Φορολογικά κίνητρα σε κατοίκους εξωτερικού: Προσκλητήριο σε «βαριά» πορτοφόλια, από την Β. Ευρώπη - iefimerida.gr

Φορολογικά κίνητρα σε κατοίκους εξωτερικού: Προσκλητήριο σε «βαριά» πορτοφόλια, από την Β. Ευρώπη

Πανοραμική άποψη της Αθήνας
Φορολογικά κίνητρα σε «βαριά» πορτοφόλια του βορρά στοχεύει να δώσει η Αθήνα για αγορές ακινήτων ή επενδύσεις επιχειρήσεων / Φωτογραφία: shutterstock
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Φορολογικές… κόντρες με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, είναι αποφασισμένη να κάνει η Ελλάδα, ρίχνοντας… δίχτυα όχι μόνο σε επενδυτές με «βαριά» πορτοφόλια, αλλά και στους συνταξιούχους του πιο πλούσιου Βορρά, που ονειρεύονται μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία στο Νότο και στα στελέχη επιχειρήσεων, που προτίθενται να απλώσουν το δίκτυο τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο καθεστώς non- dom, δηλαδή της παροχής φορολογικών κινήτρων σε αλλοδαπούς προκειμένου να μεταφέρουν σε άλλη χώρα τη φορολογική τους κατοικία, καταγράφεται στην Αγγλία του 1779, όταν ο Γεώργιος ο 3ος έκανε… προσκλητήριο με δέλεαρ την επιβάρυνση μόνο με τους φόρους για τη χρηματοδότηση του πολέμου εναντίον του Ναπολέοντα.

Τα χρόνια ή μάλλον οι αιώνες πέρασαν, το συγκεκριμένο μοντέλο γνώρισε στιγμές δόξας στο «νησί» και κάπως έτσι φτάσαμε στα χρόνια της μεγάλης κρίσης στην Ευρώπη, όταν οι σκληρά χτυπημένες χώρες του Νότου άντλησαν έμπνευση από το αγγλικό παράδειγμα και προχώρησαν στη θεσμοθέτηση ανάλογων κινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογούμενων. Έστω με καθυστέρηση, η Ελλάδα αποφάσισε να μπει γερά σε αυτόν το φορολογικό ανταγωνισμό, ενεργοποιώντας τρία παράλληλα φορολογικά πλαίσια, με κοινό παρονομαστή την ιδιαιτέρως ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε όσους προσέλθουν.

Μείωση φόρου για επένδυση ακινήτων ή επιχειρήσεων

Η αρχή έγινε με στόχο τα πολύ «βαριά» πορτοφόλια και σε συνδυασμό με την πρόθεση να δοθούν επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις. Έτσι, όποιο φυσικό πρόσωπο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Ποιο είναι το κίνητρο; Ότι θα καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πλούσιοι του Βορρά στο «μάτι» για αγορές ακινήτων -Τι θα κερδίσουν

Η συνέχεια δόθηκε με στόχο μια… αναδυόμενη αγορά, η οποία φαίνεται, μάλιστα, ότι θα αναθερμανθεί μετά το σοκ του Covid: αγορά ακινήτου στον ευρωπαϊκό Νότο, από συνταξιούχους του πλούσιου Βορρά. Τα παραδείγματα αγοράς νέων ακινήτων ή αναστήλωσης παλαιών σε νησιά των Κυκλάδων, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, είναι πάμπολλα και όπως δείχνουν αναλύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών μεσιτικών γραφείων, το ενδιαφέρον για καλλίτερη ποιότητα ζωής στη μετά Covid εποχή, θα στρέψει όλο και περισσότερους στο Νότο. Και κάπως έτσι το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο κινήτρων σε αλλοδαπούς συνταξιούχους, αποκτά δυναμική.

Τι προβλέπει αυτό το καθεστώς σε όσους συνταξιούχους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα; Θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος αυτοτελώς φόρο με συντελεστή μόλις 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, για μια 15ετία.

Κίνητρα και για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από το εξωτερικό για επιχειρήσεις

Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων είναι πιο σύνθετο, όχι ως προς τα κίνητρα που παρέχει, αλλά ως προς τη στόχευση: μισθωτοί ή αυταπασχολούμενοι, που θα καλύψουν νέες θέσεις εργασίας ή θα στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ειδικά όσον αφορά στους μισθωτούς, η δυσκολία είναι διπλή: από τη μια θα πρέπει «ανοίξουν» νέες θέσεις εργασίας, που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό από την άλλη οι ίδιοι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τις φοβίες που συνοδεύουν την ελληνική φορολογική γραφειοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απώτερος στόχος είναι η προσέλκυση κυρίως στελεχών επιχειρήσεων και είναι ενδεικτικό ότι μεγάλες πολυεθνικές που είτε έχουν παρουσία στην Ελλάδα είτε σκοπεύουν να έρθουν στη χώρα μας, αναμένουν τις λεπτομέρειες του νέου πλαισίου για να ενημερώσουν τα στελέχη τους. Τι προβλέπει η διάταξη, που κατατέθηκε στη Βουλή; Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, καθώς και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία και αυτοκίνητο. Προϋπόθεση η διετής παραμονή στη χώρα, ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει διάρκεια 7 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ