Στο 3,8% βλέπει η Κομισιόν το φετινό πλεόνασμα, υπό τον όρο ότι η εξόφληση των οφειλών στη ΔΕΗ θα γίνει από το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού.
Στην εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνεται, όμως, το νέο κοινωνικό μέρισμα, που ήδη ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς στις Βρυξέλλες δεν είχε φτάσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς ακριβώς θα διανεμηθεί και τι κονδύλι θα διατεθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει, επίσης, πράσινο φως στο δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2020, ενώ θεωρεί ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος του 2021. Οι εκτιμήσεις αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες βάζουν πιο χαμηλά τον πήχη της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, για φέτος προβλέπουν 1,8%, ενώ για την επόμενη διετία προβλέπουν 2,3% και 2%, την ώρα που η Αθήνα κινείται 0,5 μονάδες υψηλότερα.
Οπως φαίνεται, η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι αυτή η διαφορά στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ επηρεάζουν τα δημοσιονομικά, αντιθέτως χαρακτηρίζει φιλικό προς την ανάπτυξη το πακέτο των ελαφρύνσεων όπως αυτό ενσωματώνεται στο φορονομοσχέδιο, από τη στιγμή μάλιστα που συνοδεύεται από τη δέσμη των αντίμετρων.
Αστερίσκο βάζει η Κομισιόν λόγω μιας ακόμα υπόθεσης που εκκρεμεί στο ΣτΕ για τις συντάξεις, των προεκλογικών μεθοδεύσεων στα μισθολογικά του Δημοσίου (επέκταση προσωπικών διαφορών και σε νέους υπαλλήλους) αλλά και της αύξησης των συμβασιούχων.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί στην τελευταία του συνέντευξη ρωτήθηκε και το αν είναι ώριμες οι συνθήκες για μείωση των πλεονασμάτων. «Δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα» απάντησε, ωστόσο επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται αξιοπιστία και δέσμευση στους στόχους, κάτι που μετέφερε και στο Κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.