Πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό προχωρά η άσκηση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών.
Στην πρώτη απολογιστική σύσκεψη, που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι έχει συγκεντρωθεί πληθώρα στοιχείων για το πιο δύσκολο μέρος του εγχειρήματος: τις περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ομάδα που έχει επιφορτιστεί με την “επικίνδυνη” αποστολή, έχει συγκεντρώσει δεδομένα από το Κτηματολόγιο, από τους δήμους, από μεσιτικά γραφεία, από λογιστές, από συμβολαιογράφους, απ’ όλες τις διαθέσιμες πηγές, τα οποία αφορούν σε 2.900 από τις 3.500 Ζώνες, που προτίθεται να εντάξει το υπουργείο Οικονομικών στο αντικειμενικό σύστημα. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των αξιών σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες κατά κύριο λόγο απέχουν... έτη φωτός από τις εμπορικές τιμές, αλλά κι από τις αντικειμενικές αξίες σε όμορες Ζώνες.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η άνοδος των αξιών σε όλες αυτές τις περιοχές δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς σε ορεινά χωριά παρατηρείται η ίδια στρέβλωση, αλλά από την... ανάποδη. Κοινώς, οι τιμές, με τις οποίες υπολογίζει η εφορία τις αξίες των ακινήτων, είναι “δανεισμένες” από κοντινά, μεν, αλλά πιο πλούσια χωριά, με αποτέλεσμα άδικες επιβαρύνσεις.
Αντικειμενικές αξίες: Στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου
Δεν είναι, πάντως, μυστικό ότι η... περιπέτεια της ένταξης περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα αφορά κυρίως σε παραθαλάσσιες ζώνες νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, όπου σήμερα οι φόροι ακινήτων είναι μάλλον... συμβολικοί. Ως εκ τούτου, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι Τοπικοί Άρχοντες που εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι- για να μεταφέρει κανείς... κομψά τα “καρφιά” από πηγές του οικονομικού επιτελείου- να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στοιχείων, εδρεύουν σε Κυκλαδονήσια, όπως η Μύκονος, η Άνδρος, η Κύθνος.
Με την ανάληψη καθηκόντων από τους ορκωτούς εκτιμητές- η προκήρυξη τους δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουν περισσότερες από μία περιοχές ως κίνητρο- η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών θα επιταχυνθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, για να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να ξεκινήσουν τα σενάρια εργασίας με τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Τουναντίον.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι πιθανότατα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ το “κούμπωμα” των πρώτων στοιχείων από τις νέες αξίες- κυρίως στις υπό ένταξη περιοχές- με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας, θα ξεκινήσει η δύσκολη δουλειά με σενάρια εργασίας για το πώς πρέπει να τροποποιηθούν κλιμάκια και συντελεστές, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις.
ΥΠ.ΟΙΚ: Δεν θα επιβαρυνθούν οι «λαϊκές» συνοικίες
Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει, άλλωστε, ότι σε κάθε περίπτωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν θα επιβαρύνει τις “λαϊκές” περιοχές ήτοι τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Με αυτό το δεδομένο, το “κούμπωμα” αποκτά αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα στοιχεία από μεσιτικά γραφεία δείχνουν σημαντική αύξηση των εμπορικών τιμών και στις “ευαίσθητες” γειτονιές. Στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, οι τιμές ανέβηκαν σχεδόν 10%, στο Υπόλοιπο Αττικής 3,3%, στα Προάστια του Πειραιά πάνω από 11%. Για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. 10ετίας στα Σεπόλια το πωλητήριο ξεκινά από τις 160.000 ευρώ, για ένα δυαράκι του 1955 στην Πλατεία Αμερικής η τιμή διαμορφώνεται στις 54.000 ευρώ, ενώ για 40 τ.μ. στο Χαϊδάρι το πωλητήριο φτάνει στις 83.000 ευρώ!
Τι γίνεται με τα εκτός σχεδίου ακίνητα
Άγνωστος “χ” παραμένει το τοπίο στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου ως γνωστόν η φορολογητέα αξία υπολογίζεται με ειδικές, πολύ χαμηλές τιμές (Αρχική Βασική Αξία ή Ειδική Βασική Αξία για τα παραθαλάσσια). Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει και εκεί αναπροσαρμογή των αξιών και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικός αλγόριθμος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτή η ιδιαίτερη άσκηση να ολοκληρωθεί σε επόμενη φάση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο βασικό σκέλος της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.