Η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην παγκόσμια οικονομία.
Με τα κρούσματα και τους θανάτους παγκοσμίως να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, τα χρηματιστήρια παρουσίασαν απώλειες που έφτασαν ως και διψήφιο αριθμό σε ποσοστό, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βραζιλίας, όπου οι δείκτες στο Σάο Πάολο, παρουσίασαν πτώση -12.17%, την χειρότερη από το 1998.
Αρνητικό ρεκόρ στην Γουόλ Στριτ- Κατέρρευσε η τιμή στο πετρέλαιο
Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι δείκτες πήραν την κατηφόρα για τα καλά. Τρεις εβδομάδες περίπου μετά το ιστορικό ρεκόρ των 29.000 μονάδων στον Dow Jones, ο δείκτης έκανε αρνητικό ρεκόρ 12ετιας, καθώς έπεσε 2.000 μονάδες, δηλαδή κατά -7.79%, την ώρα που ο Nasdaq είχε απώλειες της τάξεως του -7.29% και ο S&P του -7.60. Για τις απώλειες αυτές μάλιστα, ο Τραμπ κατηγόρησε Ρωσία και ΗΠΑ, θεωρώντας πως η διαφωνία τους φταίει για την πτώση στην Γουόλ Στριτ και την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.
Η τελευταία συνεδρίαση στην Γουόλ Στριτ ήταν επεισοδιακή, καθώς για 15 λεπτά ανεστάλησαν οι συναλλαγές, καθώς «γκρεμίζονταν» οι δείκτες λόγω του κορωνοϊού. Λίγο νωρίτερα, οι τιμές στο αργό πετρέλαιο παρουσίασαν πτώση ρεκόρ, καθώς έπεσαν κατά 10,15 δολάρια το βαρέλι, το οποίο έκλεισε στα 31,13 δολάρια, μείωση που φτάνει το 25%.
Ζημιές και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρέθηκαν αντιμέτωπα με αρνητικά ρεκόρ χθες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%.
Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%. Στο -12% ήταν η πτώση στο χρηματιστήριο της Νορβηγίας, ενώ και στην Αθήνα οι απώλειες ήταν μεγάλες.
Σε διψήφιο ποσοστό ήταν και οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Γαλλίας που έπεσε κατά 8.39%, στην χειρότερη υποχώρηση από το 2008. Ομοια η κατάσταση στο χρηματιστήριο της Βρετανίας που υποχώρησε κατά 7.69%, ενώ και στα χρηματιστήρια Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας, οι απώλειες ήταν άνω του 6%.