Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 877 δισεκ. και 1.772 τρισεκ. ευρώ για το 2020.
Σε νέα μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του κορωνοϊού, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες.
Επιπλέον, οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ προβλέπουν επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5% εξαιτίας του κορωνοϊού, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία. Τα στοιχεία έρχονται την ώρα που τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο δέχονται τεράστιες πιέσεις, ως συνέπεια της επιδημίας του κορωνοϊού.
Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας φέρνει ο κορωνοϊός
«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος», που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.
Κατακρημνίστηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού
Κορωνοϊός: «Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως
«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη μήπως αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη», είπε προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο για τον κορωνοϊό προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.
Απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση του χρέους, νευρικότητα στις αγορές... είναι τόσα τα σύννεφα που επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο με μια "γενικευμένη αφερεγγυότητα" και "κατάρρευση της αξίας των μετοχών", προβλέπει η UNCTAD.
Πρώτα «θύματα» του κορωνοϊού οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες
Σε ένα δραματικό σενάριο, οι πλέον πληγείσες οικονομίες από τον κορωνοϊό θα είναι οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών καθώς και αυτές που έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις οικονομίες που επλήγησαν αρχικά, σύμφωνα τους οικονομολόγους του ΟΗΕ.
Η διάρκεια και το εύρος της κρίσης θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί εμβόλιο, τη νευρικότητα του πληθυσμού και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία και την υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» ζητά ο ΟΗΕ
Εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιλύσουν μόνες τους αυτή την κρίση που φέρνει η επιδημία κορωνοϊού, η UNCTAD ζητεί διεθνή συντονισμένη απάντηση από την G20, την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» για να αντισταθμιστεί η πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης, στο οποίο η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά 0,5% φέτος», έχοντας δηλαδή διαφυγόντα κέρδη 2 τρισεκ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ.