Η ανακοίνωση των βάσεων 2019 από το υπουργείο Παιδείας ήταν όπως λίγο-πολύ αναμενόταν. Πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περισσότερες σχολές, είσοδος ακόμα και βαθμό κάτω από τη βάση.
Αλλά μια δεύτερη ανάγνωση στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αποτυπώνει την πανωλεθρία όσον αφορά τις βάσεις 2019. Και αυτό γιατί σε 286 πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, για όσους έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις από ημερήσια ΓΕΛ, σημειώθηκε πτώση βάσεων! Τα... πρωτεία στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων κέρδισε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Χίος), καθώς οι βάσεις εισαγωγής έπεσαν κατά 4.700 μόρια. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 5.305 μόρια, από 10.005 μόρια το 2018. Ακόμα δύο τμήματα που εδρεύουν στη Χίο βρίσκονται στο Top 4 με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων. Το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (με πτώση 4.315 μορίων) και το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (πτώση κατά 4.317 μόρια).
Όσον αφορά τις σχολές και τα τμήματα με άνοδο βάσεων, αυτά είναι μόλις 35, με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) να σημειώνει άνοδο 4.199 μορίων και να είναι πρώτο στη σχετική κατηγορία για τα ημερήσια ΓΕΛ. Σε μεγάλη απόσταση, με άνοδο 1.62 μορίων, βρίσκεται το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ είχαμε και μία σχολή στην οποία δεν υπήρξε ούτε άνοδος, ούτε πτώση βάσεων. Ο λόγος για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορία (ΣΜΥΑ) – Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης, που έμεινε... σταθερή στα 16.881 μόρια.
Υπουργείο Παιδείας: Εισήχθησαν 80.696 υποψήφιοι
Όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 103.963, εκ των οποίων 91.763 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.200 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 104.780.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 80.696 υποψήφιοι, ενώ το 2018 εισήχθησαν 77.510.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στα πανεπιστήμια θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενώναποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:
α) αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε. και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.
Επισημαίνεται ότι για τους εν λόγω υποψηφίους δεν εφαρμόζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής.