Η τελική (;) σύσκεψη στο Μαξίμου για το φορολογικό έδωσε άμεσα λύση στο υπαρκτό πρόβλημα του «βραχυκυκλώματος» όσων κινδυνεύουν να πιαστούν στα τεκμήρια και βρεθούν να κυνηγάνε ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 30% αυτών των… αέρινων εισοδημάτων, για να μην «φάνε» και πρόσθετο φόρο.
Ωστόσο, αυτό που διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, είναι ότι πέραν τούτου, ουδέν, καθώς αν αλλάξει η εξίσωση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος «τρύπας» στον Προϋπολογισμό του 2020.
Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
1. το όριο του 30% μένει ως έχει, αλλά δεν θα εφαρμόζεται σε τεκμαρτά, παρά μόνο σε πραγματικά εισοδήματα. Δεν θα είναι, όμως, κλιμακωτό, όπως σήμερα, ούτε θα είναι μικρότερο (π.χ. 20%). Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι από το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα ωφεληθεί με περίπου 580 εκ. ευρώ, άρα είναι βασικό αντίμετρο για τις φοροελαφρύνσεις των 1,2 δισεκ. ευρώ.
2. αυτοί που εξαιρούνται σήμερα από τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων και η μικρή ομάδα που θα προστεθεί, ΔΕΝ θα συλλέγουν ούτε χάρτινες αποδείξεις.
Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου:
- φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
- άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
- όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
- οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Όλοι οι παραπάνω υποχρεούνταν να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις, αλλά ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος και το μέτρο είχε αδρανήσει. Προκειμένου, λοιπόν, να μπει τέλος σε αυτήν την αστειότητα, όσοι θα εξαιρούνται εφεξής από την υποχρέωση e- πληρωμών, δεν θα υποχρεούνται ούτε στη συλλογή χάρτινων αποδείξεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχει ανησυχία στους φορολογούμενους για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την υποχρέωση, η στατική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι το όριο του 30% υπερκαλύπτεται σε μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα. Με δεδομένο, πάντως, ότι ως τώρα το όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν ελάμβανε υπόψιν τα εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές, γεννάται ερώτημα κυρίως για όσους κινούνται σε επίπεδα άνω των 30.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μπαίνει πλαφόν 20.000 ευρώ στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ωστόσο αυτό επί της ουσίας ενεργοποιείται για εισοδήματα άνω των 67.000 ευρώ.