνι, πάνω από τον ΟΛΠ, είναι ένα dim sum bar με φοβερή ασιατική κουζίνα από τον ταλαντούχο Ελληνοκορεάτη σεφ Δημήτρη Liem και καταπληκτικά κοκτέιλ από τον Ελληνο-ινδονήσιο Σπύρο Μινέτο. Σε έναν χώρο με μοντέρνο ντιζάιν, open space κουζίνα και ατμοσφαιρικό φωτισμό που μοιάζει σαν να έχει βγει από ιαπωνικό κόμικς manga, θα απολαύσετε αυθεντικές νοστιμιές από sushi rolls και ζουμερά dumplings μέχρι ακαταμάχητο κουνουπίδι tempura. Αυτές οι μπουκιές από τηγανητό κουνουπίδι είναι τόσο ανάλαφρες, νόστιμες και ζουμερές, που τις έχω συνδυάσει στο μυαλό μου πλέον με το Λιμάνι του Πειραιά. Είναι πιο νόστιμες και ζουμερές από chicken nuggets.
Info: Κανάρη 5, Πειραιάς, τηλ. 2117351205
Salmon Tataki στο Hachiko της Γλυφάδας
Εκτός από το sushi, που μου αρέσει πολύ εδώ, και την κεφάτη, μοντέρνα και δροσερή ατμόσφαιρα που έχει το μαγαζί της Γλυφάδας, με την κατάμαυρη διακόσμηση που κάνει τον κοσμοπολίτικο χώρο να μοιάζει με νεοϋορκέζικο κλαμπ, στο Hachiko μού αρέσουν όλα τα ωμοφαγικά πρώτα πιάτα: το καρπάτσιο λαβράκι, το ταρτάρ τόνου, το σεβίτσε, αλλά κυρίως το πολύ νόστιμο ταρτάρ σολομού που έχει μια φίνα, λεπτεπίλεπτη γεύση που αναδεικνύει το κρασί μου.
Info: Φοίβης 17, Γλυφάδα, τηλ. 2108948500
Fried dumplings με λαβράκι στο Kinjo των Βριλησσίων
Το Kinjο, το μαγαζί του εξαιρετικού Έλληνα σεφ Νίκου Πολιτάκου, που έχει αφιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια στη γνώση και στην εκτέλεση της ιαπωνικής κουζίνας, κατάφερε στόμα με στόμα να αποκτήσει μεγάλη φήμη, βάζοντας τα Βριλήσσια στον καλό γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Φέτος η φήμη του μαγαζιού οδήγησε τον Νίκο Πολιτάκο στη Μύκονο, όπου το μαγαζί μεταφέρθηκε στο νησί για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το κατάστημα στα Βριλήσσια παρέμεινε κλειστό για τη σεζόν. Όταν το Kinjo επιστρέψει στην αθηναϊκή του βάση, ανακαλύψτε το αν δεν το έχετε κάνει ήδη, όχι μόνο για εξαιρετικό sushi, αλλά για ιαπωνικά πιάτα που είναι νόστιμα και σερβιρισμένα με τέχνη, όπως τα καταπληκτικό fried dumplings με λαβράκι που κολυμπούν σε μια εθιστική, απίθανη κρέμα butter ponzu με τρούφα και πουρέ λαγόχορτου (που, όπως έχω ξαναγράψει, είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχω φάει στην έθνικ, ασιατική γαστρονομική σκηνή της Αθήνας).
Info: Κονίτσης 29, Πλατεία Αναλήψεως, Βριλήσσια, τηλ. 2106825208
Καραμελωμένο κοτόπουλο στο Hanoi του Συντάγματος
Στο Hanoi, της υπέροχης Νικολέτας Νκιούγιεν στον πεζόδρομο της Πετράκη, είδα πρώτη φορά ουρές για μια καυτή σούπα από μοσχάρι, που στα βιετναμέζικα ονομάζεται Pho. Αυτό το πιάτο το τρώνε στο Βιετνάμ για πρωινό (εμείς εδώ ούτε που θα το σκεφτόμασταν με τόσο κρεμμύδι), είναι όμως το τέλειο μεσημεριανό για τα πρώτα κρύα του χειμώνα, αφού με τη γεύση του σου ζεσταίνει την καρδιά. Εκτός από αυτό το signature πιάτο του Hanoi, μου αρέσει πολύ και το καραμελωμένο κοτόπουλο που σερβίρεται με ρύζι στον ατμό και λιώνει στο στόμα.
Info: Πετράκη 12, Σύνταγμα, τηλ. 2130451379
Cashew Nuts Chicken στο Vietnam της Νέας Σμύρνης
Αυτό το πιάτο -κοτόπουλο με κάσιους και σάλτσα με βάση τη σόγια- το έφαγα πριν χρόνια σε έναν από τους ασιατικούς κυριακάτικους μπουφέδες που διοργανώνει το βιετναμέζικο εστιατόριο της Νέας Σμύρνης. Ήταν τόσο εκπληκτικό, που έβαλα φίλη μου - λαγωνικό να ξεπατικώσει τη συνταγή, και έτσι έμαθα κι εγώ να το φτιάχνω.
Είναι από τα πιο αγαπημένα μου ασιατικά πιάτα και συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι στον ατμό ή με noodles ρυζιού.
Info: Αχιλλέως 91, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 21 0988 1417
Ιαπωνικό BBQ στο Birdman του Συντάγματος
Αν έχεις δει το In The Mood For Love τριάντα πέντε φορές και έχεις λιώσει το soundtrack, το Birdman είναι το ιδανικό location για εσένα. Με φοβερά Asian cocktails, Japanese whiskey και μουσικές, θα απολαύσεις σε ωραία ατμόσφαιρα ένα καταπληκτικό, αυθεντικό ιαπωνικό BBQ με εξαιρετικό κρέας (από σουβλάκια ψημένα στη ρομπάτα μέχρι premium κοπές).
Info: Βουλής 35, Σύνταγμα, τηλ. 2103212800
Banh Cuon με χοιρινό στο Dao στου Ψυρρή
Μη σας αποκαρδιώνει το βιετναμέζικο όνομα, ουσιαστικά πρόκειται για ένα ασιατικό food porn πιάτο με αλμυρά pancakes, που στο μενού του ωραίου βιετναμέζικου εστιατορίου στου Ψυρρή θα το βρείτε ως «κρέπες ρυζιού στον ατμό». Φτιάχνονται στον ατμό -γι' αυτό είναι πεντατρύφερες- και είναι γεμισμένες με χοιρινό, μανιτάρια, κρεμμύδια και μια γλυκιά σως θαλασσινών που αναδεικνύει πολύ το ζουμερό κρέας.
Info: Λεπενιώτου 14, Ψυρρή, τηλ. 2103248547
Ιαπωνική σαλάτα με χέλι στο Shiraki του Συντάγματος
Οι σαλάτες στο Shiraki είναι σαν μπουκέτα λουλουδιών φτιαγμένα από χαρτί με την τέχνη του οριγκάμι. Μόνο που τα ολάνοιχτα λουλούδια με τα βρώσιμα πέταλά τους είναι φτιαγμένα από λωρίδες τόνου ή σολομού. Από τις επιλογές που θα βρείτε στο μικρό, εξαιρετικό ιαπωνικό εστιατόριο του Συντάγματος, η δική μου αγαπημένη είναι η Maguro Salmon Bouquet με πράσινα φύλλα, ωμό τόνο και σολομό, αβοκάντο, ντοματίνια, ραπανάκια, φύλλα σόγιας και dressing Wasabi. Αυτό το πιάτο είναι τροφή στο μυαλό και στο μάτι, αφού είναι ένα μικρό έργο τέχνης που λυπάσαι να το χαλάσεις με το πιρούνι.
Info: Νίκης 17, Σύνταγμα, τηλ. 2103316217
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Το ημερολόγιο του κρασιού: 4+1 οινικά events που αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο
- Αυτό το μπακάλικο στη Νάξο είναι ίδιο από το 1945 -Ενα «ζωντανό μνημείο» των Κυκλάδων, δείτε φωτό
- Πώς από ένα φαρμακείο ομοιοπαθητικών, γεννήθηκε ένα μοντέρνο εστιατόριο στη Νάξο με θέα στην Πορτάρα