13+1 διαχρονικές νοστιμιές της Αθήνας που θα θέλαμε να υπάρχουν για πάντα -Σταθερή αξία - iefimerida.gr

13+1 διαχρονικές νοστιμιές της Αθήνας που θα θέλαμε να υπάρχουν για πάντα -Σταθερή αξία

Οι διάσημοι Μπαμπάδες του Βάρσου
Οι διάσημοι Μπαμπάδες του Βάρσου
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Signature πιάτα, street food νοστιμιές και γλυκά από μαγαζιά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην Αθήνα. Όλα έγιναν σήμα κατατεθέν ενός μαγαζιού, η σημαία που τα έκανε πρώτα γνωστά στόμα με στόμα και μετά διάσημα σε όλη την πόλη. 

Η γευστική μνήμη είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο, το πιο δυνατό εργαλείο μάρκετινγκ που θα μπορέσει ποτέ να εφευρεθεί. Αν καταφέρει κάτι να εγγραφεί σε αυτή, δεν ξεχνιέται ποτέ. Σε κάθε πόλη, υπάρχουν πιάτα ή νοστιμιές που τις τρως πρόχειρα με το χέρι και γλυκά, τα οποία καταφέρνουν να γίνουν γνωστά στόμα με στόμα και η φήμη τους ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, μέχρι που μετατρέπονται σε signature προϊόντα που κάνουν διάσημη την οικογένεια ή το μαγαζί που τα παρήγαγε. Στη λίστα που ακολουθεί συγκέντρωσα 14 από τα πιο χαρακτηριστικά, τέτοιου τύπου γευστικά success stories της Αττικής, δηλαδή 14 διαφορετικούς διαχρονικούς λόγους για να σηκωθεί κάποιος από τον καναπέ του και να πάει, ενδεχομένως, στην άλλη άκρη της Αθήνας για να τα απολαύσει. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καλύτερο τηγάνι του Πειραιά, η Μαργαρώ στο Χατζηκυριάκειο / Φωτογραφία: margaro.restaurant/Instagram
Το καλύτερο τηγάνι του Πειραιά, η Μαργαρώ στο Χατζηκυριάκειο / Φωτογραφία: margaro.restaurant/Instagram

Οι τηγανητές γαρίδες της Μαργαρώς στο Χατζηκυριάκειο

Τραγανές, ζουμερές, χρυσαφένιες, οι καυτές τηγανητές γαρίδες στη Μαργαρώ είναι ο καλύτερος λόγος για να κατηφορίσει κανείς την Λεωφόρο Χατζηκυριακού στον Πειραιά και να καθίσει σε ένα από τα τραπεζάκια της παλιάς πειραιώτικης ταβέρνας πλάι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ογδόντα χρόνια τώρα, από το 1944, η συνταγή ίδια και αναλλοίωτη: εδώ θα φας μονάχα γαρίδες ή ψαράκι τηγανητό, ντοματοσαλάτα και ψωμί, με χύμα κρασί. Τίποτε άλλο. Κλασικό ψαράδικο που φτιάχνει ό,τι βγάζει το καΐκι στην Ιχθυόσκαλα: άλλοτε μπαρμπουνάκι, άλλοτε κουτσομούρα, αλλά η γαρίδα πάντα σταθερός μεζές στο τραπέζι της Μαργαρώς.
Info: Λεωφόρος Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 45 14 226

Το σουβλάκι του Λευτέρη στη Νέα Σμύρνη δεν έχει σως ή σάλτσα / Φωτογραφία: Ο Λευτέρης Νέα Σμύρνη/Facebook
Το σουβλάκι του Λευτέρη στη Νέα Σμύρνη δεν έχει σως ή σάλτσα / Φωτογραφία: Ο Λευτέρης Νέα Σμύρνη/Facebook
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σουβλάκι με πάπρικα, χωρίς σως, στον Λευτέρη στη Νέα Σμύρνη

Από το 1953 στη Νέα Σμύρνη, πρώτα στο θρυλικό σουβλατζίδικο επί της Ομήρου, τώρα πάνω στην πλατεία, στο κάτω τμήμα της, το χαρακτηριστικό λιτό σουβλάκι του Λευτέρη έχει μια νοστιμιά που δεν περιγράφεται. Χωρίς πατάτες, σως, αλοιφές, τζατζίκια, σάλτσες, το τυλιχτό εδώ αφήνει τη φοβερή πίτα και το ζουμερό κρέας να μιλήσουν στη γευστική μας μνήμη με λίγη πάπρικα και αλατάκι. Πριν το κρίνεις ως «φτωχό» δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς. 
Info: Ειρήνης 2, Πλατεία Νέας Σμύρνης, τηλ. 21 0931 0341

H νουγκατίνα από το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι/ Φωτογραφία: asimakopouloi.com
H νουγκατίνα από το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι/ Φωτογραφία: asimakopouloi.com

Η νουγκατίνα του Ασημακόπουλου στη Χαριλάου Τρικούπη

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο από όπου ξεκίνησε το 1915. Διάσημο για τα υπέροχα γλυκά του και ιδιαίτερα για την κλασσική διαχρονική νουγκατίνα του με ντακουάζ αμυγδάλου, κρέμα πατισερί και καβουρδισμένο αμύγδαλο που σε στέλνει στον παράδεισο των γευστικών απολαύσεων.
Info: Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 36 10 092

To smash burger του Queen / Φωτογραφία: queenburger1978/instagram
To smash burger του Queen / Φωτογραφία: queenburger1978/instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Burger στο Queen της Γλυφάδας

Από το 1978, το Queen, ένα από τα πιο παλιά και επιτυχημένα μαγαζιά στη Γλυφάδα, έχει καθιερώσει το θρυλικό πλέον burger του. Κλασικό αμερικάνικο στυλ με ζουμερά smash burger (το πρώτο ίσως που το έκανε στην Αθήνα) και με πατάτες τηγανητές με λιωμένο τσένταρ και ψιλοκομμένο μπέικον. Όπως προδίδουν και οι φωτογραφίες στα κάδρα που κοσμούν τους τοίχους του μαγαζιού, από εδώ έχουν παρελάσει όλοι οι σταρ της μουσικής βιομηχανίας της Αθήνας για ένα ζουμερό μπέργκερ με κόκα κόλα. 
Info: Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ. 21 0898 0747

To Châteaubriand του Τartare / Φωτογραφία: tartare_restaurant/instagram
To Châteaubriand του Τartare / Φωτογραφία: tartare_restaurant/instagram

Οι french fries και το Châteaubriand του Tartare 

Το κομψό εστιατόριο γαλλικής γαστρονομίας στη Γλυφάδα, κοντά στο Γκολφ, έχει πολλούς γευστικούς λόγους για να νιώθει υπερήφανο για τη μακρά ιστορία του. Το φιλέτο με τη θεϊκή pepper sause, το νόστιμο ταρτάρ, η γλώσσα meunière, είναι μερικά από αυτά. Ωστόσο, προσωπικά το λατρεύω διαχρονικά για το ζουμερό και τρυφερό Châteaubriand του που σερβίρεται με με μια απίθανη sauce béarnaise και με τις ωραιότερες, χρυσαφένιες και τραγανές french fries που θα φας στην Αθήνα.
Info: Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ. 210 96 80 320

Οι καραβίδες του Δουράμπεη / Φωτογραφία: dourabeis.fish_restaurant/Instagram
Οι καραβίδες του Δουράμπεη / Φωτογραφία: dourabeis.fish_restaurant/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ζουμερές καραβίδες του Δουράμπεη στο Μικρολίμανο

Ενενήντα χρόνια, τρεις γενιές, μία φήμη διαχρονική που έχει γίνει αξία. Ο Δουράμπεης στο Μικρολίμανο είναι ένα μαγαζί φορτωμένο με τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις. Η κλασική ψαροταβέρνα του Πειραιά, φημίζεται για το ολόφρεσκο ψάρι της, για τα θαλασσινά και τις ψαροφαγικές νοστιμίες της, αλλά στη γευστική μου μνήμη θα είναι συνυφασμένη με τις πιο νόστιμες, ζουμερές ψητές καραβίδες που έχω φάει ποτέ. 
Info: Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, τηλ. 210 41 18 220

To θρυλικό κεμπάπ του Καράμπαμπα / Φωτογραφία: rampampas/Wolt
To θρυλικό κεμπάπ του Καράμπαμπα / Φωτογραφία: rampampas/Wolt

Κεμπάπ στον Καράμπαμπα στη Δραπετσώνα

Το πιο διάσημο και ζουμερό σουβλάκι του Πειραιά, το έχουμε φάει στον θρυλικό Καράμπαμπα, μαζί με ατομικές, χορταστικές σούβλες τρυφερού χοιρινού κρέατος και κοτόπουλου. Με ιστορία από το 1943 το σουβλατζίδικο αυτό έγινε διαχρονικό στέκι, διάσημο για το νόστιμο κρέας του που σερβίρεται με γλυκιά ή καυτερή πάπρικα πάνω σε πίτες με ολόκληρες ή κομμένες στα τέσσερα ψητές ντομάτες. 
Info: Αγίου Δημητρίου 15, Δραπετσώνα, τηλ. 211 40 63 975

Ο μπαμπάς από τον Βάρσο / Φωτογραφία: varsos_kifisia_1892/Instagram
Ο μπαμπάς από τον Βάρσο / Φωτογραφία: varsos_kifisia_1892/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαμπάδες από τον Βάρσο

Το πιο διάσημο γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο των Βορείων Προαστίων, ο Βάρσος στην Κηφισιά, δεν έχει ένα αλλά μια γκάμα από θρυλικά signature πράγματα που το έχουν βοηθήσει να γίνει θρύλος: οι πάστες, η θεϊκή lemon pie του, το αγνό του βούτυρο που το αγοράζεις με το κιλό, η κουρού τυρόπιτα και η παραδοσιακή του ταψιού, είναι μερικά από αυτά. Προσωπικά λατρεύω τα σαβαρέν του, τους θρυλικούς μπαμπάδες που λιώνουν στο στόμα. Αυτό δεν είναι γλυκό, είναι υπερθέαμα! 
Info: Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 80 12 472

O χαλβάς του Αργουδέλη / Φωτογραφία: argoudelishalva/Instagram
O χαλβάς του Αργουδέλη / Φωτογραφία: argoudelishalva/Instagram

Ο χαλβάς με αμύγδαλο του Αργουδέλη

Ο ξακουστός χαλβάς του Πειραιά, ο οποίος φτιάχνεται χειροποίητα, είναι ένα μαστιχωτό αριστούργημα με καραμελωμένες κριτσανιστές ίνες στις άκριες και θεϊκά πλούσια γεύση στην καρδιά του. Ο Αργουδέλης, από τους πιο διάσημους και ιστορικούς χαλβαδοποιούς που έκαναν ξακουστό τον Πειραιά για τον χαλβά του, ήρθε από τη Σμύρνη, ταξίδεψε από νησί σε νησί στο Αιγαίο, για να φτάσει στον Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα και να δημιουργήσει το 1919 ένα εργαστάσιο-μνημείο πολιτισμού στα Καμίνια. Οι απόγονοί του ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν την ίδια αναλλοίωτη συνταγή από το 1860. 
Info: Δ. Γούναρη 31-33, Πειραιάς, τηλ. 2104179469

Τα μουστοκούλουρα του Δαρεμά / Φωτογραφία: Αρτοποιείο Δαρεμάς/Facebook
Τα μουστοκούλουρα του Δαρεμά / Φωτογραφία: Αρτοποιείο Δαρεμάς/Facebook
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μουστοκούλουρα του Δαρεμά στο Μαρκόπουλο

Τα θρυλικά, τραγανά Μουστοκούλουρα του Δαρεμά είναι σαν παλιές σταρ του σινεμά: τα ξέρουν και οι πέτρες. Έχουν μπει στον oδηγό Michelin, έχουν ταξιδέψει με τη θαλαμηγό Χριστίνα του Ωνάση, έχουν συνοδεύσει το πρωινό πρωθυπουργών, έχουν σερβιριστεί σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γίνει ιστορία στη βιογραφία του Χατζιδάκι. Με συνταγή από τα τέλη του 19ου αιώνα έχουν γίνει συνώνυμο πλέον της ελληνικής αυθεντικής νοστιμιάς στα Μεσόγεια. 
Info: Αρτοποιία Δαρεμά, Σουνίου 2, Μαρκόπουλο Αττικής, τηλ.: 2299025744

Τραπέζι πάνω στο κύμα στο εστιατόριο Γαρμπή στο Καβούρι / Φωτογραφία: garbirestaurant/Instagram
Τραπέζι πάνω στο κύμα στο εστιατόριο Γαρμπή στο Καβούρι / Φωτογραφία: garbirestaurant/Instagram

Η Αθηναϊκή του Γαρμπή στο Καβούρι

Από το 1924 ο Πέτρος Γαρμπής μετέφερε τα καλοκαίρια στη Βουλιαγμένη (εκεί όπου είναι σήμερα η παραλία του Αστέρα) την κλασική του ταβέρνα «Ο Άσσος του Κρασιού», η οποία τους χειμερινούς μήνες λειτουργούσε στην Πλάκα. Στόμα με στόμα η ταβέρνα του Γαρμπή έγινε σωστός θρύλος, το ιδανικό μέρος για φρέσκο ψαράκι πάνω στο κύμα που μόλις έφεραν τα καΐκια. Όταν το 1959 άρχισε να κατασκευάζεται ο Αστέρας, ο Γαρμπής άλλαξε σημείο και πήγε στο μικρό Καβούρι, επί της Ηλίου 21 και Σελήνης, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα, με την επόμενη γενιά στο τιμόνι. Το εστιατόριο του Γαρμπή φημίζεται για την εκλεκτή του ψαροφαγία, αλλά εγώ το αγάπησα για τη νόστιμη αθηναϊκή με σφυρίδα που δεν υπάρχει μόνιμα στο μενού αλλά τη φτιάχνει η κουζίνα συχνά σαν πιάτο ημέρας. 
Info: Ηλίου 21 & Σελήνης, Καβούρι, τηλ. 210 89 63 480

H γλώσσα από το Ζαχαρολαστείο Παράσχος στο Χαϊδάρι / Φωτογραφία: Ζαχαρολαστείο Παράσχος/Facebook
H γλώσσα από το Ζαχαρολαστείο Παράσχος στο Χαϊδάρι / Φωτογραφία: Ζαχαρολαστείο Παράσχος/Facebook
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γλώσσα της πεθεράς στον Παράσχο στο Χαϊδάρι 

Η γλώσσα (της πεθεράς, όπως λέγεται κανονικά) είναι ένα θρυλικό γλυκό με τραγανή -ατέλειωτη- σφολιάτα με δροσερή κρέμα πατισερί και πλούσια σαντιγί. Την έψαχνα πολλά χρόνια και οι αναζητήσεις με οδήγησαν σε ένα καταπληκτικό και μερακλίδικο ζαχαροπλαστείο στο Χαϊδάρι, στο οποίο η γλώσσα είναι το signature γλυκό εδώ και 48 χρόνια. Εδώ θα τη δοκιμάσεις και σε μια νέα εκδοχή με σοκολατένια κρέμα και με γαρνίρισμα από πραλίνα φουντουκιού. Εγώ πάλι θα παραμείνω στην κλασική -κολασμένη- εκδοχή της με την σαντιγί που στοιχειώνει τα όνειρά μου. Η γλώσσα του Παράσχου θα έπρεπε να συσκευαστεί σε χρονοκάψουλα και να την αφήσουμε να ταξιδέψει στον σύμπαν, σε μακρινούς πλανήτες ως μνημείο του γλυκού μας πολιτισμού. 
Info: Ηπείρου 16, Χαϊδάρι, τηλ. 210 59 05 497

To μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες τηγανητές στο Οικείο, στο Κολωνάκι.
To μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες τηγανητές στο Οικείο, στο Κολωνάκι.

Λεμονάτο μοσχαράκι στο Οικείο

Το τρυφερό λεμονάτο μοσχαράκι με πατάτες τηγανητές και μια νόστιμη σάλτσα για να βουτάς το ψωμί σου, είναι το πιο comfort food μαμαδίστικο πράγμα που θες να κάνεις στο Κολωνάκι, μια ημέρα με αλλεπάλληλα επαγγελματικά ραντεβού. Το μικρό μπιστρό με τη ζεστή διακόσμηση που είναι unique (αλλά όχι πολύ του γούστου μου, καθώς έχει περισσότερο mix & match και χρώμα από όσο μπορεί να αντέξει το ευαίσθητο, μινιμαλιστικό νευρικό μου σύστημα) έχει νόστιμα μαγειρευτά και κλασικά πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, αλλά και πλούσιες σαλάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οδηγός Michelin το επιβραβεύει για την καλή του κουζίνα συστηματικά εδώ και χρόνια. 
Info: Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι, τηλ. 210 72 59 216

Το παγωτό Chicago στο Ζαχαροπλαστείο Χαρά στην Πατησίων / Φωτογραφία: xara.gr
Το παγωτό Chicago στο Ζαχαροπλαστείο Χαρά στην Πατησίων / Φωτογραφία: xara.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παγωτό Chicago της Χαράς στα Πατήσια 

Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο της Χαράς στην Πατησίων -μιας γυναίκας από τη Σμύρνη που ήρθε στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, φέρνοντας μαζί της τις συνταγές για τα πολίτικα παγωτά και τα εκμέκ της δικής της μαμάς- είναι ένα από εκείνα τα παλιά τοπόσημα της Αθήνας, όπου οι Αθηναίοι απολάμβαναν παγωτό και φοβερά γλυκά που έγραψαν ιστορία. Το παγωτό της Χαράς, με 38 διαφορετικές γεύσεις, είναι ένας λόγος να διασχίσει κάποιος όλη την Αθήνα για να το απολαύσει.

Από το 1969 οι κλασικές γεύσεις της Χαράς, έχουν μείνει αναλλοίωτες, με πιο διάσημο το παγωτό Chicago, με σαντιγί, τριμμένο αμύγδαλο, το κλασικό μπισκότο στην κορυφή και πάντα σε μεταλλικό πιατάκι, αλλά και το κλασικό παγωτό καϊμάκι. 
Info: Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 339, τηλ. 210 228 7266

H κουρού τυρόπιτα του Άριστον στο Σύνταγμα.
H κουρού τυρόπιτα του Άριστον στο Σύνταγμα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H τυρόπιτα του Άριστον στο Σύνταγμα 

Από το 1910 η τυρόπιτα του Άριστον έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων και περαστικών από το Σύνταγμα. Το κλασικό παλιό ζαχαροπλαστείο επί της Βουλής, κοντά στα θρυλικά γραφεία των ιστορικών εκδόσεων Ίκαρος, φτιάχνει ακόμα και σήμερα μια κουρού ζύμη που είναι πλούσια, με γεμάτη γεύση, με μια νόστιμη γέμιση που ξυπνά μνήμες. Την ίδια αυθεντική συνταγή έφερε από την Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει να δουλέψει σε φούρνο ο παππούς Αναστάσιος Λομποτέσης, κληροδοτώντας στην Αθήνα μια τυρόποπιτα σύμβολο του αστικού μας γαστρονομικού πολιτισμού. 
Info: Βουλής 10, τηλ.210 32 27 626

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ