Με την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, μπήκε τέλος στην αγωνία περισσοτέρων από 100.000 υποψηφίων που μετείχαν στην «κούρσα» των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.
Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, που επιφύλασσαν εκπλήξεις και ανατροπές, έφεραν χαμόγελα σε χιλιάδες νέους -και όχι μόνο- υποψηφίους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές δεν κατάφερε να μπει σε κάποιο πανεπιστήμιο, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που έμειναν μια μια γλυκόπικρη γεύση καθώς πέρασαν σε σχολή που δεν ήταν ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Το iefimerida.gr ζήτησε τα «φώτα» της ψυχολόγου Δρ. Σμαρούλας Παντελή, συγγραφέως του βιβλίου «Σχολείο και Εξετάσεις σε Πρώτο Πλάνο» (εκδ. Πατάκη), για τις βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν τόσο όσοι δεν τα κατάφεραν στις Πανελλαδικές, αλλά και όσοι έφτασαν με επιτυχία στο φίνις αυτού του δύσκολου «μαραθωνίου».
Η διαχείριση της επιτυχίας στις Πανελλαδικές
Η Δρ. Σμαρούλα Παντελή περιγράφει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τη γλαφυρή φράση «βγήκαν οι Βάσεις και μπήκε για κάποιους το πιστόλι στο κρόταφο».
Αναφορικά με όσους πέτυχαν στις Πανελλαδικές, η έμπειρη ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια Δρ. Παντελή αναφέρει τα εξής:
«Εσύ που τα κατάφερες στις Πανελλαδικές!
Μπράβο σου, χίλια μπράβο!
Γιόρτασέ το, χόρτασέ το και φρόντισε:
- Να έχεις μια καλή καθημερινότητα, πλούσια σε ερεθίσματα γιατί οι σπουδές δεν είναι το παν!
- Να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους, να κάνεις νέες φιλίες και να δημιουργήσεις σχέσεις που θα φωτίζουν τη ζωή σου και όχι σχέσεις που θα μαυρίζουν τη ζωή σου.
- Να αποκτήσεις νέα χόμπι γιατί η ζωή είναι μεγάλη και χρειάζεται ποικιλία, αλλιώς θα βαρεθείς ή θα το ρίξεις στις καταχρήσεις!
- Να προσφέρεις εθελοντική εργασία σε όποιον τομέα σου αρέσει (φιλοζωϊκές, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, περιβαλλοντικές, κπλ) για να μάθεις να συνεργάζεσαι, να λειτουργείς ομαδικά και γιατί αυτό θα αποτελεί μεγάλο ατού στο βιογραφικό σου!
- Να μάθεις πολλά πράγματα, όσα πιο πολλά μπορείς, γιατί είσαι ένας από αυτούς που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!»
«Εσύ που δεν τα κατάφερες στις Πανελλαδικές!»
Η Δρ. Σμαρούλα Παντελή στη συνέχεια επικεντρώνεται στους περίπου 24.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων που, φέτος, δεν πέρασαν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή.
Η ψυχολόγος και συγγραφέας στέλνει το εξής «ραβασάκι» σε όλα τα παιδιά που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν:
«Μπράβο σου για την προσπάθεια και για το κουράγιο να ολοκληρώσεις όλη αυτή την πολύ στρεσογόνα διαδικασία! Κατάφερες να παραμείνεις στη ζωή χωρίς να τα παίξεις! Μπράβο σου!
Η ζωή δεν έχει μόνο επιτυχίες. Ούτε οι αποτυχίες σημαίνουν το τέλος του κόσμου! Κάθε αποτυχία μας οδηγεί πάντοτε σε νέες προσπάθειες οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγάλες επιτυχίες! Να το θυμάσαι αυτό!
Όμως τώρα, είναι η ώρα για λίγη ηρεμία και αναστοχασμό:
- Θα πας για άλλο έναν γύρο;
- Θα αλλάξεις πορεία;
- Θα κατευθυνθείς σε σπουδές στο εξωτερικό;
- Θα κατευθυνθείς στην ιδιωτική ανώτερη εκπαίδευση;
- Θα αράξεις για να σκεφτείς;
- Θα ψάξεις για δουλειά;
- Θα κλειστείς στο δωμάτιό σου και θα υποφέρεις;»
«Εχεις πολλές επιλογές!»
Η Δρ. Σμαρούλα Παντελή επισημαίνει προς όλους όσοι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις ότι «έχεις πολλές επιλογές» καθώς και πως «όταν τελειώνει ένας δρόμος, ξεκινά ένα νέο μυστικό μονοπάτι!».
Σε κάθε περίπτωση η Δρ. Παντελή συμβουλεύει:
- Φρόντισε τον εαυτό σου. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτησέ τη.
- Ονειρέψου ελεύθερα! Άσε τη φαντασία σου να οργιάσει και να σε οδηγήσει σε μονοπάτια επιλογών που δεν φαντάστηκες ποτέ! Μην λογοκρίνεις τις επιθυμίες σου.
- Δοκίμασε να μάθεις κάτι καινούργιο. Μια καινούργια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, ένα σεμινάριο σκηνοθεσίας, ένα σεμινάριο επαγγελματικού μακιγιάζ για τον κινηματογράφο, μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, Αργεντίνικο Τάνγκο, Rock n’ Roll (μερικές σχολές χορού δέχονται τα αγόρια δωρεάν)! Οι επιστήμες προχώρησαν από ανθρώπους που είχαν πολλά ενδιαφέροντα και πάθος για τη ζωή!
- Διάβασε βιογραφίες διάσημων ανθρώπων για να δεις πως οι περισσότεροι τα κατάφεραν μέσα από αποτυχίες και από το πείσμα τους!
- Σκέψου τι σημαίνει «Τα καταφέρνω στη ζωή». Δεν έχεις την υποχρέωση να ακολουθήσεις τα στερεότυπα του μπαμπά και της μαμάς. Χάραξε τη δική σου πορεία. Τόλμα!
- Ασχολήσου με μια εθελοντική δράση. Θα σου δώσει ενέργεια και νόημα. Θα γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους και θα βάλεις ένα «πετράδι» στο βιογραφικό σου!
- Βγες από το καβούκι σου και δοκίμασε καινούργια πράγματα!»
*Η Δρ. Σμαρούλα Παντελή είναι Ιατρική Ψυχολόγος - Ψυχοδραματίστρια και συγγραφέας. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του «Μοιράζομαι» και στη σελίδα της στο Facebook.