Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν διπλωμάτες στα πρακτορεία Reuters και Associated Press.
Η συμφωνία για το πλαφόν στα 60 δολάρια, λεπτομέρειες της οποίας παρουσίασε και το Bloomberg, αποσκοπεί στον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Το σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση της μεταφοράς σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ρωσικού πετρελαίου με τιμή πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο. Ταυτόχρονα, η συμφωνία είναι μια πιο ήπια προσέγγιση στην προτεινόμενη από την ΕΕ απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια απαγόρευση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα ύψη, καθώς η Ρωσία παρέχει περίπου το 10% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία
Διπλωμάτες είπαν στο Reuters και το AP χθες ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η Πολωνία δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως, καθώς πιέζει για όσο το δυνατόν χαμηλότερο, ανέφεραν τα δύο πρακτορεία.
«Περιμένουμε ακόμη το λευκό καπνό από τη Βαρσοβία», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το AP. Η Λιθουανία και η Εσθονία φέρονται επίσης να απέρριψαν μαζί με την Πολωνία ένα υψηλότερο πλαφόν 65-70 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σε περίπτωση που εγκριθεί και από τα 27 μέλη της ΕΕ η συμφωνία μπορεί να γίνει γραπτή διαδικασία σήμερα.
Πώς θα διατηρείται το πλαφόν;
Εάν εγκριθεί, το ανώτατο όριο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. Προορίζεται να αντικαταστήσει μια πιο σκληρή, αρχική πρόταση της ΕΕ για την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Το πλαφόν αναμένεται να επανεξεταστεί έως τα μέσα Ιανουαρίου και κάθε δύο μήνες μετά από αυτό, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της ΕΕ. Η αναθεώρηση έχει σκοπό να αξιολογήσει το ανώτατο όριο προσαρμογής σε τυχόν «αναταράξεις» της αγοράς πετρελαίου.
Το ανώτατο όριο θα περιλαμβάνει επίσης μια μεταβατική περίοδο 45 ημερών. Θα ισχύει για όλα τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο που φορτώθηκαν πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου.
Μια αποτυχία του προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμών θα έφερνε καταστροφή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, απειλώντας με αστρονομικές τιμές ενέργειας παγκοσμίως. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον οποιωνδήποτε χωρών εφαρμόσουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο Ωστόσο, οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, γεγονός που καθιστά εφικτή την εφαρμογή του πλαφόν.