Aπό τις αρχές Μαΐου, που η επικεφαλής της Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χρειάστηκαν εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν οι ηγέτες της ΕΕ στη συμφωνία για μερική απαγόρευση εισαγωγών του.
Πλέον, οι εκκλήσεις για ανάλογα βήματα αναφορικά με το ρωσικό φυσικό αέριο προκαλούν νέα ρήγματα στην Ένωση.
«Η χθεσινή μέρα απέδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να διατηρήσει την ενότητά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Οι συζητήσεις έγιναν σε ρεαλιστική βάση και προχώρησαν ταχύτερα του αναμενομένου, κάτι που στέλνει ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, προσερχόμενος στη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Με τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών να ετοιμάζονται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του έκτου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία αύριο, ο Λετονός πρωθυπουργός, Κρισιάνις Κάρινς, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει τώρα να προχωρήσει και στο φυσικό αέριο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό το βήμα συνιστά ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς είναι δύσκολο να αντικατασταθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτώνται κράτη-μέλη της Ένωσης όπως η Γερμανία.
«Μπορείς να βάλεις πετρέλαιο σε βυτιοφόρα και να το μεταφέρεις, αλλά για το φυσικό αέριο χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός» επισήμανε, μιλώντας στο Bloomberg TV.
Πιέσεις από Πολωνία και χώρες της Βαλτικής για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο -Ρητό «όχι» από Αυστρία
Όλο αυτό το διάστημα που οι χώρες της ΕΕ πάσχιζαν να βρουν το δρόμο της συναίνεσης για το ρωσικό πετρέλαιο, η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής υποστήριζαν ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν «δόντια» αν δεν περιλαμβάνουν εμπάργκο και στο φυσικό αέριο. Το θέμα, ωστόσο, της συμπερίληψής του στο επόμενο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία διχάζει τους εταίρους, με ορισμένους ηγέτες να θεωρούν απίθανη την ανάληψη ταχείας δράσης, και την Αυστρία να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ τόνισε ότι «το φυσικό αέριο δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στις επόμενες κυρώσεις», προσθέτοντας ότι «το έχει επίσης ξεκαθαρίσει ο Όλαφ Σολτς». Οπως επισήμανε: «Το ρωσικό πετρέλαιο είναι ευκολότερο να αντικατασταθεί (…) Το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και γι’ αυτόν το λόγο ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων».
Αλλά και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, χαρακτήρισε «πολύ πιο περίπλοκο» ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι το πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκε χθες «είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να σταματήσουμε τώρα».
Ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μάικλ Μάρτιν, συμφωνεί ότι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο, ο Σλοβένος Γιάνες Γιάνσα ευχήθηκε «καλή τύχη» στους συναδέλφους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα αυτό, ενώ η Εσθονή Κάγια Κάλας επισήμανε: «Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι».
Bloomberg: Η ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια οδεύει προς την πιο ακριβή χρονιά της
Κι ενώ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις περιορίζουν τον εφοδιασμό ρωσικής ενέργειας, το συμβόλαιο παράδοσης για την επόμενη χρονιά της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας -σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές ρεύματος- αυξήθηκε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, το 2023 αναμένεται πολύ σφικτή κατάσταση στην αγορά ενέργειας, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ, που αρνούνται να εξοφλήσουν σε ρούβλια τις οφειλές τους, πέρα από το πλήρες εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, που προγραμματίζει για τον Αύγουστο η Ένωση.
Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τα ενεργειακά της αποθέματα ενόψει του χειμώνα, για να περιορίσει τις χειρότερες συνέπειες, με τα αποθέματα άνθρακα στα λιμάνια των βορειοδυτικών περιοχών της να έχουν ήδη φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2020, εν αναμονή μάλιστα νέων παραδόσεων, ενώ οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίζουν να ξαναγεμίζουν τα επίπεδα αποθήκευσης, που έχουν φθάσει στην ΕΕ στο 46%, το υψηλότερο από την έναρξη της χρονιάς και κοντά στον δεκαετή εποχιακό μέσο όρο και με στόχο τουλάχιστον το 80%.
Ωστόσο, οι προσπάθειες υπονομεύονται από τον αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών -τελευταίες η Ολλανδία και η Δανία- που η Gazprom τους κόβει το φυσικό αέριο λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.
Με τα αποθέματα άνθρακα να εξαρτώνται από προμήθειες κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Κολομβία, οι τιμές του αυξάνονται επίσης στην Ευρώπη, καθώς «δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι χώρες αυτές θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις υψηλές εξαγωγές», ανέφερε η Energi Danmark.