Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 ανέργους -Στοχεύει κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας - iefimerida.gr

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 ανέργους -Στοχεύει κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας

κόσμος στην Αθήνα
Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 ανέργους /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερχεται νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 ανέργους, το οποίο στοχεύει κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.

Το σχεδιασμό ενός νέου, αναμορφωμένου κύκλου του προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα σε όλους τους δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, καθώς και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ολοκληρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, με απόφαση του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα βασικά καινοτόμα στοιχεία του νέου προγράμματος αφορούν στην αποκλειστική του στόχευση σε αδύναμες ομάδες της αγοράς εργασίας, την ολοκληρωμένη διάρθρωση και το θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Σε ποιους απευθύνεται το νέο πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και, ιδίως, σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η απασχόληση, διάρκειας οκτώ μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση – όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα - δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως, ενδεικτικά, τη συντήρηση και την αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Κυριότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, το αναμορφωμένο πρόγραμμα θα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης σπονδυλωτής παρέμβασης, η οποία με την παροχή –σε επόμενο στάδιο- εξειδικευμένης και πιστοποιημένης θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από την τοπική αγορά εργασίας, θα οδηγεί στην ομαλή επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: «Η αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και η ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης απαιτεί οργανωμένο σχέδιο, στοχευμένες παρεμβάσεις, καθαρές λύσεις. Σπασμωδικές ενέργειες, ευκαιριακοί σχεδιασμοί και πελατειακές λογικές στην υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης, καταφέρνουν μόνο να παγιδεύουν τους ανέργους και τις τοπικές κοινωνίες σε λάθος κατευθύνσεις.

Εφαρμόζοντας στην πράξη την αταλάντευτη προσήλωση του υπουργείου και της κυβέρνησης στο στόχο της δομικής μείωσης της ανεργίας, χτίζουμε στη βάση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά θεραπεύουμε πληγές του παρελθόντος και βελτιώνουμε ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης.

Προχωράμε, λοιπόν στην ουσιαστική αναμόρφωση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς για 35.000 ανέργους, με εστίαση στους πιο αδύναμους της αγοράς εργασίας και με συνοδευτικές υπηρεσίες ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους, ώστε να κατευθυνθούν με αξιώσεις σε σταθερές θέσεις εργασίας της κάθε τοπικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ