Χωρίς δουλειά οι Ελληνες, παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά -Μάστιγα η ανεργία - iefimerida.gr

Χωρίς δουλειά οι Ελληνες, παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά -Μάστιγα η ανεργία

Θύματα της ανεργίας οι Ελληνες
Φοιτητές σε αμφιθέατρο / Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανεργία φαίνεται πως αποτελεί πλέον σύγχρονη μάστιγα για τους Ελληνες, αφού παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά η πλειοψηφία του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δυσκολεύεται να βρει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία συνεπώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική πραγματικότητα, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που παρά τις ακαδημαϊκές τους σπουδές παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, με τους δείκτες της Ελλάδας να δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ύψη η ανεργία των νέων

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην ανεργία των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών (άτομα που ούτε εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται) από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιταλία και η Κολομβία και πόρρω απέχει από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ανάλογα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, η ψαλίδα στην αγορά εργασίας της Ελλάδα είναι τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται, ενώ μόλις το 50% των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας. Στο ενδιάμεσο, αλλά διατηρώντας την ανησυχητική πρωτιά, είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού, με το 82% αυτών να εργάζεται και οι κάτοχοι πτυχίου, με το 73% αυτών να δουλεύει. Μόνο οι κάτοχοι διδακτορικού στην Ελλάδα, αν και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%), είναι κοντά σε αυτό.

Απεναντίας, τεράστια ψαλίδα παρατηρείται στους κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με πτυχίο και με μεταπτυχιακό έχουν μικρότερο ποσοστό (29% και 76%) από ό,τι ο ΟΟΣΑ με μέσο όρο (44% και 91%).

Θύματα της ανεργίας οι γυναίκες

Την ίδια ώρα, στην σχετική έκθεση τονίζεται ότι η ανεργία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες. Συγκεκριμένα στις ηλικίες 25-34 ετών, στα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται, το 64% είναι γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι κατά 15% υψηλότερο, αγγίζοντας το 79%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κρατική χρηματοδότηση εκλείπει

Παράλληλα, σύμφωνα με την τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ, η Παιδεία στην Ελλάδα τις κρίσεις δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αφού οι μειώσεις ήταν απανωτές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό η χώρα δαπανά 5.400 ευρώ ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 6.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν το 60%-70% αυτών που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση στην Παιδεία για την εκπαίδευση από την ηλικία των 6 έως και 15 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ