Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και φωνές από το Κολέγιο των Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να μην προτείνει εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το Politico.
Τα νέα μετέφερε χθες σε συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ η γενική διευθύντρια της Κομισιόν για την Ενέργεια, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, η οποία είπε ότι αντί για ανώτατο όριο τιμών, υπέρ του οποίου τάσσεται μια πλειοψηφία 15 χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «non paper» με προτάσεις για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου.
Η ανακοίνωση της Γιουλ Γιόργκενσεν προκάλεσε αντιδράσεις, με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη να απορρίπτει την υπεσχημένη πρόταση της Κομισιόν επειδή δεν προσφέρει νέες λύσεις. Τρεις συνάδελφοί του είπαν στο Politico ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τη Γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην προτείνει ένα τέτοιο πλαφόν, διότι από τη στιγμή που θα πέσει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση, θα είναι δυσκολότερο να την απορρίψουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Γερμανία, που λόγω της οικονομικής της άνεσης έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τις προμήθειες που θα χρειαστεί για τον χειμώνα, υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί πλαφόν, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αντί να το προμηθευτεί μέσω των αγορών όποιος προσφέρει τα περισσότερα.
Αξιωματούχοι, παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου σε ελλείψεις. Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα όπως και με την επιβολή πλαφόν στις τιμές, αφού τα κράτη-μέλη δεν θα επιχειρούσαν να πλειοδοτήσουν για να εξασφαλίσουν τις επιθυμητές ποσότητες ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές.