Νέο σοκ στους Ευρωπαίους προκαλεί το άλμα της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς πυροδοτεί ντόμινο ανατιμήσεων και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η GAZPROM απειλεί με αυξήσεις μαμούθ.
Η τιμή του φυσικού αερίου μοιάζει, πλέον, ασυγκράτητη, καταγράφοντας ένα σερί αυξήσεων από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Χθες ξεπέρασε... χαλαρά τα 250 ευρώ, πριν “γλιστρήσει” στα 226 ευρώ, όταν πέρσι τέτοια εποχή η τιμή του “έπαιζε” γύρω στα 45 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον το πληρώνουμε σε 5πλάσια τιμή.
Αν επιχειρήσει, δε, κανείς να κάνει συγκρίσεις με το 2019, θα υποστεί σοκ, αφού η προ πανδημίας τιμή του φυσικού αερίου ήταν γύρω στα 11 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι έχει κάνει άλμα 2.000% από τότε!
Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της τρελής κούρσας; Η εκτίναξη της χονδρικής τιμής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Τα συμβόλαια για το 2023 για τη Γαλλία "σημαδεύουν" αυτές τις ημέρες στα 660 ευρώ και για τη Γερμανία στα 528 ευρώ. Τα πονταρίσματα για την Ιταλία “χτυπάνε” στα 475 ευρώ και για την Ολλανδία στα 448 ευρώ. Κι όλα αυτά, την ώρα που η Gazprom προειδοποιεί ή μάλλον απειλεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί ως και 60% από τα σημερινά επίπεδα- ρεκόρ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τιμή του ρεύματος.
Στα καθ’ ημάς, το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί προ πολλού σε κατάσταση συναγερμού, διαπιστώνοντας ότι έχει πάει περίπατο, ο αρχικός σχεδιασμός για τη συμβολή του Προϋπολογισμού στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ως το τέλος του έτους. Η χονδρική τιμή του ρεύματος σήμερα σκαρφαλώνει εκ νέου στα 416 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο αυτόν το μήνα κινείται στα 379 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη:
- Το βασικό σενάριο προέβλεπε κόστος γύρω στα 800 εκ ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου, δηλαδή περίπου 160 εκ ευρώ το μήνα, για μέση χονδρική τιμή ρεύματος 240 ευρώ/MWh
- Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο προέβλεπε αύξηση του κόστους στο 1,1 δισ ευρώ, δηλαδή 220 εκ ευρώ το μήνα, αν η μέση χονδρική του ρεύματος φτάσει στα 300 ευρώ
- Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, που έμοιαζε ως επικρατέστερο αλλά κινδυνεύει να ξεπεραστεί, βασίζεται στην παραδοχή ότι αν η χονδρική τιμή του ρεύματος φτάσει στα 400 ευρώ, το κόστος μόνο για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στο 1,5 δισ ευρώ, δηλαδή στα 300 εκ ευρώ το μήνα
- Το πραγματικά “μαύρο” σενάριο ανεβάζει το κόστος στα 2,1 δισ ευρώ, δηλαδή στα 420 εκ ευρώ το μήνα, αν η χονδρική τιμή του ρεύματος πάει στα 600 ευρώ.
Στο τώρα, τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 0,60- 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για να απορροφηθούν οι συγκεκριμένες οι αυξήσεις, συνολικά η κρατική επιδότηση- δηλαδή μαζί με τους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,5 δισ ευρώ. Οι προειδοποιητικές βολές για νέα “παιχνίδια” με τους αγωγούς δείχνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.