«Δεν θα ξαναδούμε τιμές Ενέργειας στα επίπεδα του 2018- 2019», παραδέχονται πηγές στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με φόντο τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub έκανε χθες ένα άλμα ως τα 210 ευρώ κι εν συνεχεία “βούτηξε” ως τα 186 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από την έναρξη της συνεδρίασης, αποδεικνύοντας έτσι πόσο ρευστή είναι η κατάσταση και πόσες παγίδες μπορεί να κρύβει για τους Ευρωπαίους τους επόμενους μήνες.
Πρόταση υποβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο - «Αγκάθι» Γερμανία και Γαλλία
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των κρατών- μελών για να προχωρήσει στην πρόταση εφαρμογής ενός πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη, δηλαδή όχι μόνο στο ρωσικό. Επί του παρόντος φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφία τουλάχιστον 15 κρατών, ωστόσο υπάρχει το μεγάλο “αγκάθι” της ένστασης που εγείρουν για διαφορετικούς λόγους, οι δύο “μεγάλοι” της Ευρώπης: η Γερμανία και η Γαλλία.
Οι Γερμανοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να αγγίξουν το “οικοδόμημα” της κοινής αγοράς Ενέργειας, παρά τις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, προκρίνοντας φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις ως αντίβαρο στις υψηλές τιμές του αερίου. Από την άλλη, οι Γάλλοι με την πυρηνική ενέργεια δεν δείχνουν να "πολυκαίγονται" για τέτοιες ανατροπές. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Γαλλία και η Γερμανία μείνουν μόνες ή αν θα συνταχθούν κι άλλες χώρες μαζί τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση μια πρόταση για πλαφόν δεν έχει καμία τύχη.
Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν
Η πρόταση που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες της Κομισιόν προβλέπει την εφαρμογή ενός κυμαινόμενου πλαφόν, με κατώτερο και ανώτερο όριο, το οποίο θα διαμορφώνεται σε συνάρτηση με άλλες τιμές αναφοράς, όπως το αμερικανικό και το ασιατικό χρηματιστήριο ενέργειας. Ο στόχος προφανής: το πλαφόν αυτό να είναι χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα του TTF, αλλά ελαφρώς υψηλότερο από τις τιμές στην αγορά, έτσι ώστε να υπάρχει το κίνητρο στους παραγωγούς (Κατάρ, ΗΠΑ, Νορβηγία κ.λ.π.) να προτιμούν την Ευρώπη. Το πλαφόν αυτό, σε κάθε περίπτωση, θα είναι κάτω από τα 200 ευρώ.
Η πρόταση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται, επί του παρόντος, στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι συνεδριάζουν την Παρασκευή επί τη βάσει πρότασης Κανονισμού για την υποχρεωτική εξοικονόμηση 5%, την επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς πλην φυσικού αερίου και την επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% στα διυλιστήρια. Υπάρχει, όμως, η πεποίθηση ότι αν η πρόταση συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία, μπορεί να περάσει μέσα στον Οκτώβριο από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Προφανές είναι ότι ακόμα κι έτσι η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμένει σε αστρονομικά ύψη, σε σύγκριση με τα 17-18 ευρώ του 2018 και του 2019. Και το ερώτημα που τίθεται αυτομάτως είναι αν αρκεί το πλαφόν ή αν πρέπει να προχωρήσει και η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αν και η Κομισιόν έχει βάλει αυτήν την πρόταση στο τραπέζι από τον περασμένο Απρίλιο, ουδείς φαίνεται πρόθυμος να “γκρεμίσει” το οικοδόμημα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς Ενέργειας, παρά το ότι αυτό “χτίστηκε” υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες...