Μία- μία τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες που αφορούν στα ακίνητα, με τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής να αναφέρουν ότι στις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, επήλθε συμφωνία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις περσινές αντικειμενικές αξίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έδειχναν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τα «σπάσουν» με τους ξένους τεχνοκράτες στο θέμα των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ και είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός εμφανίστηκε χθες το απόγευμα βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρσι. «Εκτιμώ ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα πληρωθεί με τις αντικειμενικές αξίες, δηλαδή θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν 1/1/2021, όπως προβλέπει ο Νόμος... Θεωρώ δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι πάλι μειωμένος 22% και του χρόνου θα δούμε πώς θα λειτουργήσουμε, με μείωση 8% ή Συμπληρωματικό Φόρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Βεσυρόπουλος σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης.
Ακίνητα: Σε έξι δόσεις η πληρωμή του φόρου -Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου, επισήμως η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η εξόφληση- όπως και πέρσι- θα γίνει σε έξι δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Πάντως, αν και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις περσινές αντικειμενικές, η βεβαίωση και η εισπραξιμότητα του φόρου αναμένεται να είναι μειωμένη, καθώς λόγω της πτώσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η μαζική υπαγωγή εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής, θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης του φόρου. Πέρσι, πάνω από 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες είδαν τον ΕΝΦΙΑ τους να μειώνεται κατά 50% λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, με το κόστος αυτής της έκπτωσης να αγγίζει τα 85,5 εκατ. Ευρώ.
Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες και το υπουργείο Οικονομικών. Χιλιάδες είναι αυτοί που περιμένουν στο... ακουστικό τους τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, ενώ αναμένονται νέες διευκρινίσεις για τις υπεκμισθώσεις. Ως προς τα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών αποζημιώσεων, από χθες εξοφλούνται οι ιδιοκτήτες για τα «κουρέματα» Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και οι αποζημιώσεις για Φεβρουάριο- Μάρτιο.
Φοροέκπτωση για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης
Θέμα ημερών- ενδεχομένως ως την Παρασκευή- είναι και η έκδοση της Απόφασης, με την οποία θα ενεργοποιηθεί η φοροέκπτωση, που ενσωματώθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το 2019 και αφορά στις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.
Η έκπτωση φόρου θα καλύψει τις δαπάνες που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 μέχρι και 31/12/2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών, που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο (δαπάνης) τις 16.000 ευρώ και κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ ανά έτος από τον φόρο που τους αναλογεί. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξεως των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, ήτοι 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα αν η δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2020, το 40% αυτής θα κατανεμηθεί ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε καθένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το 1/4 του 40% της δαπάνης, θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.
Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση του 40% είναι το ακίνητο να μην έχει ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων όπως π.χ. το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
Οι δαπάνες θα πρέπει να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, ενώ η πληρωμή των εργασιών πρέπει να έχει γίνει μέσω τραπεζικού συστήματος.