Ακόμα και τις κλιματικές συνθήκες θα έχει απέναντι της η Ευρώπη στην προσπάθεια της να αποφύγει το ενεργειακό σοκ το Χειμώνα που έρχεται.
Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την εφαρμογή τωμ μέτρων
Κατ' αρχάς τα κύματα καύσωνα που “λιώνουν” όχι μόνο τη Νότια αλλά και τη Βόρεια Ευρώπη, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων εξοικονόμησης Ενέργειας. Με τα 40άρια να χτυπάνε αλύπητα, είναι προφανές ότι δύσκολα μπορεί ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση να χαμηλώσει τον κλιματισμό, όπως έχουν αποφασίσει, έστω σε εθελοντική βάση, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π. Στην πραγματικότητα, μόνο τα τσουχτερά τιμολόγια του ρεύματος μοιάζουν ικανά αυτήν τη στιγμή να “φρενάρουν” τη ζήτηση ενέργειας.
Η ξηρασία χτυπά Ρήνο και Νορβηγία
Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν, όμως και ξηρασία, με δύο επιπτώσεις, που μάλλον έπιασαν στον ύπνο τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες. Η πρώτη έχει να κάνει με το “στέγνωμα” του Ρήνου, μέσω του οποίου διακινούνται περί τα 310 εκατομμύρια τόνοι αγαθών, μεταξύ των οποίων και καύσιμα. Η στάθμη του ποταμού έχει πέσει σε τέτοια επίπεδα, που τα πλοία για να μην “κολλήσουν” είναι κατά το 75% άδεια, με αποτέλεσμα αφενός να προκαλούνται νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αφετέρου το κόστος των μεταφορικών να ανεβαίνει περί τα 2 ευρώ ανά τόνο, κάθε ημέρα που περνά!
Η δεύτερη επίπτωση έχει να κάνει με την απρόσμενη ενεργειακή κρίση που χτύπησε τη Νορβηγία. Η χώρα των Βίκινγκς έχει- ή μάλλον είχε- την ευτυχία να καλύπτει σχεδόν το 90% των αναγκών ηλεκτροδότησης της, αξιοποιώντας τις υδροηλεκτρικές της μονάδες. Ο πρωτόγνωρα “στεγνός” Χειμώνας και η Άνοιξη “άδειασαν” τους αποταμιευτήρες της χώρας και η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση ήταν να “μαζέψει” τις εξαγωγές ενέργειας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, που πόνταραν στη Νορβηγία για να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ρωσικό αέριο, κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια.
Πέταξε ξανά η τιμή του ρεύματος
Και κάπως έτσι, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη ως προς τις ροές από τη Ρωσία, η τιμή του φυσικού αερίου “πέταξε” χθες ως τα 216 ευρώ, πριν υποχωρήσει εκ νέου στα 208 ευρώ, που ούτως ή άλλως είναι τιμή αυξημένη κατά 350% σε σχέση με πέρσι.
Τα προβλήματα στις ροές αερίου- όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ευρώπη δεν θα προλάβει να φτάσει εγκαίρως στα επιθυμητά επίπεδα αποθήκευσης του 80%- και τα “μαύρα” σενάρια αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου τα συμβόλαια για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, προκαλούν σοκ.
Στην παρούσα φάση, τα συμβόλαια για τη Γαλλία “δίνουν” τιμή ρεύματος ακόμα και πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ στη Γερμανία που μέχρι πρότινος απολάμβανε προνομιακές τιμές φυσικού αερίου άρα και ρεύματος, οι τιμές ξεπερνούν τα 500 ευρώ!
Στα καθ’ ημάς, η χονδρική τιμή του ρεύματος για σήμερα ανεβαίνει κατά 5,27% και φτάνει ξανά στα 395 ευρώ. Η μέση τιμή από την αρχή του μήνα διαμορφώνεται, πλέον, στα 372,17 ευρώ, δηλαδή 34 ευρώ υψηλότερα από το μέσο του Ιουλίου, που μέχρι τώρα ήταν ο “βαρύτερος” μήνας.