Με διαδικασίες- εξπρές θα ανατεθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σε εκτιμητές, καθώς η πλατφόρμα, που άνοιξε την Παρασκευή θα μείνει ανοικτή ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, «το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα», ενώ μετά την «κόμπλα» του 2018, όταν οι εκτιμητές δεν πλησίαζαν τις δύσκολες περιοχές λόγω ανεπαρκών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών στη φετινή προκήρυξη δίνει τη δυνατότητα επιλογής ακόμα και του συνόλου της Επικράτειας!
Ανάθεση του έργου σε εκτιμητές με κλήρωση
Συγκεκριμένα, η ανάθεση του έργου γίνεται με κλήρωση δύο, κατ’ ανώτατο όριο, εκτιμητών. Ο μέγιστος αριθμός ζωνών που μπορεί να ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή, διαμορφώνεται από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του:
- α. αν επιλέξει μόνο Περιφερειακή ενότητα, μπορεί να αναλάβει μέχρι 100 ζώνες συνολικά
- β. αν επιλέξει και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, μπορεί να αναλάβει μέχρι 200 ζώνες συνολικά
- γ. αν επιλέξει ολόκληρη την επικράτεια, μπορεί να αναλάβει μέχρι 300 ζώνες συνολικά.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι προτιμήσεις των εκτιμητών δεν δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών. Κίνητρο για τους εκτιμητές είναι και η υψηλότερη αμοιβή, σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2018. Ειδικότερα διαμορφώνεται σε:
- 75 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε Περιφερειακή Ενότητα,
- 80 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση,
- 85 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε όλη την Επικράτεια.
Η καταβολή της αμοιβής των εκτιμητών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του έργου τους, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 50 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για την ανάθεση του έργου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ως το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει οι εκτιμητές να έχουν κάνει τις εισηγήσεις τους και μάλιστα, όπως ορίζει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, το 50% των εισηγήσεων τους θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 25 ημερών.
ΥΠ.ΟΙΚ: Στόχος ο εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών
Όπως έγραψε το iefimerida στις 6 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιμένουν τα… μαντάτα από τους εκτιμητές κι έχουν ήδη ολοκληρώσει το δύσκολο κομμάτι της συλλογής στοιχείων από τις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ομάδα που έχει επιφορτιστεί με την “επικίνδυνη” αποστολή, έχει συγκεντρώσει δεδομένα από το Κτηματολόγιο, από τους δήμους, από μεσιτικά γραφεία, από λογιστές, από συμβολαιογράφους, απ’ όλες τις διαθέσιμες πηγές, τα οποία αφορούν σε 2.900 από τις 3.500 Ζώνες, που προτίθεται να εντάξει το υπουργείο Οικονομικών στο αντικειμενικό σύστημα. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των αξιών σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες κατά κύριο λόγο απέχουν... έτη φωτός από τις εμπορικές τιμές αλλά κι από τις αντικειμενικές αξίες σε όμορες Ζώνες.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η άνοδος των αξιών σε όλες αυτές τις περιοχές δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς σε ορεινά χωριά παρατηρείται η ίδια στρέβλωση αλλά από την... ανάποδη. Κοινώς, οι τιμές, με τις οποίες υπολογίζει η εφορία τις αξίες των ακινήτων, είναι “δανεισμένες” από κοντινά, μεν, αλλά πιο πλούσια χωριά, με αποτέλεσμα άδικες επιβαρύνσεις.
Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε, άλλωστε, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ το “κούμπωμα” των πρώτων στοιχείων από τις νέες αξίες- κυρίως στις υπό ένταξη περιοχές- με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για τη δυνατότητα αύξησης των εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ. Η άσκηση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα κρίνει τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και ειδικότερα το πώς πρέπει να τροποποιηθούν κλιμάκια και συντελεστές, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις ειδικά στις «ευαίσθητες» περιοχές.