Σαφέστατες στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποκαλύπτονται μετά και την ανακοίνωση των Βάσεων 2019.
Υστερα από τη δημοσιοποίηση των τελικών στατιστικών στοιχείων για τις Βάσεις 2019, ξεκινά η ανάλυση των προτιμήσεων των υποψηφίων, όπως τις αποτύπωσαν στα μηχανογραφικά τους.
Το βασικό στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι πρώτες 15 σχολές προτίμησης των υποψηφίων αφορούσαν σε Παιδαγωγικά Τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συγκέντρωσε την προτίμηση 20.000 υποψηφίων!
Κεραμέως για αποτελέσματα Πανελλαδικών: Υπάρχει χάσμα εκπαιδευτικής διαδικασίας και πραγματικών αναγκών
Στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών καθώς και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις Βάσεις 2019 αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Σε σημερινές τις δηλώσεις, η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο ζήτημα χάσματος εκπαιδευτικής διαδικασίας και πραγματικών αναγκών, καθώς έχουμε ανάγκη από εκπαιδευτικούς αλλά την ίδια στιγμή, έχουμε και χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τα προηγούμενα, μνημονιακά χρόνια είχε «παγώσει» η διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς υπήρχε η δέσμευση για μία πρόσληψη έναντι 5 αποχωρήσεων από το Δημόσιο.
Τι οδήγησε τους υποψηφίους στις Παιδαγωγικές
Αυτός ο μνημονιακός περιορισμός, καθώς και με το μειωμένο ενδιαφέρον εκπαιδευτικών να βγουν στη σύνταξη, είχε ως αποτέλεσμα η ελκυστικότητα των παιδαγωγικών σχολών να μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η συνθήκη έμελλε να αλλάξει δραστικά μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για αθρόες προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Με αυτές τις «υποσχέσεις» της προηγούμενης κυβέρνησης εκτιμάται ότι χιλιάδες υποψήφιοι παρακινήθηκαν να δηλώσουν ως πρώτη τους προτίμηση τα παιδαγωγικά τμήματα καθώς θεώρησαν πως θα έχουν εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση στο ορατό μέλλον. Αυτό που χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελλαδικών δεν υπολόγισαν ωστόσο ήταν ο ήδη μεγάλος αριθμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Πανελλαδικές 2019: Στα «αζήτητα» τα αναβαθμισμένα πρώην ΤΕΙ
Μια άλλη κρίσιμη πτυχή που προκύπτει από τις Βάσεις 2019 και τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών είναι το πώς αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι τις σχολές πρώην ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια.
Κληθείς να σχολιάσεις τις προτιμήσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών, ο εκπαιδευτικός αναλυτής – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης είπε στο iefimerida.gr ότι «ο σημαντικότερος αστάθμητος παράγοντας για τις Βάσεις 2019 ήταν οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό. Εν τέλει αποδεικνύεται ότι τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Τους “φέρθηκαν” σα να είναι ΤΕΙ» εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης.
Ο έμπειρος αναλυτής ανέφερε ως παράδειγμα «τους Μηχανολόγους Μηχανικούς στο Ηράκλειο Κρήτης. “Εκλεισε” στα 9.000 μόρια η σχολή. Τα παιδιά δεν πίστεψαν ότι θα γίνουν κανονικές σχολές μηχανικών αυτά τα ΤΕΙ και καλά έκαναν» προσέθεσε καταλήγοντας.