Μάλλον ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, είναι η 11η Έκθεση Αξιολόγησης από τους Θεσμούς, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγο, καθώς βασίστηκε σε στοιχεία και δεδομένα του Ιουλίου, με αποτέλεσμα π.χ. να μην αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμηση για το φετινό ΑΕΠ από το 4,3% των Θερινών Προβλέψεων.
Αυτό που ξεχωρίζει από την ολιγοσέλιδη Έκθεση είναι το… ραντεβού με τις ελληνικές Αρχές για τις δομικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Το ραντεβού έχει «κλείσει» για το Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μαζί με τα αποκαλυπτήρια της νέας δομής του ΕΝΦΙΑ στον Προϋπολογισμό του 2022, θα κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο.
Βασικό στοιχείο του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ότι θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πλέον συγκλίνουν με τις τρέχουσες εμπορικές, ενώ σημειώνει η Έκθεση των Θεσμών, στόχος του νέου φόρου θα πρέπει να είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, σε διευρυμένη βάση φορολογούμενων. Όσον αφορά, δε, στο πότε θα εφαρμοστεί, παραμένει ως στόχος ο Μάρτιος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν».
Κατά την Κομισιόν, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των μακροοικονομικών δεδομένων παραμένει υψηλή. «Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, την πρόοδο της καταπολέμησης της πανδημίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα αποτελέσει βασικό παράγοντα», επισημαίνει η Έκθεση, η οποία προφανώς δεν έχει ενσωματώσει τα εντυπωσιακά στοιχεία του Τουρισμού για τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο για τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η αβεβαιότητα αφορά επίσης στην ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης κι έτσι η σταδιακή κατάργηση των εν λόγω μέτρων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά.
Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το Χρέος, καθώς πλέον το βασικό σενάριο της Κομισιόν προβλέπει αποκλιμάκωση του στο 57,6% ως το 2060, ενσωματώνοντας- επιτέλους- το διαρκώς μειούμενο κόστος δανεισμού από τις αγορές.