Πανελλήνιες 2022: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών και Βιολογίας - iefimerida.gr

Πανελλήνιες 2022: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών και Βιολογίας

απαντήσεις θέματα πανελλήνιες / εικόνα από εξεταστικό κέντρο την ώρα της εξέτασης των πανελλαδικών
Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δεύτερη μεγάλη δοκιμασία των Πανελλήνιων εξετάσεων για τους υποψήφιους από τα ΓΕΛ αισίως ολοκληρώνεται.

Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα των Πανελλήνιων εξετάσεων, οι υποψήφιοι σήμερα εξετάστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Το iefimerida.gr δημοσίευσε πρώτο τα θέματα τα οποία «έπεσαν» σήμερα και σε συνεργασία με το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο αναρτά απαντήσεις και σχολιασμό επί των θεμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανελλήνιες: Οι απαντήσεις στα σημερινά θέματα

Ακολουθούν οι απαντήσεις στα σημερινά θέματα (προσοχή: το κείμενο θα ενημερώνεται διαρκώς μέχρι την ανάρτηση των απαντήσεων για όλα τα μαθήματα):

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σχετικά με τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών, η Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου αναφέρει τα εξής:

«Τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας όπως και πέρυσι. Το διδαγμένο κείμενο προέρχεται από δύο διαφορετικές ενότητες της ύλης και συγκεκριμένα από το έργο του Αριστοτέλη, Πολιτικά, και από τις Διατριβές του Επικτήτου. Το απόσπασμα του Αριστοτέλη αναφέρεται στη διαφορά "φωνής" και "λόγου" και στο φυσικό προορισμό του ανθρώπου να ζει στην πολιτική κοινωνία, λόγω της ικανότητάς του στον λόγο. Το απόσπασμα από το έργο του Επικτήτου αναφέρεται στον κυρίαρχο λόγο της προαιρέσεως και στον σκοπό του πολίτη την εποχή του κοσμοπολιτισμού το 2ο αιώνα μ.Χ. Η πρώτη ερμηνευτική απαιτούσε κατανόηση της σημασίας του ρόλου της φύσης στο Αριστοτελικό φιλοσοφικό σύστημα, καθώς και του «λόγου» ως ειδοποιού διαφοράς του ανθρώπου από τα ζώα και απόδειξης ότι ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον. Η δεύτερη ερμηνευτική απαιτούσε την κατανόηση της σημασίας του ρόλου του ανθρώπου την εποχή του Επικτήτου, καθώς και γνώση συγκεκριμένων γλωσσικών επιλογών.

Το παράλληλο κείμενο προέρχεται από τον "Νόμο και Αρετή" του Ευάγγελου Παπανούτσου και απαιτεί συγκριτική θεώρηση για την προαίρεση, όπως την πραγματεύεται ο Επίκτητος στο κείμενο αναφοράς. Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Θουκυδίδη και το έργο του Ιστορία. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας. Οι ερωτήσεις του συντακτικού περιορίστηκαν σε αναγνώριση λέξεων, όρων και σε μετατροπή ευθέους λόγου σε πλάγιο με απαρεμφατική σύνταξη.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ:

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος), το αδίδακτο κείμενο στα Αρχαία ήταν απαιτητικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχολιασμό της η ΟΕΦΕ, «οι μαθητές της Γ' Λυκείου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα απόσπασμα των "Πολιτικών" του Αριστοτέλη και σε ένα από το "Διατριβαί" του Επίκτητου. Τα ζητούμενα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το αδίδακτο κείμενο αντλήθηκε από το "Ιστορίαι" του Θουκυδίδη. Η νοηματιή του απόδοση κρίνεται απαιτητική, οι γραμματικές παρατηρήσεις χαρακτηρίζονται απλές και διατυπωμένες με σαφήνεια, ενώ στο συντακτικό πέρα από τη συνηθισμένη άσκηση συντακτικής αναγνώρισης των όρων, ζητήθηκε μετά από καιρό το συντακτικό φαινόμενο του πλαγίου λόγου».

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Οι τελικές απαντήσεις στα Μαθηματικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των Μαθηματικών, η Ομάδα Μαθηματικών του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου αναφέρει μέσω του iefimerida.gr:

«Τα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας – Πληροφορικής είναι αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου όμως ήταν μειωμένη ύλη λόγω της πανδημίας.

Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους. Το δεύτερο θέμα αφορά βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της ανάλυσης στο ίδιο πνεύμα με τα αντίστοιχα θέματα των προηγούμενων χρόνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τρίτο θέμα παρουσιάζει μια πρωτοτυπία ως προς τη διατύπωση, αλλά όχι μεγάλη δυσκολία ως προς τους αλγεβρικούς χειρισμούς.

Το τέταρτο θέμα είναι απαιτητικό, απευθύνεται σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, γιατί απαιτεί άριστη γνώση των εννοιών και συνδυαστική σκέψη. Τα ερωτήματα Δ2-Δ3-Δ4 απαιτούν για την επίλυσή τους μεγάλη παρατηρητικότητα και προσοχή στους υπολογισμούς».

Ο σχολιασμός για τα Μαθηματικά:

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Οι τελικές απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας (*μπορείτε να βλέπετε απευθείας τις ενημερωμένες απαντήσεις και από αυτόν τον σύνδεσμο):

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα της Βιολογίας

Για τα θέματα της Βιολογίας, η ομάδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου επισημαίνει τα εξής:

«Τα σημερινά Θέματα στο μάθημα της Βιολογίας για την πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης, παρουσιάζοντας διαβαθμισμένη δυσκολία. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα Α και Β χαρακτηρίζονται εύκολα, συνδυαστικού χαρακτήρα, με μεγάλη έμφαση στη θεωρία, σε αντίθεση με πέρυσι που απαιτούσαν κριτική σκέψη. Τα θέματα Γ και Δ είναι σαφώς πιο απαιτητικά με ερωτήματα, που συναντώνται για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές, και απαιτούν πολύ προσεκτική ανάγνωση των εκφωνήσεων.

»Συνολικά, τα θέματα κρίνονται αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους που έχουν εμβαθύνει στην ύλη και απαιτούν πλήρη κατανόηση όλων των εννοιών και συνδυαστική σκέψη»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγός για τις Πανελλήνιες

Το iefimerida.gr έχει ήδη δημοσιεύσει αναλυτικές οδηγίες των ειδικών, καθώς και τον κανονισμό για τα αντικείμενα που απαγορεύεται να έχουν μαζί τους την ώρα της εξέτασης οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων εξετάσεων. Ο κανονισμός είναι ιδιαίτερα αυστηρός και υπό ορισμένες περιπτώσεις προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού.

Στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις χρησιμοποιείται εκ νέου ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο. Το υπουργείο Παιδείας ανάρτησε ταυτόχρονα τους πίνακες με τους εισακτέους, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τον εισακτέων δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πανελλήνιες 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια


Τα φροντιστήρια ΜΕΘΟΔΙΚΟ έχουν δημιουργήσει την Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων Πανελληνίων η οποία βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο:

https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria/index.html

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κατεβάσουν» και την εφαρμογή για κινητά του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ από αυτό το link:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ