Τους πρώτους μήνες στηνόταν ένα μικρό πανηγυράκι κάθε φορά που γινόταν η κλήρωση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς όλοι προσδοκούσαν ότι ήρθε η σειρά τους για να τους τύχει το χιλιάρικο.
Πλέον ελάχιστοι ασχολούνται και κάπως έτσι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ριζικό… λίφτινγκ, με δημόσιες κληρώσεις, πιθανώς σε εβδομαδιαία βάση, με μεγαλύτερα ποσά και ενδεχομένως κάποια «ειδικά» δώρα.
Η φορολοταρία ήρθε στα καθ’ ημάς με τυμπανοκρουσίες, ως κίνητρο για την ενίσχυση των πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα και τον περιορισμό της μικρής, καθημερινής φοροδιαφυγής. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σλοβακία, με αποτελέσματα που διαφέρουν ανά περίπτωση, αφού ενώ στη χώρα της Ιβηρικής είδαν αύξηση των εσόδων ΦΠΑ, στη Σλοβακία πέτυχαν μια… τρύπα στο νερό, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξαντλούνταν σε αγορές όπου η παραβατικότητα είναι μηδενική (π.χ. supermarkets), ενώ στους «ευαίσθητους» κλάδους της παροχής υπηρεσιών η διείσδυση ήταν μικρή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Οι μηνιαίες κληρώσεις της ΑΑΔΕ περνάνε, πλέον, σχεδόν απαρατήρητες, οι τυχεροί είναι άφαντοι- πόσοι δεν αναρωτήθηκαν άλλωστε γιατί κανένας από το κοντινό του περιβάλλον δεν έχει κερδίσει;- και κάπως έτσι το μέτρο ατόνησε, αφού οι φορολογούμενοι έχουν περισσότερο άγχος να μαζέψουν τις αναγκαίες ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μη φάνε την «καμπάνα» του 22%, παρά για να… κυνηγήσουν το 1.000άρικο.
Πριν εισαχθεί στο φορολογικό πλαίσιο το μοντέλο της φορολοταρίας, είχαν πέσει πολλές ιδέες στο τραπέζι, οι οποίες έμειναν στο συρτάρι λόγω των πολλών, σοβαρών, τεχνικών, νομικών προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά παραμένουν και κάπως έτσι το λίφτινγκ που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί σε ρεαλιστική βάση. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι αυτή της κλήρωσης ακινήτων.
Τα εμπόδια για την κλήρωση ακινήτων
Εξαρχής υπήρχε η ιδέα να κληρώνονται είτε μια φορά το χρόνο είτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακίνητα στους τυχερούς της φορολοταρίας. Ως σκέψη ακούγεται εντυπωσιακή, ωστόσο στην πράξη τα νομικά προβλήματα αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Πηγές με άμεση γνώση του σχεδίου αναμόρφωσης της φορολοταρίας, παραδέχονται ότι η κλήρωση ακινήτων δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη, καθώς υπάρχουν δυσκολίες με τους φόρους που συνοδεύουν αυτά τα ακίνητα, με τον υπολογισμό της αξίας τους και πάνω απ’ όλα με το νομικό τους καθεστώς, δηλαδή πόσο «καθαρά» είναι από βάρη.
Η δεξαμενή των ακινήτων που κατάσχει η ΑΑΔΕ δεν είναι, άλλωστε, καθόλου ελκυστική, καθώς αν μπει κανείς στην ειδική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, θα συναντήσει- λίγα- αγροτεμάχια, οικόπεδα, εργοτάξια, χώρους γραφείων, μικρά διαμερίσματα, ενώ είναι προφανές ότι ουδείς θα ένιωθε άνετα με ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό κατασχέσεων ακινήτων, προκειμένου να καταλήγουν στη φορολοταρία.
Σκέψεις για ανακατανομή των ποσών της φορολοταρίας
Πρόβλεψη για κληρώσεις σε είδος υπάρχει, πάντως και στο ισχύον πλαίσιο της φορολοταρίας και κάπως έτσι επανέρχεται και η ιδέα των κατασχεμένων αυτοκινήτων του ΟΔΔΥ. Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς ότι τα νομικά εμπόδια μπορεί να είναι μικρότερα, μια ματιά στους καταλόγους των οχημάτων προς πλειστηριασμό που δημοσιεύει ο ΟΔΔΥ, φανερώνει ότι ελάχιστα από αυτά είναι ελκυστικά «δώρα» για φορολοταρία.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στον απολύτως ρεαλιστικό στόχο της ανακατανομής των ποσών της φορολοταρίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσά θα ανέβουν, χωρίς να είναι σαφές εάν θα αυξηθεί και το κονδύλι των 12 εκατ. Ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι οι τυχεροί θα είναι, πλέον, πολύ λιγότεροι από σήμερα κι έτσι θα μοιράζονται πολύ μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κληρώσεις να γίνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ίσως και σε εβδομαδιαία βάση, ενώ για να τονωθεί το ενδιαφέρον των φορολογούμενων, είναι πιθανόν να γίνονται οι κληρώσεις δημοσίως, με ειδική εκπομπή.