Χαμηλές προσδοκίες για την παραγωγή κρόκου στη Κοζάνη -Εξασφαλισμένη η πώλησή του στο εξωτερικό - iefimerida.gr

Χαμηλές προσδοκίες για την παραγωγή κρόκου στη Κοζάνη -Εξασφαλισμένη η πώλησή του στο εξωτερικό

Κρόκος Κοζάνης
Κρόκος Κοζάνης / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δημήτρης Στραβού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του κλίματος και των επιπτώσεών τους στην καλλιέργεια του κρόκου βρίσκονται οι καλλιεργητές της Κοζάνης, που για τρίτη συνεχή χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγων Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου κι όπως όλα δείχνουν «θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λίγο πάνω από τα 5.000 στρέμματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέγεθος της παραγωγής του Κρόκου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον ένα τόνο και ο κ. Μητσόπουλος εκφράζει την αγωνία του «να προλάβουν οι παραγωγοί να συλλέξουν μέχρι και το τελευταίο λουλούδι του χωραφιού τους». Ως μικρό δείγμα της αρνητικής συμβολής των διακυμάνσεων του κλίματος στην καλλιέργεια του Κρόκου, ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι «πριν από 20 χρόνια, τα ίδια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έδιναν σε ετήσια βάση 2,1- 2,5 τόνους Κρόκου».

Η επίπονη διαδικασία συλλογής του κρόκου στη Κοζάνη

Όταν ανθίσει ο Κρόκος, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο τρεις ή τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια του. Εάν δεν προλάβουν, οι στήμονες του λουλουδιού θα μαραθούν. Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο Κρόκου απαιτούνται περισσότερα από 150 λουλούδια, ενώ για να παράξει ο παραγωγός ένα κιλό κρόκου χρειάζεται να συλλέξει 500.000 λουλούδια.

Η συλλογή των λουλουδιών είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία καθότι οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται συνεχώς, επί ώρες, σκυμμένοι στο έδαφος. Το ημερομίσθιο μαζί με το εργόσημο είναι περίπου 60 ευρώ. «Το εργατικό δυναμικό, λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης αλλά και της απολιγνιτοποίησης, που ανάγκασε ορισμένους να φύγουν από την περιοχή, είναι λιγοστό», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Επισημαίνει, δε, ότι εκτός των παραπάνω γεγονότων, «πολλοί άνθρωποι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του Κρόκου, παρόλο που ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει την αγορά της παραγωγής και την άμεση πληρωμή του παραγωγού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος διαπιστώνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν το αγροτικό επάγγελμα πολύ επισφαλές, «παρότι η καλλιέργεια του φυτού ήταν πάντα ένα αξιοπρεπές συμπληρωματικό εισόδημα για τα μέλη μας», όπως λέει. «Αυτό μας ανησυχεί και θέλουμε να το αλλάξουμε», καταλήγει.

Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει σήμερα περί τα 1000 μέλη και η τιμή που πληρώνει στα μέλη του με την παράδοση του προϊόντος, είναι περίπου 2.000 έως 2.200 ευρώ/κιλό Κρόκου.

Από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, που βελτιώνουν το εισόδημα των καλλιεργητών Κρόκου, είναι το γεγονός ότι το σύνολο της παραγωγής πωλείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μορφή συσκευασίας, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κρόκος Κοζάνης είναι από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου κι είναι περιζήτητο αιώνες τώρα, για το υπέροχο χρώμα του, το άρωμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κοζανη κρόκος σαφράν κρόκος Κοζάνης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ