Μπορεί η βάσανος των εξαντλητικών «συζητήσεων» με τα κλιμάκια των Θεσμών να είναι, πλέον, ανάμνηση, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ήρθαν για... τουρισμό, πόσο μάλλον όταν η πανδημία έχει καταστήσει δυσδιάκριτα τα όρια του τι είναι ελέγξιμο και τι όχι, ειδικά στο δημοσιονομικό πεδίο.
Στο τραπέζι ο Προϋπολογισμός του 2022
Το... ξεμούδιασμα των τεχνικών κλιμακίων έγινε με μια γερή δόση στοιχείων για το τι θα περιλαμβάνει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου. «Στο Προσχέδιο δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις», σημειώνει αρμόδια πηγή, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τα πράγματα μάλλον θα είναι διαφορετικά σε περίπου ένα μήνα, όταν οι επικεφαλής των Θεσμών θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.
Η δημοσιονομική σταθερότητα
Η αναθεώρηση των προβλέψεων για το φετινό ΑΕΠ και πολύ πιθανόν και για το 2022 είναι ένα... ενδιαφέρον πεδίο ανταλλαγής απόψεων, καθώς μπορεί η επόμενη χρονιά να παραμένει χρονιά “εξαίρεσης” από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ωστόσο είναι και χρονιά μετάβασης στους κανόνες που θα ισχύσουν το 2023. «Δεν είμαστε αφελείς να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», λένε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, στον έντονο απόηχο των διαρροών και πληροφοριών περί νέου “πακέτου” ελαφρύνσεων το 2022, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτεροι των εκτιμήσεων.
Τι έχουν διαμηνύσει οι Βρυξέλλες
Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν δίνονται τυχαία, καθώς το μήνυμα των Βρυξελλών προς όλες τις κυβερνήσεις για λελογισμένα και προσωρινά επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα, παραμένει ισχυρό. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα “ξαναχτενίσουν” το φάκελο των έκτακτων δαπανών για την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, προκειμένου να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα για τις πιθανές “ουρές” στα επόμενα χρόνια.
Μετριοπάθεια και όχι αιφνιδιασμοί από την Αθήνα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα ούτε πρόθεση ούτε διάθεση έχει να αιφνιδιάσει τους Θεσμούς για μέτρα που τελικά θα συμπεριληφθούν στον Προϋπολογισμό. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι πριν ανακοινωθεί η παράταση του “Γέφυρα” για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, υπήρξε ενημέρωση των Θεσμών, καθώς πέρα από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το εν λόγω πρόγραμμα “ακουμπά” και στο “ευαίσθητο” θέμα των τραπεζικών δανείων. Από τον περσινό Αύγουστο ως σήμερα έχουν επιδοτηθεί περίπου 75.600 νοικοκυριά, με ένα ποσό που αγγίζει τα 200 εκατ. Ευρώ, ενώ για το ύψος της επιδότησης κατά το τρίμηνο της παράτασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Για εξυπηρετούμενα δάνεια: 35- 40% μηνιαίας δόσης
- Για μη εξυπηρετούμενα αλλά όχι καταγγελθέντα δάνεια: 30- 35% μηνιαίας δόσης
- Για μη εξυπηρετούμενα, καταγγελθέντα δάνεια: 25% μηνιαίας δόσης
Τα «κόκκινα» δάνεια
Στο πάντα “ευαίσθητο” για τους Θεσμούς θέμα των “κόκκινων” δανείων και των πάσης φύσης ρυθμίσεων, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σημείο τριβής. Η ατζέντα της αξιολόγησης περιλαμβάνει ενημέρωση για το πώς πάει πλατφόρμα του Εξωδικαστικού (240 δόσεις) αλλά η διαδικασία της “2ης ευκαιρίας”. Ως προς τον Εξωδικαστικό, ως το τέλος Αυγούστου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 33.096 οφειλέτες και έκαναν το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση των χρεών τους σε τράπεζες, εφορίες, ΕΦΚΑ, χωρίς πάντως, να έχουν υποβάλει όλοι τους την αναγκαία αίτηση. Όσον αφορά στη “2η ευκαιρία”, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την αγορά και επαναμίσθωση της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών και αναμένεται να καταστεί λειτουργικός μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις
Όσο για το “αγκάθι” των εκκρεμών συντάξεων, που αποτέλεσε ουκ ολίγες φορές την αιτία για “κίτρινη” κάρτα από τους Θεσμούς, το υπουργείο Εργασίας αυτήν τη φορά έχει στοιχεία που θεωρεί ότι θα πείσουν τους Ευρωπαίους για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Μπαίνοντας στο τούνελ της πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2020, το stock των εκκρεμών συντάξεων άγγιζε τις 168 χιλιάδες και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού είχε πέσει στις 130.510, με ρυθμούς επιταχυνόμενους.