Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών, ως προς τη χρήση πλαστικού χρήματος, έκλεισε ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου ορίου ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Από την Πρωτοχρονιά έχει τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που ορίζει ότι τα φυσικά πρόσωπα, ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν πληρωμές με κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, οι οποίες να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού τους εισοδήματος. Οι αντιδράσεις ήταν και είναι πολλές, καθώς πολλοί εγείρουν ενστάσεις για το κατά πόσο πρέπει να υποχρεούνται σε κατανάλωση, έτσι ώστε να αποφύγουν τον πρόσθετο φόρο του 22%, αντί να έχουν το δικαίωμα της αποταμίευσης.
Στον «πάγο» τα σχέδια πριμοδότησης για τις αποδείξεις
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή της καθημερινότητας και αναδεικνύουν τα ευρήματα των μελετών της Κομισιόν, που δείχνουν «τρύπα» 6 δισ ευρώ ετησίως στις εισπράξεις ΦΠΑ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας, τα σχέδια για την πριμοδότηση αποδείξεων από κλάδους υψηλής επικινδυνότητας, ως κίνητρο για τους καταναλωτές. Μια από τις σκέψεις ήταν να προβλεφθεί ειδικό bonus για ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα π.χ. με τεχνίτες. Συγκεκριμένα, ηλεκτρονικές αποδείξεις από τέτοιες δραστηριότητες να «μετράνε» στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο. Οι εισηγήσεις αυτές εξετάστηκαν και μετά την ψήφιση του φορολογικού, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες προκρίθηκε η άποψη ότι το πλαίσιο πρέπει να μείνει ως έχει, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς ειδικές περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, έτσι ώστε να λειτουργήσει- θεωρητικά- πιο αποτελεσματικά.
Φορολοταρία: Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για βελτιώσεις
Σε αντίθεση με τον «πάγο» στο bonus κάποιων κατηγοριών ηλεκτρονικών συναλλαγών, στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να μελετάνε αλλαγές και βελτιώσεις στο σύστημα της φορολοταρίας. Αρμόδιες πηγές, σημειώνουν, ωστόσο, ότι και αυτές οι βελτιώσεις δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αναμένεται άμεσα, αλλά στην πορεία των επόμενων μηνών.
Αν και το διαθέσιμο κονδύλι παραμένει στα 12 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι αλλαγές στο σύστημα των κληρώσεων, στον αριθμό των τυχερών, αλλά και στα έπαθλα, μπορούν να αναζωογονήσουν το ενδιαφέρον των φορολογούμενων.
Η πρώτη σκέψη- και πιο εύκολη- είναι να γίνονται δημόσιες κληρώσεις, σε τηλεοπτική μετάδοση. Η δεύτερη σκέψη είναι να πυκνώσουν οι κληρώσεις, έτσι να μην ξεχνιούνται από τους φορολογούμενους. Η τρίτη σκέψη είναι να περιοριστεί ο αριθμός των τυχερών, κάτι που αυτομάτως θα ανεβάσει το έπαθλο π.χ. στις 2.000 ευρώ. Η τέταρτη και πιο… ελκυστική σκέψη είναι να κληρώνονται και είδη π.χ. αυτοκίνητα ή ακόμα και ακίνητα, όπως δηλαδή συμβαίνει π.χ. στην Πορτογαλία. Τεχνικές δυσκολίες αναμφίβολα υπάρχουν, όπως τα βάρη που συνοδεύουν τα κατασχεμένα από το Δημόσιο ακίνητα, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι τα προβλήματα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα.
Εκστρατεία για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος
Πώς θα πειστούν- αν πειστούν- οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, ακόμα και στις συναλλαγές αξίας 1-2 ευρώ; Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι επίκειται ενημερωτική εκστρατεία για τα οφέλη από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παραδείγματα από άλλες χώρες. Δύσκολα, πάντως, θα περάσει το μήνυμα χωρίς ισχυρά κίνητρα στους πολίτες- καταναλωτές, πόσο μάλλον όταν π.χ. ακόμα και στη Γερμανία ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τη στιγμή που αποφασίστηκε ανάλογο μέτρο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ούτε εγκύκλιος, ούτε Απόφαση θα πρέπει να αναμένεται, πάντως, για το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, επί τούτου προτιμήθηκε η εξαντλητική περιπτωσιολογία στην επίμαχη διάταξη, η οποία «τρέχει» κανονικά από τις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών περιορίζεται στο 20%.